Συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο Πρωθυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων οι οποίες αφορούσαν κρίσιμα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το χρέος, το μεταναστευτικό, τα νέα κυβερνητικά σχέδια για την ανάπτυξη καθώς και θέματα της επικαιρότητας, όπως οι τηλεοπτικές άδειες.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «o κ. Μητσοτάκης μετά από πίεση εξωγενών παραγόντων προσχώρησε στην άποψη ότι η Κυβέρνηση πρέπει να φύγει πριν την πρώτη αξιολόγηση αδιαφορώντας για τις συνέπειες για τη χώρα. Τις ημέρες εκείνες που το ΔΝΤ ζητούσε “αίμα” αντί να στηρίξει τη διεθνή προσπάθεια αδιαφορούσε τελείως γι’ αυτό και ζητούσε εκλογές. Πόνταρε στη λογική της παρένθεσης. Η παρένθεση ξεχείλωσε και ξεχειλώνει μέρα με την ημέρα. Εγκλωβίστηκε σε μια λογική που όσο περνούν οι ημέρες γίνεται γραφική».
Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη σταθερότητας. Η εικόνα της χώρας έναν χρόνο μετά έχει αλλάξει τελείως. Αν δείτε την εικόνα στις γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Συρία και η Λιβύη, η Ελλάδα είναι όαση σταθερότητας. Όποιος δεν το κατανοεί να εξηγήσει στους πολίτες τι θα κερδίσει από τις εκλογές. Εμείς πηγαίνουμε στην κρίσιμη διαπραγμάτευση έχοντας χρέος και σχέδιο, πιστεύοντας ότι έχουμε συμμάχους στην Ευρώπη και ότι θα κερδίσουμε περισσότερα».
«Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Μια οικονομία που έχει συμπιεστεί για επτά χρόνια θα έχει ριμπάουντ. Το ερώτημα είναι αν αυτή θα είναι διαρκής. Θα θέλαμε στην εθνική μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά δυστυχώς δεν την έχουμε» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Χρέος
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε “αν είμαστε κοντά να φορέσετε γραβάτα”, απαντώντας στη συνέχεια ότι δεν έχει κανένα ταμπού: “αυτή την αλλαγή θα την πράξω όταν έχουμε κάποιο σημαντικό γεγονός. Θα τη φορέσω όταν θα έχουμε την οριστική λύση του ελληνικού χρέους. Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου”, είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το τι θα πει ο ίδιος στην Άγκελα Μέρκελ για το χρέος, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα, αλλά για κάτι που αφορά την Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς, τονίζοντας ότι η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι η μόνη: «Προφανώς είναι σημαντική χώρα η Γερμανία αλλά δεν είναι η μόνη και ιδιαίτερα στο βαθμό στον οποίο συμμετέχει με καθοριστικό ρόλο το ΔΝΤ θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα με διεθνή διάσταση. Η λύση που θα δοθεί θα παίξει ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στην κυρία Μέρκελ λοιπόν θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και θα της πω ότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας αλλά ότι τώρα πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «κανονικά θα έπρεπε να έχουμε ήδη την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ επειδή υπάρχει η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ».
Για το θέμα της εξόδου της χώρας μας στις αγορές, ο Πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στη διαρκή αντιπαράθεση ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους θεσμούς.
Ασφαλιστικό: Δεν θα μειωθούν άλλο οι συντάξεις
Απαντώντας σε ερώτηση για τη ρύθμιση των οφειλών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων ετών δεν σημαίνει και διαγραφή των χρεών. Όποιος έχει ένα πάκο οφειλές δεν θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα.
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι “δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις», κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση που βάζει στην τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα. «Το 90% των συνταξιούχων δεν θα έχει μειώσεις», ανέφερε.
«Υπάρχει μείωση στο 20% των επικουρικών συντάξεων και μόνο το 10% αυτών έχει μειώσεις πάνω από 40%. Άρα μόνο το 5% έχει μειώσεις σημαντικές. Αλλά όλα είναι θέμα οπτικής» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για το ψαλίδι στις συντάξεις.
Επίσης, έκανε λόγο για «κανονικότητα» που θα επιστρέψει σε μερικούς μήνες όταν θα περάσουν και οι τελευταίες προσαρμογές. «Πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Πρωτογενή πλεονάσματα
Σε ερώτηση για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων το οποίο μπήκε στο “τραπέζι” της σύσκεψης στο Eurogroup της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:
«Εμείς πήραμε μια συμφωνία η οποία είχε 0,25 το 2015 έως 3,5% για το 2018. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και θα την υλοποιήσουμε καθώς μπαίνουμε σε ανάπτυξη το 2016 και ισχυρότερη το 2017. Από το 2018 το αν θα μειωθούν οι ανάγκες του πρωτογενούς πλεονάσματος αυτό αφορά τη συζήτηση για το χρέος. Αν εξειδικευθούν τα μέτρα με σαφήνεια η μείωση των πλεονασμάτων είναι αυτονόητη. Ο Μοσκοβισί αυτά που λέει καλώς τα λέει γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν σαν να λέει “χαλαρώστε”. Η εκτίμησή μου είναι το να πέσουν τα πλεονάσματα μετά το 2018 είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο. Εάν από το 2018 έχουμε τη δυνατότητα σταδιακά να πάμε από το 3,5% στο 2% θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ».
Μεταναστευτικό: Υπάρχει συμφόρηση στα νησιά – Δεν είχαμε πολλές επιστροφές προσφύγων
Αναφορικά με το θέμα του Μεταναστευτικού, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και συνολικά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι τη Λέρο και την Κω. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σχεδόν 24 ώρες για να δείχνουν την αλληλεγγύη τους αλλά και να προχωρούν οι διαδικασίες με το άσυλο. Όπως είπε χαρακτηριστικά “δυστυχώς δεν είχαμε μεγάλο αριθμό επιστροφών προσφύγων αλλά πιστεύω ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί. Υπάρχει όμως και μια υποχρέωση της Ευρώπης να προωθηθούν οι νόμιμες ροές με την επανεγκατάσταση και την επανατοποθέτηση προσφύγων και μεταναστών.
Θα ήθελα να απευθυνθώ στους Δημάρχους της βόρειας Ελλάδας, στις ένοπλες δυνάμεις και την ΕΛΑΣ και σε όλους όσοι εργάζονται ώστε να δείχνουν ότι το πρόσωπο της αλληλεγγύης είναι αυτό που πρέπει να δείχνει η Ελλάδα».
Κόντρα Υπουργών – ΤΑΙΠΕΔ: Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά
Σχετικά με την αντιπαράθεση Υπουργών με το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι βρήκαμε μια πραγματικότητα με τα έσοδα να πηγαίνουν στον κουβά του χρέους. Βεβαίως οι διαγωνισμοί είναι δημόσιοι και πρέπει να λαμβάνεται το μεγαλύτερο τίμημα και αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και τους υπουργούς όπως συνέβη στην περίπτωση της COSCO και του Ελληνικού.
«Έχει μεγάλη σημασία το αν υπερασπίζεται και διευρύνεται το δημόσιο συμφέρον» κατέληξε για το θέμα ο κ. Τσίπρας.
Ανασχηματισμός: Πείτε στον Παππά ότι δεν θα διαλέξει αυτός το Υπουργείο του
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και την πρόθεση του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά να κρατήσει το ίδιο Υπουργείο, ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:
«Αν δείτε τον κ. Παππά, πείτε του ότι δεν θα αποφασίσει αυτός για το αν θα αλλάξει υπουργείο ή όχι.
Όπως γνωρίζετε, οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων», ανέφερε.
Τηλεοπτικές Άδειες: Το αεριλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε
Κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, δημοσιογράφος του Alpha είπε στον Πρωθυπουργό: “Μέτα από 21 χρόνια χάνω τη δουλειά μου. Σας κοιτώ στα μάτια και αισθάνομαι ότι εσείς με απολύετε. Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους; Τον Ιανουάριο του 2015 λέγατε ότι θα υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία, άλλαξε κάτι στα πιστεύω σας;».
«Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και όχι μόνο στην επιχείρηση που δουλεύετε εσείς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε σε αυστηρό ύφος: “σας παρακαλώ μη με διακόπτετε», όταν η δημοσιογράφος προσπάθησε να τον διακόψει.
«Όταν τα προηγούμενα χρόνια καταφερόσασταν ενάντια στους ανθρώπους που έχαναν τη δουλειά τους. Τα κανάλια πριν την κρίση είχαν 4.000 εργαζομένους και τώρα είναι 2.000. Γι αυτούς τους 2000 δεν έκλαψε κανείς. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τότε δεν κάνατε κινητοποιήσεις για τους εργαζομένους όπως σωστά κάνουν αυτοί τώρα για εσάς. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ήταν ασύδοτο τα προηγούμενα χρόνια και αυτό σημαίνει ότι ευθυγραμμιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος. Το Δημόσιο θα έπρεπε τα προηγούμενα 25 χρόνια να έχει κάνει 3 δημοπρασίες. Αναλογιστείτε τι έχει χάσει το Δημόσιο. Έχει χάσει ένα τεράστιο ποσό αυτά τα χρόνια.
Τι γίνεται τώρα με τους εργαζόμενους. Εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε την προστασία τους αν γίνουν απολύσεις. Έχουμε ήδη πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για να προσλάβουν στους τέσσερις νέους σταθμούς τυχόν ανέργους με επιδότηση 360 ευρώ για τους πρώτους 12 μήνες. Από εκεί και πέρα οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να γίνονται όμηροι εκείνων που θέλουν να εκπέμπουν. Το τζάμπα πέθανε. Κανείς δεν μπορεί να πληρώνει με αέρα. Κάποιο άλλοι όχι εγώ, είχαν μιλήσει για νταβατζιλίκι. Το αεριλικί και το νταβατζιλίκι τελείωσε, είπε εμφατικά ο Πρωθυπουργός.
Σε δεύτερη ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «κατανοώ πλήρως τη συναισθηματική φόρτιση που έχετε για τη θέση εργασίας αλλά δεν αφορά μόνο μια μερίδα εργαζομένων αλλά τους 1,5 εκατ. ανέργους. Δεν κλείνει ο διαγωνισμός τους σταθμούς σας – δεν ξέρω αν θα κλείσουν κιόλας γιατί μπορεί να εκπέμπουν από άλλες πλατφόρμες – αυτό που σας κλείνει είναι ότι οι ιδιοκτήτες σας κάνοντας επιχειρηματικό υπολογισμό δεν πήραν άδεια. Κάποιο μπήκαν στο διαγωνισμό, έδωσαν μεγάλο αντίτιμο και πήραν τις άδειες. Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δώσαμε τις άδειες εκεί που θέλαμε;».
Επίσης, παραδέχθηκε έμμεσα ότι η διαδικασία της δημοπρασίας είχε προβλήματα, λέγοντας ότι ο διαγωνισμός «είχε τα καλά του και τα κακά του γιατί κάποιοι έδωσαν λιγότερα και πήραν άδεια και κάποιοι έδωσαν περισσότερα και δεν πήραν άδεια».
Επίσης τόνισε ότι «αναγνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό και για τον τελευταίο εργαζόμενο αλλά το πρόβλημα σας δεν είναι σημαντικότερο από τους χιλιάδες εργαζομένους ή τους εργαζομένους του ALTER ή της Ελευθεροτυπίας. Δεν μπορεί στο όνομα της υπεράσπισης ορισμένων θέσεων εργασίας να μην προχωρήσουμε στη ρύθμιση».
Συνεχίζοντας με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν είναι ποσοτικό μονό το ζήτημα των αδειών και δεν ισχυρίζομαι ότι τελειώσαμε εδώ με τη διαμόρφωση των κανόνων. Είναι αστείο κάποιοι να λένε ότι θέλουμε να στήσουμε μια νέα διαπλοκή» και προσέθεσε: «Ποια Κυβέρνηση είχε το σθένος να πάει κόντρα σε μία από τις κορυφές του τριγώνου της αμαρτίας; Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αλλά το σύστημα αυτό ήταν. ΜΜΕ με θαλασσοδάνεια, τραπεζίτες που έδιναν τη δυνατότητα για θαλασσοδάνεια και ένα πολιτικό σύστημα που έκανε τα στραβά μάτια για να στηρίζεται από τα ΜΜΕ».
«Πίστευα ότι θα έχω σύμμαχο τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος. Μπλόκαρε το ΕΣΡ για να στηρίζει αυτούς που νόμιζαν ότι ήταν πάνω από τον νόμο. Δε θέλουμε να μας λιβανίζουν τα ΜΜΕ, θέλουμε να είναι αντικειμενική η ενημέρωση» προσέθεσε και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να σταματήσει να λέει αλλοπρόσαλλα πράγματα, να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, να παραδεχθεί ότι έχει άδικο και να πάμε μαζί στον ορισμό του ΕΣΡ, κάτι που θα βάλει κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο και στους 4 νομίμους σταθμούς».
Καμία πιθανότητα να ακυρώσει στο ΣτΕ τον διαγωνισμό για τις άδειες
Σε νέα ερώτηση για το ενδεχόμενο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην είναι αυτή που θέλει η Κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός».
Προανήγγειλε, δε, ότι αν η αντιπολίτευση δεν βοηθήσει με το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα προχωρήσουμε με την εφαρμογή του νόμου και τον διαγωνισμό για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στο Mega, για το οποίο, όπως είπε, δεν έκλεισε από τον διαγωνισμό αλλά από τους μετόχους που δεν έκαναν κινήσεις, ούτε για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι ορισμένοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους που πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους.
O Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και υπενθύμισε πως η αδειοδότηση ήταν μνημονιακή δέσμευση από το 2ο μνημόνιο.
Η παραγωγή πλούτου στο επίκεντρο για την επόμενη πενταετία
Πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη πενταετία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η συζήτηση στη χώρα από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους εστιάζεται στους Υπουργούς Οικονομικών και όχι στους Υπουργούς Ανάπτυξης.
Όπως τόνισε, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η απόφαση του χρέους και η ποσοτική χαλάρωση για τα ομόλογα είναι σημαντικές αλλά αν δεν παράξουμε πλούτο δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αναπτυξιακή πορεία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους χώρους που έχουμε πλεονέκτημα όπως τη γεωγραφία αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες που φεύγουν, πρέπει να επενδύσουμε στον αγροτικό χώρο όχι όμως στη λογική όλα τα κιλά όλα τα λεφτά αλλά το τι θα παράξει κανείς.
Επίσης, εξήγγειλε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης ώστε να μην έχουμε μια λογική που βασίζεται στη λογική του ελατηρίου.
Αισιοδοξία για τις δεσμεύσεις στην ομιλία του Σαββάτου
Σχετικά με τις εξαγγελίες στην ομιλία του Σαββάτου, ο Αλέξη Τσίπρας ανέφερε πως υπάρχει η αισιοδοξία για την τήρηση ότι κάποια από αυτά θα μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε και το 2017. Τι είπα το Σάββατο; Μίλησα για 60.000 σχολικά γεύματα, 35.000 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, ενίσχυση των νοσοκομείων με νοσηλευτές και την ίδρυση ενός κέντρου έρευνας με 60 εκατ. ευρώ εθνικού πόρους μαζί με τη μόχλευση κεφαλαίων από την EBRD.
Η Κυβέρνησή μας έβαλε χέρι στα Εξάρχεια
Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι θα επιβάλει το νόμο στα Εξάρχεια, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι «αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να το εφαρμόσει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια».
«Οι μολότοφ στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι φετινό φαινόμενο. Αν κάποιος έβαλε χέρι στα Εξάρχεια ήταν η Κυβέρνηση μας και αναφέρομαι στην επιχείρηση με τις 30 και πλέον συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών στα Εξάρχεια» συμπληρωσε και κατέληξε «ελπίζω να έχει να πει κάτι συγκεκριμένο και όχι συνθήματα. Αν έχει κάτι να πει συγκεκριμένο να τον ακούσω», είπε χαρακτηριστικά.
Τον Κώστα Καραμανλή θα τον κρίνει η ιστορία του μέλλοντος
Σχολιάζοντας τις διαφορές στη Νέα Δημοκρατία επί Κώστα Καραμανλή και επί Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τον πρώην Πρωθυπουργό όπως και τον ίδιο θα τους κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι η ΝΔ έχει μεγάλες διαφορές επί Καραμανλή και επί Μητσοτάκη. «Η στρατηγική του ήταν ο μεσαίος χώρος αλλά αργότερα υιοθέτησε τον Γεωργιάδη, τον Βορίδη και τον Πλεύρη τα πρωτοπαλίκαρα του κ. Καρατζαφέρη. Βγαίνει ο Σόιμπλε και χλευάζει τη σύνοδο του Νότου και ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει “άπαιχτος”. Αυτές είναι απόψεις που προβληματιζουν και στελέχη της συντηρητικής παράταξης».
Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «είναι ό,τι σηματοδοτεί η συνέχεια ενός παλαιού συστήματος μιας οικογένειας που είναι 70 χρόνια στα πολιτικά πράγματα, ενός συστήματος διαπλεκόμενου. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινές θέσεις σε ορισμένα ζητήματα. Η στάση του όμως αποδεικνύει ότι είναι ο εκφραστής αυτού του συστήματος που καταδίκασε ο λαός τρεις φορές από το 2015».
Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Η απάντηση στις δηλώσεις Σόιμπλε
Αναφορικά με τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών, ο Πρωθυπουργός είχε ότι πήγε πολύ καλά, εκτιμώντας ότι θα επαναληφθεί και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (ότι δεν θα προκύψει κάτι έξυπνο με τη συνάντηση των σοσιαλιστών) κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σε δύσκολη θέση εάν κυριαρχήσουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και τόνισε ότι στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή δεξιά, υπό την πίεση των ακροδεξιών τάσεων παραχωρήσει έδαφος, μπορούμε να καταλάβουμε τι θα συμβεί. Επισήμανε πως η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να δουλέψουν να εφαρμοστεί το plan Α, δηλαδή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα με το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει με το προσφυγικό.
Για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ
Σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι είναι δέσμευσή μας η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα για νερό και ρεύμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε τρόπους για να αυξήσει τα έσοδά της μια επιχείρηση αλλά να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν δίνουμε πλειοψηφικό πακέτο στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ αλλά αυτές κινούνται στο πλαίσιο της αγοράς. Αν θέλουμε όφελος πρέπει να κινηθούμε ευέλικτα προκειμένου να τα μεγιστοποιήσουμε.
Η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα
Κληθείς να κάνει αυτοκριτική για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αν υπερτερούσαν η επίθεση και το θέαμα σε σχέση με την άμυνα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «από θέαμα δεν είχατε παράπονο είχαμε μια πολύ φαντεζί ομάδα αλλά δίναμε μάχη με στημένη διαιτησία. Όσο και αν παίζαμε άμυνα δεν θα κερδίζαμε. Αλλά αυτό το εξάμηνο δεν πήγε χαμένο κατά την άποψή μου».
«Πλέον, όμως, για την άμυνα έχουμε τον Τσακαλώτο, δεν ανησυχώ» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Γερμανικές αποζημιώσεις: Θέμα τάιμινγκ η επόμενη κίνηση
Αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ένα θέμα ανοιχτό και όχι επικοινωνιακό χαρακτηρίζοντάς το «θέμα τιμής». «Δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις αλλά και δεν θα το αφήσουμε στα συρτάρια της ιστορίας όπως έκαναν προηγούμενες Κυβερνήσεις. Όπως γνωρίζετε υπήρξε πόρισμα της Βουλής που έχει πάει στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο αλλά η επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της γερμανικής πλευράς αλλά και από το πότε θα υπάρξει το κατάλληλο τάιμινγκ» είπε για τις κινήσεις της κυβέρνησης.
«Θέλουμε να κλείσει το θέμα και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε» πρόσθεσε κλείνοντας.