Τρεις νέες ομάδες της ΕΜΑΚ συγκροτούνται σύντομα. Μία στα Ιωάννινα, μία στο Ηράκλειο της Κρήτης και μία στην Πάτρα. Το αποκάλυψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» δέκα ημέρες μετά τις ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι άνδρες αυτής της σημαντικής υπηρεσίας μέσα στα ερείπια του Εγκέλαδου.
Μια προσπάθεια που πέραν της ανθρώπινης διάστασής της ουσιαστικά «έδωσε κύρος και αξιοπιστία στην Πολιτεία», όπως πολλοί παραδέχονται στην κυβέρνηση.
Τώρα ο αρμόδιος υπουργός αποδίδει στους άνδρες της ΕΜΑΚ τα εύσημα που τους αναλογούν, αλλά ταυτοχρόνως δηλώνει ότι η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της με τη «χορήγηση κάποιου οικονομικού μπόνους», αν και τονίζει ότι «το ήθος και οι αξίες γενικότερα δεν αποτιμώνται υποχρεωτικά σε χρήμα. Όμως η επιβράβευση εκείνου που εκτελεί το καθήκον του με υποδειγματικό τρόπο είναι νομίζω αναγκαία».
Νιώσαμε ασφαλείς
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμμερίζεται την άποψη εκείνων που λένε ότι οι άνδρες της ΕΜΑΚ έκαναν τους πολίτες να νιώσουν ασφαλείς, έδωσαν νόημα στην ανθρωπιά και έσωσαν την αξιοπιστία του κράτους. Προσθέτει όμως ότι «είναι πιο ορθό να πούμε ότι η ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνολικά είναι ακόμη μία απόδειξη της αξιοπιστίας του κράτους. Και τούτο διότι οι υπηρεσίες δεν παραλύουν πλέον την κρίσιμη ώρα».
Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τη δύναμη και τον ρόλο αυτής της υπηρεσίας για την καλύτερη «οχύρωση» του κράτους. «Σχεδιάζουμε λέει ο υπουργός να δημιουργήσουμε και νέες ΕΜΑΚ στα Ιωάννινα, στην Κρήτη και την Πελοπόννησο σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές. Πρόθεση μας είναι να υπάρχει σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα μια εξειδικευμένη μονάδα πυροσβεστών ικανή για το πιο δύσκολο διασωστικο έργο. Αυτή τη στιγμή η Πολιτεία έχει διαθέσει περίπου 2,5 δισ. δραχμές.
Τουλάχιστον 5 δισ. δρχ. προβλέπεται να διατεθούν σύντομα για την περαιτέρω αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό αυτών των ομάδων (διασωστικα μηχανήματα, κτιριολογική υποδομή με εξομοιωτές συμβάντων για ασκήσεις ετοιμότητας κ.λπ.)».
Χωρίς φωτιές
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης συνολικά στην προσφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τονίζει: «Θυμηθείτε τι έγινε ή μάλλον τι δεν έγινε το καλοκαίρι. Δεν θρηνήσαμε καμένα δάση, δεν αντικρύσαμε το θέαμα σπιτιών που καίγονται βυθίζοντας σε απόγνωση φτωχούς βιοπαλαιστές, με δυο λόγια δεν είδαμε άλλη μια φορά τη φρικτή εικόνα που είχαμε συνηθίσει να αντικρύζουμε κάθε καλοκαίρι».
Πολύ ικανοποιημένος είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με τη συνεργασία που πέτυχαν η ΕΜΑΚ και οι Τούρκοι εθελοντές της ΑΚΟΥΤ. Εκτιμά ότι «η ειρηνική συνεργασία των δύο λαών δεν είναι μεταφυσική δοξασία και μπορεί να υπάρξει». Αμφιβάλλει όμως για τη στάση που θα επιδείξει στο μέλλον η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έναντι της χώρας μας: «Διατηρώ τις αμφιβολίες μου για τον αν η Άγκυρα θα εγκαταλείψει τις επεκτατικές της βλέψεις. Αισιοδοξώ όμως πως το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών δεν θα χαθεί εύκολα. Ή εν πάση περιπτώσει ακόμη και αν χαθεί, θα έχει αφήσει πίσω ένα ίχνος, κάτι που θα θυμίζει ότι η φιλική συνύπαρξη των γειτόνων είναι εφικτή».
Τύχη και ικανότητα
Οι τρεις προκάτοχοι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης χαρακτηρίστηκαν «άτυχοι υπουργοί». Και είναι αλήθεια ότι αντιμετώπισαν απρόσμενες ατυχίες. Ο σημερινός υπουργός, πέραν της ικανότητάς του, φαίνεται μέχρι τώρα τουλάχιστον να είναι τυχερός. Για την ακρίβεια είχε μία μεγάλη ατυχία και δύο σημαντικές επιτυχίες. Ο ίδιος δεν αρνείται ότι ο πολιτικός χρειάζεται την τύχη: «Ποιος μπορεί να πει ότι δεν χρειάζεται την τύχη. Εν πάση περιπτώσει όμως, σας διαβεβαιώνω ότι δεν προσεύχομαι για να την έχω με το μέρος μου. Και πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος όταν του ανατίθενται καθήκοντα, όταν δουλεύει δηλαδή για το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να μειώνει στο μέτρο του δυνατού την πιθανότητα η τύχη να ακυρώνει τη δουλειά του».
Πάντως, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η τύχη τον πρόδωσε στην πρώτη περίπτωση της πειρατείας του λεωφορείου του ΚΤΕΛ από Αλβανό κακοποιό. Στη δεύτερη όμοια περίπτωση όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα από όσο ανέμεναν ακόμη και οι πλέον καλόπιστοι. Ύστερα ήρθαν οι σεισμοί με την υποδειγματική παρουσία των ανδρών της Πυροσβεστικής. «Πιθανόν λέει οι επιτυχίες του τελευταίου καιρού να έχουν προσδώσει επιπλέον κύρος στο υπουργείο και στις υπηρεσίες του. Αν πράγματι συμβαίνει αυτό και εύχομαι να συμβαίνει, ίσως να βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία. Στη δυνατότητα πλήρους αποκατάστασης σχέσεων εμπιστοσύνης κοινωνίας και υπηρεσιών της τάξης. Γιατί, κακά τα ψέματα, τα βιώματα ενός όχι πολύ μακρινού παρελθόντος συντηρούν μια δυσπιστία που όμως δεν ωφελεί κανέναν».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ιδιαίτερα συμπαθής άνθρωπος. Πολιτικός της νέας γενιάς που επιλέγει τους χαμηλούς τόνους και διατηρεί καλές σχέσεις με πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων. Ήταν από τους ανθρώπους που στήριξαν την υποψηφιότητα του Κώστα Σημίτη και έχει καταγραφεί ως στέλεχος της λεγόμενης πτέρυγας των εκσυγχρονιστών.
Πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις ως υφυπουργός εμπορίου και τώρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εργάζεται σιωπηρά και μεθοδικά. Συνεργάζεται καλά με την ηγεσία της Αστυνομίας, αλλά όταν βρίσκει τον χρόνο κάνει μια βόλτα στο Αστυνομικό Τμήμα μιας συνοικίας και μιλάει με τους απλούς αστυνομικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οι εκλογές
Πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές. «Δεν είναι ασφαλώς περίπατος, αλλά θα κερδίσουμε τις εκλογές. Ο κόσμος θα περιβάλει και πάλι με την εμπιστοσύνη του την κυβέρνηση Σημίτη για τις προσπάθειές της να μεταρρυθμίσει τη χώρα βάζοντάς την στην κοινότητα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και για το γεγονός ότι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται δίχως κοινωνικό κόστος».
Και όταν ερωτάται αν στην περίπτωση εκλογικής ήττας πρέπει να δρομολογηθούν διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απαντά ευθέως: «Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο που εξελέγη στο πρόσφατο συνέδριό του και νομίζω ότι η “διαδοχολογία” δεν έχει καμία απολύτως αξία».
Τέλος, εκτιμά ότι θα αστοχήσει η Ν.Δ. αν επιδιώξει να αποκομίσει εκλογικά οφέλη από τις συνέπειες που προκάλεσε ο Εγκέλαδος. «Δεν νομίζω τονίζει πως πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι η πολιτική της κυβέρνησης έναντι των σεισμοπαθών απογοήτευσε τον κόσμο και τον έστρεψε στη Ν.Δ.».
Αν θέλουν οι ΗΠΑ το τεστ DNA της 17Ν ας μας το ζητήσουν
Στα αρμόδια όργανα της πολιτείας παραπέμπει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ οι οποίες ζητούν το αποτέλεσμα του τεστ DNA των τρομοκρατών που χτύπησαν την κατοικία του Γερμανού πρέσβη. Όπως είναι γνωστό, στον χώρο της επίθεσης βρέθηκαν κηλίδες αίματος στις οποίες έγιναν όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» του Σαββατοκύριακου, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται για αδιευκρίνιστους λόγους να συνεργαστούν μαζί τους στα θέματα τρομοκρατίας και ως απόδειξη επικαλούνται αυτό το γεγονός.
Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι «ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα από την πλευρά των ΗΠΑ» και ουσιαστικά καλεί τους Αμερικανούς να ζητήσουν τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν μέσω των αρμόδιων αστυνομικών και δικαστικών αρχών. «Μου είναι αδιανόητο λέει οι σχέσεις των δύο χωρών να διαμορφώνονται από ζητήματα που έχουν να κάνουν με ιατρικές εξετάσεις ή έρευνες υπηρεσιών. Με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως και με κυβερνήσεις άλλων κυρίως ευρωπαϊκών χωρών, υπάρχουν επίσημες διακρατικές συμφωνίες με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά και των άλλων εγκληματικών πράξεων. Επιπλέον, μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει συμφωνία για δικαστική συνδρομή η οποία υπεγράφη πρόσφατα».
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου για πλήρη αναδιοργάνωση της Αστυνομίας. Το φιάσκο της οδού Νιόβης ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου στα όσα αρνητικά συνόδευαν τη δράση της Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια. Ως πρώτο βήμα εφήρμοσε τις πεζές περιπολίες των αστυνομικών με στόχο να εμπεδώσει το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες οι οποίοι αισθάνονται να απειλούνται κάθε στιγμή μετά τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας. Παράλληλα, με τρόπο διακριτικό και μεθοδικό, συνεχίζει τις επιχειρήσεις-σκούπα σε όλη τη χώρα. «Πρόθεσή μας είναι να παραμείνουν στη χώρα μόνο οι νόμιμοι λαθρομετανάστες», τονίζει με έμφαση. Επισημαίνει ότι τις ημέρες των σεισμών η συμβολή της Αστυνομίας ήταν καθοριστική. Ενώ σήμερα 8.000 άνδρες νυχθημερόν φυλάνε τις σεισμόπληκτες περιοχές. Και δεν παραλείπει να πει ότι «είναι προς τιμήν του κ. Μ. Έβερτ που με δηλώσεις του αναγνώρισε την ευσυνειδησία με την οποία συμπεριφέρθηκαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία».
ΕΡ.: Πέραν των νέων θεμάτων που προέκυψαν με τον σεισμό, τα φιλόδοξα σχέδια που είχατε ξεκινήσει για την καλύτερη αστυνόμευση της πόλης και τον περιορισμό της εγκληματικότητας πού βρίσκονται;
ΑΠ.: Η εφαρμογή των μέτρων αποτελεσματικότερης καταπολέμησης της εγκληματικότητας συνεχίζεται κανονικά. Η διάθεση μεγάλου αριθμού ανδρών στις σεισμόπληκτες περιοχές δεν επηρέασε το πρόγραμμά μας και τούτο διότι «βγάλαμε στον δρόμο» ακόμη και αστυνομικούς που υπηρετούσαν στα γραφεία ή τους δοκίμους στα πλαίσια της πρακτικής τους.
Επομένως, οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες αστυνομικών μέτρο που πρέπει να σας πω ότι, όπως αποδεικνύεται, συμβάλλει καθοριστικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας συνεχίζονται. Και σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές.
Να προσθέσω επίσης και αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στις εξαγγελίες της ότι θέμα ημερών είναι η έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
ΕΡ.: Έχουν απελαθεί αρκετοί λαθρομετανάστες ή έχει ατονήσει το θέμα αυτό;
ΑΠ.: Για τη λαθρομετανάστευση. Μετά την εγκατάσταση των συνοριοφυλάκων, οι δυνατότητες παράνομης εισόδου στη χώρα περιορίστηκαν σημαντικά. Στον περιορισμό της συνέβαλαν επίσης και οι έλεγχοι νομιμότητας, αφού αρκετά άτομα που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα απελάθηκαν.
Φυσικά, θετικό αποτέλεσμα είχε και η συμφωνία με την αλβανική πλευρά για την αντιμετώπιση του θέματος, αλλά και τα μέτρα που εξαγγείλαμε για μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “