Μία σειρά από συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους έχει την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου πραγματοποιείται η πρώτη Σύνοδος Κορυφής μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα. Η αρχή ξεκίνησε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Κατά την συνάντηση των δύο ανδρών ανταλλάχθηκαν απόψεις και επιβεβαιώθηκε η κοινή εκτίμηση πως το μήνυμα που πρέπει να πάρει η Ε.Ε., από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής ατζέντας. Καταλήγοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως η Μ. Βρετανία αφού πήρε την απόφαση να φύγει από την Ε.Ε., πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, καθώς όσο δεν το προχωράει, επωφελείται από το διπλό αυτό παιχνίδι.
Το πρωί, ο Πρωθυπουργός συναντάται με την πρόεδρο της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κληθεί ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών η οποία προηγείται της Συνόδου Κορυφής.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση από την οποία δεν μπορεί να βγει αν δεν μπει ξανά μπροστά η κοινωνική ατζέντα και τονίζουν ότι αν συνεχίσει να επιβάλλει πολιτικές ένας σκληρός πυρήνας, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους, για τον απλό πολίτη, αν συνεχίσουν να επιβάλλουν μειωμένες εθνικές κυριαρχίες τότε θα συνεχιστούν τα προβλήματα στο εσωτερικό της. «Οι άνθρωποι που λένε “ναι” στο Brexit είναι αυτοί που υπερασπίζονται το κοινωνικό κράτος, την αλληλεγγύη που χάθηκε στην Ευρώπη», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και ζητούν «αλλαγή πλεύσης πριν είναι αργά για όλο το οικοδόμημα».
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ενεργοποιήσει τις υπάρχουσες συμμαχίες, εκτός από τους Αριστερούς, με τους Πράσινους και τους σοσιαλιστές, που «θέλουν λίγο σπρώξιμο» όπως λένε στενοί του συνεργάτες, καθώς και με τον Μάρτιν Σούλτς και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Πολύ κρίσιμη θα είναι η συνάντηση με τους σοσιαλιστές Πρωθυπουργούς, την Παρασκευή στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Μάλιστα σε αυτή την συνάντηση θα φανούν πολλά, όπως αν υπάρχει η διάθεση να μπει η Ευρώπη όπως λένε στις σωστές ράγες καθώς το Βερολίνο δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του τηρώντας στάση αναμονής.
Είναι δεδομένο πως υπάρχει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για το τι ακριβώς θα προκαλέσει η απόφαση των Βρετανών. Αυτό που φοβάται το Μαξίμου είναι μια ακόμη πιο συντηρητική στροφή της Ευρώπης καθώς ήδη κυριαρχούν στους κόλπους της Ένωσης δηλώσεις τιμωρητικού χαρακτήρα για την Μεγάλη Βρετανία.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες
08:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς
08:45 Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κα. Γκάμπι Τσίμερ
09:15 Συνάντηση με τους Συμπροέδρους, κα. Ρεμπέκα Χαρμς και κ. Φιλίπ Λάμπερτς, και την Aντιπρόεδρο, κα. Σκα Κέλλερ, της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
13:15 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)
15:00-15:45 Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
16:00-16:30 Ανταλλαγή απόψεων των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς
16:45-22:00 Πρώτη σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Τετάρτη, 29 Ιουνίου
09:15-09:45 Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
10:00-12:30 Δεύτερη σύνοδος εργασιών – Άτυπη σύνοδος κορυφής των 27 κρατών μελών.