Ακίν Οζτούρκ: Δεν σχεδίασα ούτε διηύθυνα το πραξικόπημα

Ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με την υποτιθέμενη ομολογία του Ακίν Οζτούρκ σύμφωνα με την οποία παραδέχτηκε ότι ο ίδιος βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Την είδηση αυτή είχε μεταδώσει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», την οποία όμως ακύρωσε, καθώς αργότερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στην πορεία όλο το διαδίκτυο ανέφερε ότι ο Οζστούρκ δεν σχετίζεται με το πραξικόπημα, σύμφωνα με κείμενο από την κατάθεσή του που διέρρευσε.

Σύμφωνα με την κατάθεση ο πρώην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρει: «δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε».

Συνεχίζοντας ο πτέραρχος σημειώνει ότι «μάρτυρες για το ότι δεν συμμετείχα στο πραξικόπημα, είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της αεροπορίας. Θα ήθελα να καταθέσουν», προσθέτοντας πως είναι από αυτούς που έχουν αγωνιστεί εναντίον του τάγματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το χρονικό με τις φήμες περί εμπλοκής του ή όχι στο πραξικόπημα

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή του πτεράρχου Ακίν Οζτούρκ στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας την περασμένη Παρασκευή,με αποτέλεσμα να είναι συγκεχυμένη η εικόνα για την υπόθεση μέχρι στιγμής.

Μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο Οζτούρκ ομολόγησε τη συμμετοχή του στους Εισαγγελείς, ωστόσο νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι όχι απλώς δεν ομολόγησε, αλλά υποστήριξε ότι μπορεί να αποδείξει πως είναι αθώος.

Ο πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ δήλωσε ότι «ενήργησε με την πρόθεση να οργανώσει πραξικόπημα», είχε μεταδόσει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, όμως άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υποστήριξε το ακριβώς αντίθετο.

Ο Οζτούρκ συνελήφθη λίγες ώρες μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, μαζί με άλλους αξιωματικούς από την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό και υπηρετούν σε μονάδες και στις τέσσερις γωνιές της χώρας.

Ανάμεσα σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί είναι ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της 3ης στρατιάς και ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Άγκυρα, αναφέρει ότι ο Οζτούρκ ήταν ένας από τους «εγκεφάλους» της συνωμοσίας. Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο δεύτερος ήταν ο Μουχαρέμ Κοσέ, πρώην νομικός σύμβουλος του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Υπήρξε σοβαρή προετοιμασία για πολύ καιρό. Οι δύο αυτοί φαίνεται ότι ήταν οι εγκέφαλοι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο ένας αξιωματούχος.