Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής.
Το νομοσχέδιο αφορά διοικητικούς υπαλλήλους και η κινητικότητα θα είναι εθελούσια. Θα πραγματοποιείται με μία αίτηση και υπογραφή.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ-3.pdf
Οι εργασίες της Ολομέλειας γίνονται σε εντατικούς ρυθμούς, καθώς η Κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να εγκριθούν όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και να ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Το νομοσχέδιο αφορά διοικητικούς υπαλλήλους και η κινητικότητα θα είναι εθελούσια. Θα πραγματοποιείται με μία αίτηση και υπογραφή και το αρμόδιο υπουργείο θα παρουσιάσει διαφανές σύστημα, καθώς θα φαίνονται οι κενές θέσεις και θα μπορεί να κάνει τις επιλογές του.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων υπαλλήλων που διεκδικούν την ίδια θέση, πριν ο φορέας υποδοχής καταλήξει στην τελική επιλογή του.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπει το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, η αξιολόγηση των υποψήφιων προς μετάταξη υπαλλήλων θα γίνεται από τριμελές όργανο του φορέα που έχει ζητήσει να δεχτεί υπαλλήλους για την κάλυψη των κενών του, το οποίο θα στελεχώνεται από τον γενικό διευθυντή και τον διευθυντή της υπηρεσίας στην οποία ανήκει η προς κάλυψη θέση, καθώς και τον διευθυντή προσωπικού του φορέα.
Τέσσερα κριτήρια θα περιλαμβάνει η αξιολόγηση των υποψηφίων:
i) Τη συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με τη θέση που διεκδικούν
ii) Τις εκθέσεις αξιολόγησής τους
iii) Την εμπειρία τους σε συναφές αντικείμενο
iv) Κάθε στοιχείο του προσωπικού τους μητρώου, που τεκμηριώνει την καταλληλότητά τους
Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν. 4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και άλλες διατάξεις».
Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ότι «το Σχέδιο Νόμου δημιουργεί ένα σαφές, διαφανές και αξιοκρατικό πλαίσιο, απλουστεύει τις διαδικασίες και εξορθολογίζει το σύστημα σε σχέση με το καθεστώς των αποσπάσεων και των μετατάξεων των τακτικών πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων από μια δημόσια υπηρεσία σε άλλη».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως «η κινητικότητα στο Δημόσιο, η οποία εισάγεται με το κατατεθέν σχέδιο Νόμου, αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, έναν μοχλό για την ανακατανομή του προσωπικού βάσει των πραγματικών αναγκών τόσο των φορέων, όσο και των υπαλλήλων».
Επίσης αναφέρει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «συμβάλλει στην εκ νέου δόμηση της Δημόσιας Διοίκησης πάνω σε πιο δίκαιες και πιο στέρεες βάσεις, προς όφελος των δημόσιων υπαλλήλων και των πολιτών», καθώς «αλλάζει ριζικά τη μορφή του Δημόσιου τομέα καθιστώντας τον δικαιότερο, πιο ευέλικτο και πιο λειτουργικό».