Γέφυρες προς όλες τις κατευθύνσεις ρίχνει ο Κώστας Καραμανλής. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Σουφλιάς βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του, σε μια προσπάθεια η Ν.Δ. να δώσει την εντύπωση ότι συσπειρώνει τις δυνάμεις της εν όψει της πιθανής εκλογικής αναμέτρησης του Μαρτίου.
Καραμανλής – Αβραμόπουλος. Επισκέφθηκαν μαζί καταυλισμό σεισμοπαθών μουσουλμάνων στο Γκάζι και ύστερα αντήλλαξαν φιλοφρονήσεις μπροστά στις κάμερες
Η νέα τακτική των ανοιχτών προεκλογικών θυρών εγκαινιάστηκε επισήμως χθες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο δήμαρχος Αθηναίων έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση. Επισκέφθηκαν μαζί καταυλισμό σεισμοπαθών μουσουλμάνων στο Γκάζι και ύστερα αντήλλαξαν φιλοφρονήσεις μπροστά στις κάμερες. Σήμερα ο κ. Κ. Καραμανλής θα παραστεί σε εκδήλωση για τον Παύλο Μπακογιάννη, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ενώ οι βολιδοσκοπήσεις προς τον κ. Γ. Σουφλιά για την επανένταξή του στο κόμμα γίνονται πλέον πιεστικές.
Έδειξε τις προθέσεις του
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε τις προθέσεις του στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Μίλησε με επαινετικά λόγια για τον δήμαρχο, άνοιξε ουσιαστικά την πόρτα της Ρηγίλλης στον κ. Γ. Σουφλιά ενώ την έκλεισε στον κ. Α. Σαμαρά, ικανοποιώντας την επιθυμία του κ. Κ. Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στη Ρηγίλλης: «Αν πάρετε πίσω τον Σαμαρά, εμένα ξεχάστε με».
Το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής τηλεφώνησε στον δήμαρχο, του είπε ότι θέλει να επισκεφθούν μαζί τους σεισμόπληκτους μουσουλμάνους στο Γκάζι και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση. Έτσι, λίγο πριν από τις 5, μπροστά στις κάμερες, ο δήμαρχος έδειξε πρώτα τις νέες εγκαταστάσεις τού 9,84 στον πρόεδρο της Ν.Δ. και στη συνέχεια πήγαν μαζί στον καταυλισμό. Τα χαμόγελα έδιναν και έπαιρναν. Και όταν ο δήμαρχος ρωτήθηκε αν «θα σας βλέπουμε συχνότερα μαζί», η απάντησή του ήταν διπλωματική ως συνήθως: «Μα δεν έχετε πάψει να μας βλέπετε», είπε. Όσο για τον κ. Κ. Καραμανλή, χτύπησε τον δήμαρχο στην πλάτη και δήλωσε γελώντας: «Εγώ σας τα είπα χθες στη Θεσσαλονίκη».
Πάντως η χθεσινή κοινή εμφάνιση των δύο ανδρών σηματοδοτεί τη νέα τακτική του κ. Κ. Καραμανλή, όχι όμως και του κ. Δ. Αβραμόπουλου.
Για τον δήμαρχο, όπως επισημαίνουν οι συνομιλητές του, δεν έχει αλλάξει ακόμη τίποτα. Δηλαδή δεν έχει αποφασίσει αν θα πάει στη Ν.Δ. πριν από τις εκλογές, αν θα μείνει στον δήμο ή θα περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να προχωρήσει στην ίδρυση του δικού του κόμματος. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος επίσης φρόντισε με τις δηλώσεις εμμέσως πλην σαφώς να ξεκαθαρίσει ότι υποδέχεται τον κ. Κ. Καραμανλή με τη θεσμική του ιδιότητα και όχι με την κομματική.
Με τον κ. Κ. Μητσοτάκη τα πράγματα είναι πιο απλά. Το άνοιγμα του κ. Κ. Καραμανλή είναι πολύ πιθανό να πιάσει τόπο, αρκεί να τηρηθούν από τη Ρηγίλλης ορισμένες προϋποθέσεις. Πέραν της υπόθεσης Σαμαρά, ο κ. Κ. Καραμανλής πρέπει να επιδείξει προς τον πρώην πρωθυπουργό σεβασμό, να ρωτά την άποψή του στα κρίσιμα θέματα, κυρίως τα εθνικά, και να αναφέρεται με κάθε ευκαιρία στο έργο του την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Ιδιαίτερα μετά την απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να μην τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι καλές κουβέντες τουλάχιστον, όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη, πρέπει να θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ.
Για τον Σουφλιά
Όσο για τον κ. Γ. Σουφλιά, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Οι μεσολαβητές πάνε και έρχονται, αλλά ο Θεσσαλός πολιτικός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνει συμφωνίες με ενδιάμεσους. Αυτό σημαίνει ότι αναμένει να του τηλεφωνήσει ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής να του ζητήσει συνάντηση και οι δύο άνδρες να διαπιστώσουν αν υπάρχει τρόπος συνεργασίας ή όχι. Πάντως όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Γ. Σουφλιά, εκτιμούν ότι δεν θα επιστρέψει στη Ν.Δ., αν δεν τηρηθούν οι όροι που εκείνος θα θέσει.
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής με τις κινήσεις του αυτές ουσιαστικά περνά στην αντεπίθεση και δίνει απαντήσεις σε όσους στο κόμμα του, αλλά και στον Τύπο της παράταξης τον επικρίνουν για αδράνεια, εσωστρέφεια και έλλειψη ικανών στελεχών στην ηγετική του ομάδα.
Ήδη χθες εξαπέλυσαν και πάλι βολές εναντίον του, μέσω των βασικών τους στηλών, οι εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Αδέσμευτος» του Δημήτρη Ρίζου. Τα σχόλια των εφημερίδων αυτών πάντως αντανακλούν και το κλίμα που υπάρχει σε ορισμένα στελέχη, τα οποία διατηρούν έντονες επιφυλάξεις για την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Κ. Καραμανλή. Επιφυλάξεις, οι οποίες ωστόσο έως τις εκλογές δεν πρόκειται, όπως εκτιμούν βουλευτές όλων των τάσεων, να πάρουν τη μορφή ανοιχτών διαφωνιών και αμφισβήτησης της ηγεσίας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “