SOS από την Κω για το μεταναστευτικό - Η επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα

Μέτρα στήριξης για την Κω που ταλανίζεται από την κρίση του μεταναστευτικού, ζήτησαν ο Δήμαρχος αλλά και τοπικοί φορείς του νησιού, σε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Όπως αναφέρουν, τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η παραμονή των μεταναστών στο νησί τους, όπως είναι η τοπική οικονομία και ο τουρισμός.

Αποδέκτες της επιστολής είναι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι Υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Τα μέτρα στήριξης που προτείνουν:

– Αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την Κω.

– Αναστολή εφαρμογής του μέτρου της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Κω, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2018.

– Δυνατότητα επαναφοράς της ρύθμισης των 100 δόσεων, για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες της Κω.

– Θεσμοθέτηση κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών της Κω προς τη ΔΕΗ.

– Απαλλαγή ή τουλάχιστον τη μείωση 50% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα με επαγγελματική χρήση στην Κω.

– Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την τουριστική περίοδο, προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση στο νησί, με ταυτόχρονη δέσμευση των επιχειρηματιών του νησιού για τη διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας, συγκριτικά με το 2015.

– Μείωση του ορίου για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας στα 80 ημερομίσθια, λόγω των συνεπειών στον τουρισμό και στην απασχόληση.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

ΘΕΜΑ: «7 μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού στις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και στην τοπική οικονομία της Κω»

Οι φορείς της Κω και η συντριπτική πλειοψηφία επιχειρηματιών, επαγγελματιών και κατοίκων του νησιού, εκπέμπουν κραυγή αγωνίας.

Η Κως, ο τρίτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας, αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες, που προκάλεσε και προκαλεί το μεταναστευτικό στην τοπική οικονομία.

Η πτώση στον αριθμό των επισκεπτών συγκρατήθηκε με πολύ κόπο και πολύ μεγάλη προσπάθεια σε ένα μεσοσταθμικό ποσοστό της τάξεως του μείον 15%.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τα έσοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η πτώση των οποίων υπερβαίνει το συγκεκριμένο ποσοστό και προκαλεί τεράστιες δυσκολίες στην επιβίωση και στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των επιχειρήσεων αλλά και στην εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν μια μείωση στο τζίρο των επιχειρήσεων που υπερβαίνει το 30%.

Στις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού πρέπει να προστεθεί η μείωση της απασχόλησης, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων για την τοπική οικονομία αλλά και το δημόσιο.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η Κως χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας. Χρειάζεται ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Οι προτάσεις που καταθέτουμε και απαιτούν τη δική σας άμεση παρέμβαση, είναι εξειδικευμένες και συγκεκριμένες.

Στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κω, ως τουριστικού προορισμού, και στη στήριξη και ανακούφιση επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα ζητούμε:

1ον- Την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την Κω.

2ον- Την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Κω, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2018.

3ον- Την δυνατότητα επαναφοράς της ρύθμισης των 100 δόσεων, για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες της Κω.

4ον- Την θεσμοθέτηση κατ’ εξαίρεσιν ρυθμίσεων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών της Κω προς τη ΔΕΗ.

5ον- Την απαλλαγή ή τουλάχιστον τη μείωση 50% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα με επαγγελματική χρήση στην Κω.

6ον- Την μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την τουριστική περίοδο, προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση στο νησί, με ταυτόχρονη δέσμευση των επιχειρηματιών του νησιού για τη διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας, συγκριτικά με το 2015.

7ον- Την μείωση του ορίου για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας στα 80 ημερομίσθια, λόγω των συνεπειών στον τουρισμό και στην απασχόληση.

Είναι επίσης σαφές ότι η Κως για να βγει από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική προβολής και προώθησης του τουριστικού της προϊόντος αλλά και ενίσχυσης της εικόνας της, ως τουριστικού προορισμού.

Γνωρίζουμε τις δημοσιονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, ο ίδιος ο Δήμος αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση συμβάλλουν με δικούς τους πόρους.

Χρειάζεται όμως η στήριξη της Πολιτείας, χρειάζεται να υπάρξει αύξηση των πόρων που διατίθενται για στοχευμένες δράσεις προβολής και αποκατάστασης της εικόνας της Κω, ως τουριστικού προορισμού.

Καταθέσαμε 7 προτάσεις.

Πρόκειται για 7 ουσιαστικά μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας του νησιού, των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών της Κω.

Είναι 7 παρεμβάσεις, που θα συνιστούν έμπρακτη αναγνώριση από την πλευρά της Πολιτείας των αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία του νησιού, από το μεταναστευτικό.

Αναμένουμε την απάντησή σας.

1.Δήμος Κω – Δήμαρχος

2.Δικηγορικός Σύλλογος Κω

3.Ένωση Ξενοδόχων Κω

4.ΤΕΕ Κω

5.Σωματείο Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω

6.ΣΕΠΕ Κω