Σε τακτικό αιφνιδιασμό, εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, προχώρησε ο κ. Κ. Σημίτης στο «κλείσιμο» της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά, ο Πρωθυπουργός με τη δευτερολογία του απέδωσε στις εκλογές δημάρχων και νομαρχών, το φθινόπωρο του ’98, χαρακτήρα δημοψηφίσματος που θα αφορά την απήχηση της πολιτικής τής κυβέρνησης, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα κυρίως προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
ΣΤΕΝΟΙ συνεργάτες του κ. Σημίτη έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» ότι το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός θα χαμηλώσει και πάλι τους τόνους για το ζήτημα αυτό, ώστε να μη δοθούν λάθος μηνύματα στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς «αλλά», όπως επεσήμαιναν, «το μήνυμα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δόθηκε: Η συσπείρωση και η ενεργοποίηση είναι απαραίτητες, οι διπλές υποψηφιότητες και οι “αντάρτες” είναι φαινόμενα αδιανόητα και θα χτυπηθούν αμείλικτα», έλεγαν τα ίδια στελέχη.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Το «παζλ» των επιλογών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνεται με την επισημοποίηση της «επίθεσης συνεργασίας» προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην Ν.Δ., βεβαίως που έγινε με την εισήγηση του κ. Κ. Σκανδαλίδη, αλλά και την σχεδόν ομόφωνη αποδοχή του «σχεδίου Καποδίστριας», στη «χαμηλών τόνων» σύνοδο του Ναυπλίου. Σημειώνεται ότι ο κ. Σημίτης είχε προϊδεάσει για την κίνησή του στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, όσα είπε στη δευτερολογία του ήταν ένας αιφνιδιασμός τόσο για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής όσο και για το σύνολο του πολιτικού σκηνικού. Και αυτό επειδή η πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων, από τις δημοτικές εκλογές του ’82 (όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επίσης προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές και είχε πετύχει θριαμβευτική νίκη στις μεγάλες πόλεις), συνίστατο στο να αποφεύγουν την ευθεία πολιτικοποίηση των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι οι εκλογές του ’98 έχουν σαφέστατα ευρύτερα πολιτικό χαρακτήρα θα είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία τόσο για την κυβέρνηση Σημίτη όσο και για την ηγεσία Καραμανλή, αλλά και το προανάκρουσμα για τις αναμετρήσεις του ’99, οι οποίες θα είναι πολυεπίπεδες (ευρωεκλογές, αλλά και συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ).
Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ωριμάσει η εκτίμηση που λέει ότι αν το κυβερνών κόμμα χάσει τις εντυπώσεις στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του ’98, τότε ο κ. Κ. Σημίτης και η ηγετική ομάδα του κόμματος θα υποστούν διπλή πίεση και από τη Νέα Δημοκρατία, που θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, αλλά και από την εσωκομματική αντιπολίτευση εν όψει του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, η πλήρης πολιτικοποίηση καθίσταται αναπόφευκτη με την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας», που περιορίζει τον αριθμό των δήμων σε μόλις 800 πράγμα που καθιστά ιδιαίτερα εύκολη την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων από τα αποτελέσματα.
«ΑΝΤΑΡΤΕΣ»
Αυτό όμως που κυρίως ώθησε τον κ. Σημίτη στο να σπεύσει να πολιτικοποιήσει τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν οι πληροφορίες οι οποίες έχουν φθάσει στη Χαριλάου Τρικούπη και κάνουν λόγο για τη διάθεση στελεχών σε αρκετούς δήμους και νομαρχίες, να μη σεβαστούν τις επιλογές του κόμματος και να προχωρήσουν στα πρότυπα του ’94 σε «αντάρτικες» υποψηφιότητες.
Σημειώνεται ότι αρκετά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, στο περιθώριο της συνόδου του Ναυπλίου, αναφέρονταν στον κίνδυνο να υπάρξουν «διπλές υποψηφιότητες» σε αρκετές πόλεις της χώρας.
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανοικτός σε διάλογο για τοπικές συνεργασίες, με βάση προγραμματικά κριτήρια, όπως η αξιολόγηση προσώπων και κινήσεων, η κοινωνική αποδοχή και τα προβλήματα κάθε περιοχής κατά το πρότυπο του ’94 είναι ο Συνασπισμός, όπως δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ν. Κωνσταντόπουλος. Ο ΣΥΝ τάχθηκε και πάλι εναντίον των κεντρικών συμφωνιών και ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ως κεντρικό στόχο του κόμματος την ενίσχυση των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης και την ενίσχυση της παρουσίας του ΣΥΝ στην αυτοδιοίκηση.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “