Συνάντηση με τον Αμερικανό ηγέτη Μπαράκ Ομπάμα θα έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία.
Οι συνομιλίες των δύο πολιτικών προγραμματίστηκαν κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά επικοινώνησε τηλεφωνικά με το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη.
Τσίπρας και Ομπάμα θα συναντηθούν το μεσημέρι του Σαββάτου στις 14:30 για περίπου μισή ώρα. Στην ατζέντα βρίσκονται ζητήματα τόσο ευρωπαϊκού όσο και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος, η συνολική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εξελίξεις έπειτα από δημοψήφισμα στη Βρετανία, η Ουκρανία καθώς και το μεταναστευτικό.
Ικανοποίηση με τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα
Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός μέσα σε “χρόνο ρεκόρ” κατάφερε να έχει «ένα τόσο κρίσιμο γύρο επαφών με τους τρεις μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία».
Υπενθυμίζεται ότι πέρα από τις επαφές με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα είχε συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, όσο και με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο επικυρώθηκε μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας-Κίνας.
Τι συμβολίζει η συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα
Η συνάντηση με τον Ομπάμα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας καθώς γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα ενόψει της συζήτησης για το χρέος. Ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επισημάνει αρκετές φορές την ανάγκη για ελάφρυνση, άποψη που φέρνει σε κόντρα το Ταμείο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μάλιστα, θα πρόκειται για τις τελευταίες συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς ο Ομπάμα διανύει τους τελευταίους μήνες στο αξίωμά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ραντεβού των δύο ανδρών αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς το τελευταίο διάστημα η αμερικανική πλευρά έχει ταυτιστεί με τις ελληνικές θέσεις για ορισμένα θέματα, όπως η συνέχιση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος για τη μείωση των προσφυγικών ροών.