Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του προς τον Κώστα Σημίτη ούτε τη συμφωνία του με τις βασικές του επιλογές την τελευταία τριετία. Στο παρελθόν, όταν ήταν πολιτικοί αντίπαλοι, έλεγε ανοιχτά ότι ο κ. Σημίτης είναι ευπρεπής άνθρωπος και πολιτικά κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Πίστευε όμως παράλληλα ότι οι εσωκομματικές εντάσεις στο ΠΑΣΟΚ και οι διαφωνίες στελεχών καθυστερούν και δυσκολεύουν την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ.
Τώρα ο βουλευτής Ηλείας βρίσκεται περισσότερο από ποτέ κοντά στον Πρωθυπουργό. «Είναι προφανές λέει ότι δεν έχω καμία δυσκολία να συνεργαστώ μαζί του. Του αναγνωρίζω ότι έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Και σ΄ αυτόν τον στόχο παλεύει σχεδόν μόνος».
Πολλοί είναι εκείνοι στο ΠΑΣΟΚ που τον βλέπουν τις προσεχείς εθνικές εκλογές να είναι μαζί τους. Ο ίδιος δεν το αποκλείει, αν και δηλώνει ότι δεν διακατέχεται από κανένα άγχος πολιτικής επιβίωσης και είναι μία απόφαση που θα την πάρει «όταν έρθει η ώρα της, και όταν τα κόμματα ξεκαθαρίσουν τις πολιτικές τους θέσεις». Αν ανηφορίσει προς τη Χ. Τρικούπη, πάντως, θα συναντήσει πολλούς φίλους από τα παλιά με πρώτον το Θεόδωρο Πάγκαλο, που τους συνδέει στενή φιλική σχέση από τα χρόνια της δικτατορίας στο Παρίσι.
Αλλά και με τα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ηλείας δεν είχε ποτέ σχέσεις αντιπαλότητας σε προσωπικό επίπεδο. Ο χαρακτήρας και η πολιτική του συμπεριφορά τον βοήθησαν ώστε να χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους του σε όλα τα κόμματα «αξιοπρεπής άνθρωπος».
Όσο για τη Ν.Δ. θυμάται με νοσταλγία τα χρόνια που πέρασε στη Ρηγίλλης, αλλά και κυρίως τη στιγμή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με ιδιόχειρη επιστολή τον καλούσε να ενταχθεί στο κόμμα. Τώρα όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Έχει κλείσει πίσω του την πόρτα και χαρακτηρίζει «γελοίο» το σενάριο της επιστροφής των διαγραφέντων. «Σε μία Ν.Δ. ικανή να με εμπνεύσει δεν θα περίμενα να με καλέσει κανείς τονίζει θα γύριζα μόνος μου ως απλός στρατιώτης».
ΕΡ.: Στο παρελθόν έχετε συμφωνήσει με αρκετές θέσεις του Κώστα Σημίτη. Πόσο δηλαδή είναι πιθανό το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με το κυβερνών κόμμα στις προσεχείς εθνικές εκλογές;
ΑΠ.: Είναι γεγονός ότι, παρά τις διαφορετικές πολιτικές μας αφετηρίες, η εξέλιξη των πραγμάτων και ο πολιτικός ρεαλισμός έχουν οδηγήσει σε μια ουσιαστική προσέγγιση θέσεων σε πολλούς τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παιδεία. Το 1990 το ΠΑΣΟΚ πολέμησε λυσσαλέα τους βασικούς άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής που επιχείρησα να εφαρμόσω και ιδίως την κατάργηση της επετηρίδας, την επαναφορά της αξιολόγησης και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση Σημίτη σήμερα έχει θεσμοθετήσει τα δύο πρώτα μέτρα, ενώ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν πολλούς υποστηρικτές στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, όπως τον Γ. Παπανδρέου κ.λπ. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν όταν άκουσα από τον Θεόδωρο Πάγκαλο να αναγνωρίζει πόσο άδικα πολεμήθηκα.
Εκείνο όμως που κυρίως αναγνωρίζω στον Κ. Σημίτη είναι ότι έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Και τον στόχο αυτό τον παλεύει σχεδόν μόνος. Δεν έχει τη βοήθεια που χρειάζεται ούτε από το κόμμα του, ή έστω από τμήμα του κόμματός του, ούτε και από την αντιπολίτευση και εννοώ τα κόμματα εκείνα που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Από το σημείο όμως αυτό μέχρι την πολιτική συνεργασία υπάρχει μεγάλη απόσταση.
ΕΡ.: Από την απάντησή σας κρίνω ότι δεν αποκλείετε τη συνεργασία με τον κ. Σημίτη. Ο κ. Σημίτης όμως είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εσείς προέρχεστε από τον λεγόμενο συντηρητικό χώρο. Μπορείτε να συνεργαστείτε και με τα άλλα στελέχη της Χ. Τρικούπη;
ΑΠ.: Το πρόβλημα δεν είναι αν εγώ μπορώ να συνεργαστώ με τον κ. Σημίτη ή τα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι με τον σημερινό Πρωθυπουργό μπορώ να συνεργαστώ, αφού οι απόψεις μας συμπίπτουν σε πολλά θέματα. Το πρόβλημα είναι αν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Κι αυτό δεν με ενδιαφέρει προσωπικά. Ενδιαφέρει όμως τον τόπο, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα κυβέρνηση στην πιο κρίσιμη καμπή της πορείας μας προς την Ευρώπη. Η μετεκλογική εικόνα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου ελκυστική. Ό, τι είπα για τη Ν.Δ., αναλογικά ισχύουν και για το ΠΑΣΟΚ. Θα ξεπεράσει την κρίση και θα είναι χρήσιμο για τον τόπο, εφόσον εμμείνει στις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που ακολουθεί, βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις στους τομείς που επηρεάζουν τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη και, κυρίως, εφόσον εκφράσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις του μέλλοντος και δεν παραμείνει με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
ΕΡ.: Αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο ακόμη και να μην είστε υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές;
ΑΠ.: Δεν με διακατέχει κανένα άγχος πολιτικής επιβίωσης. Εάν κρίνω ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπορώ να εκφράσω ή να εφαρμόσω τις πολιτικές μου ιδέες και αρχές, δεν θα διστάσω να παραμείνω, για όσο διάστημα απαιτηθεί, εκτός πολιτικής.
ΕΡ.: Συμφωνείτε με την επανεκλογή του κ. Στεφανόπουλου, που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός;
ΑΠ.: Αν απομονώσουμε το πρόβλημα από το προσωπικό στοιχείο που εμπεριέχει, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι θέσεις του κ. Σημίτη είναι θεσμικά ορθές.
Η επιστολή από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
ΕΡ.: Είσαστε από τα ιδρυτικά στελέχη της Ν.Δ. Σας συγκαταλέγουν μάλιστα στα πολιτικά «παιδιά» του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεν σας στοιχίζει σήμερα που βρίσκεστε εκτός Ν.Δ.;
ΑΠ.: Πράγματι, εντάχθηκα στη Ν.Δ. και αναμίχθηκα ενεργά με την πολιτική σε μια ιστορική στιγμή, την Μεταπολίτευση του 1974, έπειτα από πρόσκληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεν επεδίωξα εγώ να μπω στην πολιτική. Ήταν άλλα τα προσωπικά μου σχέδια τότε. Ο Καραμανλής ήταν αυτός που ζήτησε από τον πατέρα μου να μου παραχωρήσει τη θέση του στην Ηλεία…
ΕΡ.: Σας γνώριζε από πριν;
ΑΠ.: Ναι, τον είχα γνωρίσει στο Παρίσι. Αφετηρία της πολιτικής μου σχέσης μαζί του υπήρξε μία επιστολή του, που μπορώ να σας αποκαλύψω για πρώτη φορά σήμερα. Ήταν η απάντησή του σε δική μου επιστολή, με την οποία, ως νέος και πολιτικοποιημένος φοιτητής, του ζητούσα να ηγηθεί του αγώνα για την ανατροπή της δικτατορίας.
Ο Κων/νος Καραμανλής τότε έκρινε ενδιαφέρουσες τις απόψεις μου και μου έκανε την τιμή, έπειτα από δύο χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, το 1976, να με περιλάβει στην κυβέρνησή του. Οι θέσεις μου παραμένουν πάντοτε οι ίδιες. Η σημερινή όμως ηγεσία τις έκρινε επιζήμιες και με διέγραψε. Το πρόβλημα δεν είναι δικό μου. Είναι δικό της.
Η νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές δεν είναι αρκετή για την κατάκτηση της εξουσίας
ΕΡ.: Κύριε Κοντογιαννόπουλε, είστε σχεδόν ενάμιση χρόνο εκτός Ν.Δ., δεν σας λείπει η ασφάλεια του «μαντριού»;
ΑΠ.: Πολιτική για μένα, κ. Πολίτη, είναι η συναρπαστική περιπέτεια της αναζήτησης του καινούργιου κόσμου που οραματίζεσαι. Δεν είναι ούτε επάγγελμα ούτε καριέρα, ώστε να σου προσφέρει «ασφάλεια». Και η Ν.Δ. ήταν το καράβι που επιβιβάστηκα για να πραγματοποιήσω αυτό το γοητευτικό ταξίδι. Αυτή είναι η αντίληψή μου για την πολιτική. Και αυτή την απάντηση έδωσα στον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ., στην πρώτη συνάντηση που είχα μαζί του, λίγο μετά την εκλογή του. Στην πρόσκλησή του να βοηθήσω «γιατί με χρειαζόταν», του απάντησα ότι δεν είχα καμία αντίρρηση και κανένα λόγο να μην το κάνω. Του ζήτησα όμως να λάβει υπόψη του ότι «να ξαναβγώ άλλη μία φορά βουλευτής ή να ξαναγίνω υπουργός, δεν ήταν για μένα ισχυρά κίνητρα».
ΕΡ.: Οι επιτελείς τού κ. Κ. Καραμανλή λένε, όμως, ότι οι διαγραφές ωφέλησαν και τον πρόεδρο και το κόμα, επειδή σταμάτησαν οι διαφωνίες και η εσωστρέφεια.
ΑΠ.: Πρώτον, οι διαφωνίες δεν σταμάτησαν. Τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και ο Μ. Έβερτ έχουν επανειλημμένα διαφωνήσει σε σημαντικές επιλογές και εκτιμήσεις της σημερινής ηγεσίας. Πρόσφατο παράδειγμα οι διαμετρικά αντίθετες θέσεις και των τριών για το αν πρέπει ή όχι να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία. Δεν τόλμησαν όμως να διαγράψουν και αυτούς. Σας θυμίζω, ότι εμάς μας διέγραψαν επειδή διαφωνήσαμε με την ηγεσία… για το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων στην Ολυμπιακή.
ΕΡ.: Πολλοί, όμως, εκτιμούν ότι η Ν.Δ. βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση της εξουσίας. Για πρώτη φορά, ύστερα από 9 χρόνια στις ευρωεκλογές ήρθε πρώτο κόμμα και μάλιστα με 3 μονάδες διαφορά.
ΑΠ.: Η νίκη της Ν.Δ. είναι μεν καθαρή, αλλά δεν είναι αρκετή για την κατάκτηση της εξουσίας. Οφείλεται στην υψηλή συσπείρωση της λαϊκής της βάσης και τη χαμηλή συσπείρωση της βάσης του ΠΑΣΟΚ.
ΕΡ.: Αν σας ζητήσει ο κ. Κ. Καραμανλής να επιστρέψετε στο κόμμα, θα αρνηθείτε την πρότασή του;
ΑΠ.: Σας απαντώ ευθέως για να τελειώνουμε με το βαρετό «σίριαλ» της επιστροφής ή μη των διαγραφέντων και τις γελοιότητες που ακούγονται από νεόκοπους και άκαπνους ηρακλειδείς του κόμματος, ότι τάχα θα κριθούμε από τη «διαγωγή» μας.
Αν με ενδιέφερε η «ασφαλής» επανεκλογή μου, όχι απλώς θα επέστρεφα, αλλά δεν θα είχα καν διαγραφεί από τη Ν.Δ. Θα συμφωνούσα σε όλα με τον αρχηγό και όταν θα χάναμε τις εκλογές θα έλεγα αυτός φταίει και να τον αλλάξουμε. Ήθελα όμως να κερδίσουμε τις εκλογές. Και κυρίως να κυβερνήσουμε σωστά και αποτελεσματικά.
ΕΡ.: Άρα, το κεφάλαιο Ν.Δ. έχει κλείσει οριστικά για σας. Ή με έναν άλλο αρχηγό στο μέλλον το συζητάτε;
ΑΠ.: Είναι νομίζω σαφές, ότι με τη σημερινή ηγεσία δεν έχω προσωπικές διαφορές. Οι διαφορές μου είναι βαθύτατα πολιτικές.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “