Τα εύσημα δίνει ο Oργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των όρων των δανειστών και την ριζική αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού, η Ελλάδα κατά το τελευταίο έτος ανήκε στις ανεπτυγμένες χώρες οι οποίες μεταρρύθμισαν περισσότερο το φορολογικό τους σύστημα και κυρίως το σύστημα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).
Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα η οποία αύξησε τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% το 2015. Σημειώνεται ωστόσο ότι η αύξηση αυτή ήρθε μετά από δραστική μείωση στην οποία είχαν προχωρήσει προηγούμενες κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2009 άγγιζε το 43% (ποσοστό πολύ μακρινό από το 26% που ίσχυε το 2015).
Όσον αφορά επίσης τον ΦΠΑ στα προϊόντα, ο μειωμένος στο 13% ισχύει πλέον για λιγότερα από πριν, ενώ για περισσότερα από 10 είδη και υπηρεσίες ισχύει το 23%.
Τέλος, αυξήθηκε ο ΦΠΑ στα καταλύματα και καταργήθηκαν σταδιακά οι εξαιρέσεις για τα νησιά, εξέλιξη που φυσικά επιβαρύνει τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα.
«Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές αυτές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο David Bradbury, αρμόδιος του τμήματος φορολογικών θεμάτων. Σύμφωνα με την έκθεση «Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής το 2016», εκτός από την Ελλάδα σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού τους συστήματος προέβησαν και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισπανία (σ.σ. επί συνόλου 35 ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ), γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Ικανοποιημένοι οι δανειστές της Ελλάδας από τις μεταρρυθμίσεις».
Στην έκθεση, ωστόσο, σημειώνεται ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις του προηγούμενου έτους στις χώρες που εξετάζει, είχαν στο επίκεντρό τους τη μείωση της φορολογίας στην εργασία και στις επιχειρήσεις και τη μερική αύξηση των εσόδων τους από την κατανάλωση και τους περιβαλλοντικούς φόρους.