“Η Κυβέρνηση προχωρά, έχει ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, βρίσκεται μπροστά στην ολοκλήρωση της δεύτερης και έχει αυξημένο ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή. Εκλογές το 2019″, τονίζει ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr, σημειώνοντας ότι τέτοια σενάρια έχει ανάγκη να διακινεί ο κ. Μητσοτάκης για να κρατά και την ΚΟ του σε όσο μεγαλύτερη συνοχή μπορεί”. “Δεν το κάνει επιτυχημένα”, σχολιάζει.
Ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρεται εκτενώς στις εξελίξεις γύρω από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως και στο κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης εργασίας των εργαζομένων των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν, που παρουσιάστηκε σε σημερινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. “Στην Ελλάδα συντελούνται δομικές αλλαγές”, επισημαίνει, για να τονίσει ότι “ο διαγωνισμός για τις άδειες ήταν ένα μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό”. Υπογράμμισε ότι έχει κυκλοφορήσει ανά τον κόσμο ότι “η Ελλάδα έκανε αυτόν τον διαγωνισμό, κατάφερε να συγκεντρώσει αυτό το εντυπωσιακό ποσό και το έκανε με όρους ισονομίας, διαφάνειας και απόλυτης αποτελεσματικότητας”.
Αναλυτικότερα, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι το πρόγραμμα για τους εργαζόμενους προβλέπει: για τους νέους ιδιοκτήτες επιδότηση στο ύψος του επιδόματος ανεργίας των θέσεων εργασίας που θα στελεχωθούν από όσους χάσουν τη δουλειά τους. Από το ποσό αυτό και πάνω μέχρι το όριο της ΣΣΕ θα συμμετέχει ο εργοδότης. Επίσης, προβλέπεται και για 24 μήνες κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών γι’ αυτούς. Και για 24 μήνες δεν θα μπορούν να απολυθούν. Όποιος εργοδότης επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να μην έχει πρόσφατα προβεί σε απολύσεις.
Ο κ. Παππάς είπε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς έχει μειωθεί στις 2.000 αυτή τη στιγμή και ο ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων με πλήρη απασχόληση που υπάρχει στον νόμο της κυβέρνησης είναι 400 ανά σταθμό. ‘Αρα 1.600 άτομα. Είπε ότι “η απώλεια απασχόλησης ήταν μία διαδικασία διαρκής και επιδεινούμενη στο τηλεοπτικό τοπίο” και πως “τώρα προστατεύεται η απασχόληση για πρώτη φορά, διότι αυτός ο μειωμένος αριθμός των 2.000 θα ήταν 1.800-1.600-1.400 και με διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις εργασίας”.
“Τα ιδιωτικά κανάλια δεν είχαν άδεια και νομίζω ότι για πρώτη φορά θα έχουμε την εκπομπή προγράμματος από κανάλια που θα έχουν νόμιμη άδεια. Συνεπώς, το χαρακτηριστικό της δικής μας πρωτοβουλίας είναι αυτό και θα έρθει να «κουμπώσει» μαζί με τις πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης όσων περισσοτέρων ανθρώπων γίνεται”, σημειώνει.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτοί που πλήρωσαν δεκάδες εκατομμύρια για να πάρουν άδεια, να μετακυλήσουν μέρος του τιμήματος στις αποδοχές των εργαζομένων, με μειώσεις μισθών, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι θα το φοβόταν αυτό εάν δεν είχε προχωρήσει η κυβέρνηση “ταυτόχρονα στη μεγάλη μεταρρύθμιση, την οποία θα φέρουμε προς το τέλος του μήνα στη Βουλή, σε σχέση με την αγοραπωλησία του διαφημιστικού χρόνου”.
Τόνισε ότι σε 3 μήνες θα εκπέμπουν οι αδειοδοτημένοι σταθμοί, ενώ ερωτηθείς εάν θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο και για τα ραδιόφωνα, απάντησε: “το επόμενο χρονικό διάστημα”.
Ο κ. Παππάς, τέλος, κλήθηκε να σχολιάσει με έξι λέξεις, έξι λέξεις που του τέθηκαν: Συγκεκριμένα: Διακυβέρνηση: “Δύσκολο”. Υλοποίηση: “Επιτάχυνση”. Διαπλοκή: “Χθες”. Αριστερά: “Πάντα”. ΠΑΣΟΚ: Ρώτα τους”. Μέρκελ: “Ειλικρινής”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ