Νορβηγία προς Βρετανία: Μη φύγετε από την Ε.Ε

Λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, η Έρνα Σόλμπεργκ, Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, εξέφρασε την αντίθεσή της όσον αφορά σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ δηλώνοντας πως “δεν θα τους αρέσει καθόλου”.

H Πρωθυπουργός της Νορβηγίας μίλησε στο «Politico» και απευθύνθηκε στους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι ονειρεύονται ένα Brexit.

Πιο συγκεκριμένα, η Νορβηγίδα Πρωθυπουργός μίλησε με αφορμή στη δική της «τραυματική» εμπειρία, καθώς σε δημοψήφισμα που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 1994 στην χώρα της, οι Νορβηγοί απέρριψαν την προσχώρησή τους στην ΕΕ με ποσοστό 52%.

Η Νορβηγία έχει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, μέσω της συμμετοχής της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Αυτό σημαίνει πως αγαθά, υπηρεσίες και εργατικό προσωπικό διακινούνται ελεύθερα μεταξύ Νορβηγίας και ΕΕ. Ωστόσο, ως αντιστάθμισμα, η Νορβηγία καλείται να υιοθετεί ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χωρίς να έχει επίσημο λόγο στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι αυτοί.

Επίσης, το Όσλο υποχρεούται να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής και σε μια σειρά από άλλα προγράμματα της ΕΕ τα ίδια ποσά με τα κράτη-μέλη.

Και γιατί οι Νορβηγοί δεν θέλουν σήμερα να μπουν στην ΕΕ;

Σύμφωνα με την κ. Σόλμπεργκ, “διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει από μόνη της πολλά προβλήματα και γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική”.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι πολλοί Βρετανοί θεωρούν ότι η «χαλαρή» σχέση μεταξύ Νορβηγίας και ΕΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει το μοντέλο για το μέλλον της χώρας τους μετά από ένα Brexit, ωστόσο, το Όσλο «βλέπει» πολλά μειονεκτήματα στην ιδέα αυτή.

Όπως υπογραμμίζουν οι Νορβηγοί, σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, η Βρετανία θα χάσει την επιρροή που έχει στις Βρυξέλλες και θα πρέπει να δέχεται τους κανόνες της Ένωσης για να έχει πρόσβαση στην Εσωτερική Αγορά.