Mετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η Αυστρία προειδοποιεί πως ιδιαίτερα η Ελλάδα, αλλά επίσης και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είχαν πρόβλημα, σε περίπτωση επιστροφής στην παλιά κατάσταση στο προσφυγικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, απευθύνει ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.
Σε συνέντευξή του στον αυστριακό τηλεοπτικό σταθμό “Puls-4”, επισημαίνει πως μία καθιέρωση της θανατικής ποινής στην Τουρκία, θα σήμαινε διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
«Η κατάσταση στην Τουρκία είναι ανησυχητική και κάποια πράγματα εκεί δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου, και για το λόγο αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο η ΕΕ να επιδράσει από κοινού απέναντι στην Τουρκία», ανέφερε ο Αυστριακός Καγκελάριος.
Είπε επίσης ότι έως τώρα η Τουρκία ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος, τόσο στο μεταναστευτικό ζήτημα όσο και στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και σημείωσε πως «πρόκειται για μία σύμπραξη, που στηρίζεται σε μία κοινή βάση αξιών».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από τη θάλασσα, ο Αυστριακός Καγκελάριος προειδοποιεί στη συνέντευξή του πως σε περίπτωση επιστροφής στην παλιά κατάσταση, προπάντων η Ελλάδα, αλλά επίσης και ολόκληρη η Ευρώπη θα έχουν πρόβλημα.
«Δεν είμαστε ικέτες, η Τουρκία εξαρτάται το ίδιο πολύ από τη Δύση», τόνισε, ενώ σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για τον Κρίστιαν Κερν είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία με την καθιέρωση της θανατικής ποινής θα έθετε τον εαυτό της εκτός της “συναίνεσης αξιών” και ως εκ τούτου δεν μπορεί πλέον να υπάρχουν διαπραγματεύσεις.
Σε σχέση με τις διαδηλώσεις στη Βιέννη υπέρ του Ερντογάν (σ.σ. που είχαν πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Παρασκευής και το Σάββατο), ο Αυστριακός καγκελάριος καταδικάζει τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε κουρδικό κατάστημα, όπως επίσης τη χρήση βίας στη διάρκειά τους, τονίζοντας πως αυτό είναι “απόλυτα απαράδεκτο”.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος δείχνει κατανόηση για συναισθηματισμούς και υπενθυμίζει πως πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει τις καταπιέσεις στην Τουρκία στη διάρκεια της τελευταίας δικτατορίας.
Εξάλλου, σε χθεσινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Αυστριακός Καγκελάριος είχε επισημάνει πως μετά τα τελευταία γεγονότα, έχει απομακρυνθεί περισσότερο η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ, όπως είχε τονίσει, ειδικότερα μία ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα έδειχνε πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να κινηθεί προς μία βασική συναίνεση με την ΕΕ.
Ο κ. Κερν είχε επίσης υπογραμμίσει πως κανείς θα πρέπει να παρακολουθεί με προσοχή τις περαιτέρω εξελίξεις στην Τουρκία, η οποία, όπως σημείωσε, αποτελεί σημαντικό εταίρο για την Ευρώπη σε ζητήματα της πολιτικής ασφάλειας και της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μονόδρομος.
«Χρειαζόμαστε την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει για την Ευρώπη ότι θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να τηρήσει τις προδιαγραφές δημοκρατικής πολιτικής και κράτους δικαίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ