Επίθεση Σόιμπλε στην Κομισιόν: Δεν έχετε δικαίωμα να ασχολείστε με τα δημοσιονομικά της Γερμανίας

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την αιτιολόγηση ότι μπήκε σε ξένα “χωράφια”.

Η Κομισιόν προέτρεψε τη Γερμανία και την Ολλανδία -τις μοναδικές χώρες στην Ευρωζώνη που παρουσιάζουν πλεόνασμα- να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική τους από το 2017 (υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του νέου έτους στη Γερμανία θα γίνουν εκλογές).

Όμως αυτό δεν άρεσε καθόλου στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τόνισε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις για το τι θα κάνουν τα κράτη-μέλη με τα δημοσιονομικά τους.

«Δεσμευόμαστε από την ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως και η Κομισιόν, ξεκαθάρισε ο Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο.

Συνεχίζοντας ο ίδιος σημείωσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι οι προϋπολογισμοί αξιολογούνται από τα κράτη–μέλη. Αντίθετα, η Επιτροπή αξιολόγησε το δημοσιονομικό περιθώριο για την Ευρωζώνη και δεν έχει εντολή για κάτι τέτοιο», διεμήνυσε.

«Είναι αναγκαίο να παραμείνουμε σταθεροί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προκειμένου να προστατεύσουμε το ευρώ», υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός, μια ημέρα αφού το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε το αίτημα της Κομισιόν προς τις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση χαλαρώνοντας τη συνολική δημοσιονομική πολιτική τον επόμενο χρόνο.