Με γενικευμένες κατασχέσεις της περιουσίας τους απειλεί το υπουργείο Οικονομικών όσους πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Με αυτή την επιθετική κίνηση το ΥΠΟΙΚ προσδοκά να αυξήσει τα έσοδα του κράτους ώστε να κρατήσει το θετικό μομέντουμ και την καλή πορεία των εισπράξεων. Σύμφωνα με το capital.gr, πρόκειται για έσοδα από φόρους του δημοσίου που ενώ έχουν βεβαιωθεί οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν και δεν έχουν επιβληθεί εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
O συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή εφορίες και τελωνεία, ανερχόταν τον Σεπτέμβριο στους 4.374.475. Από αυτούς η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στους 1.618.460, δηλαδή σε περίπου έναν στους τρείς. Στους υπόλοιπους δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είτε επειδή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, είτε επειδή είναι εξαφανισμένοι είτε επειδή οι οφειλές τους είναι πολύ χαμηλές (κάτω των 500 ευρώ).
Από τους 1.618.460 που μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, έχουν ληφθεί μέτρα περίπου στους μισούς, δηλαδή στους 788.947. Οι υπόλοιποι 829.513 βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης περιλαμβάνονται:
– Eκδοση κατασχετηρίων προς όλες τις τράπεζες προκειμένου να αποδοθούν στο δημόσιο ποσά που έχουν κατατεθειμένα οι οφειλέτες. Ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στο taxisnet
– Δέσμευση ακινήτων και πώλησή τους με πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού.
– Κατάσχεση μισθών και συντάξεων με έκδοση κατασχετηρίων στα λογιστήρια επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων. Ισχύει αφορολόγητο όριο 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και πάνω από τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%.
– Κατάσχεση εισοδημάτων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, όπως είναι ενοίκια και απαιτήσεις επιχειρήσεων από πελάτες τους.