Να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων εντός των χώρων του ΑΠΘ, όπου ξεκίνησε η κατασκήνωση που τιτλοφορείται «No Border Camp – Thessaloniki 2016», ζητεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Με παραγγελία της προς τις Αστυνομικές Αρχές της πόλης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη, ζητά την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Στο πλαίσιο της ίδιας παραγγελίας, η εισαγγελική λειτουργός καλεί την Αστυνομία να την ενημερώνει για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, ώστε να έχει ιδία άποψη.
Της παραγγελίας προηγήθηκε ενημέρωση της κ. Κακάλη από τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, που μετέφεραν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εκδήλωσης έκνομων ενεργειών. Με την άφιξη των πρώτων κατασκηνωτών το πρωί τόσο η Πρυτανεία όσο και η Αστυνομία ενημέρωσαν τηλεφωνικά την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Ιωάννα Ζωγράφου για την εξέλιξη αυτή. Η εισαγγελέας έδωσε με τη σειρά της εντολή στην Αστυνομία για τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εάν διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινων ενεργειών.
Η κατασκήνωση, με την ονομασία «No Border Camp-Thessaloniki 2016», έχει στο επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα και περιλαμβάνει -εκτός από τις εκδηλώσεις μέσα στην Πανεπιστημιούπολη- και εκδηλώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.
Από την Τετάρτη άρχισαν να καταφθάνουν με καραβάνια από τη Γερμανία στο campus του ΑΠΘ οι πρώτοι κατασκηνωτές και σήμερα, έξω από την πίσω είσοδο του κτιρίου της Νομικής Σχολής, ξεκίνησαν να στήνουν τα αντίσκηνα και τις υποδομές της κατασκήνωσης (κουζίνες, νεροχύτες κ.λπ.), το πλήθος των οποίων δείχνει ότι οι κατασκηνωτές θα ξεπεράσουν σε αριθμό την αρχική εκτίμηση της αστυνομίας για περισσότερα από 1.000 άτομα. Στην πλατεία μπροστά από τη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή έχει στηθεί και εξέδρα για συναυλίες.
Καθότι οι διοργανωτές του «No Border Camp» δεν ζήτησαν ούτε πήραν άδεια από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ για την πραγματοποίηση της κατασκήνωσης στην Πανεπιστημιούπολη, η Σύγκλητος του Ιδρύματος συγκρότησε συντονιστική επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων επί καθημερινών πρακτικών θεμάτων κατά της ημέρες της κατασκήνωσης. Εκτιμώντας το πρωί την κατάσταση, που ξεκίνησε να διαμορφώνεται, η επιτροπή αποφάσισε να κλείσουν η Νομική και η Θεολογική Σχολή. Τότε,από την πλευρά των διοργανωτών της κατασκήνωσης, ζητήθηκε από φύλακες του ΑΠΘ να ανοίξουν οι πόρτες των κτιρίων, όταν όμως έλαβαν την απάντηση ότι δεν έχουν τέτοια εντολή, έσπασαν τα λουκέτα στις πόρτες και προχώρησαν στην κατάληψη της Νομικής Σχολής.