Στη σκιά του ιστορικού “Όχι” των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχίζουν να γίνονται διάφορες συζητήσεις στην Ευρώπη με θέμα τόσο τη διεξαγωγή ανάλογου δημοψηφίσματος σε άλλες χώρες-μέλη όσο και την ίδια την έξοδο της Βρετανίας.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, άσκησε σήμερα πιέσεις προς τη Βρετανία προκειμένου να καταθέσει άμεσα το επίσημο αίτημα για την αποχώρησή της από την Ένωση. Όπως είπε, αναμένει το σχετικό αίτημα την ερχόμενη Τρίτη οπότε και θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής.
Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ, δήλωσε λίγες ώρες αργότερα ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να ληφθεί απόφαση για το πότε θα ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει τη διαδικασία εθελούσιας και μονομερούς αποχώρησης μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τώρα, το Βερολίνο διαμηνύει ότι οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούν τις συνέπειες του Brexit.
Στις παρακάτω δηλώσεις προχώρησε ο προσωπάρχης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ:
“Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας εξόδου”, είπε χαρακτηριστικά ο Πέτερ Αλτμάιερ, σύμφωνα με το δίκτυο γερμανικών εφημερίδων RND.
Συνεχίζοντας ο Αλτμάιερ, τόνισε ότι στην περίπτωση που η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι “ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες”. Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το RND, “αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο”.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο η ίδια η Μέρκελ δήλωσε για τη χώρα ότι «Δεν βιαζόμαστε για να φύγει η Βρετανία, αλλά να μην πάρει και… αιώνες».