Μία εβδομάδα μετά την επίθεση φιλίας τού κ. Κ. Καραμανλή προς τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο δήμαρχος Αθηναίων παίρνει ανοιχτά θέση στο σημαντικότερο πολιτικό ζήτημα αυτής της περιόδου: την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Καραμανλής – Αβραμόπουλος. «Με τον πρόεδρο της Ν.Δ., όταν συζητούμε, συνεννοούμεθα. Όσο για τις σχέσεις μας είναι φιλικές, χωρίς σκιές», λέει ο δήμαρχος Αθηναίων
Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» δηλώνει ότι αν ήταν στη Βουλή θα ψήφιζε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο, για τον οποίο πιστεύει ότι είναι η καλύτερη επιλογή.
Ο δήμαρχος Αθηναίων δηλώνει πως δεν σκέπτεται την ίδρυση δικού του κόμματος, ωστόσο επιμένει στη θέση του πως τα υπάρχοντα κόμματα έχουν κλείσει τον βιοϊστορικό τους κύκλο και πρέπει να ανανεωθούν. Εξηγεί γιατί τον περασμένο χειμώνα δεν προχώρησε σ΄ αυτή την κίνηση μολονότι υπήρχε, όπως πιστεύει, πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία για κάτι καινούργιο.
Ίσες αποστάσεις
Ξεκαθαριζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα διεκδικήσει ξανά τη δημαρχία της Αθήνας και τηρεί ίσες αποστάσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Τονίζει πως διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κ. Κ. Καραμανλή, δεν παραλείπει όμως να πει ότι σέβεται τον κ. Κ. Σημίτη και τον θεωρεί σοβαρό πολιτικό. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται καλά αυτή την περίοδο. Η Ν.Δ. τον διεκδικεί, η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε αντιπαράθεση μαζί του, ενώ η δημοτικότητά του είναι πάντα πολύ υψηλή. Η κοινή γνώμη έδειξε να μη συμμερίζεται την άποψη όσων προέβλεπαν πως μετά την απόφασή του να μην ιδρύσει τελικά το κόμμα, η απήχησή του δεν θα είναι πια η ίδια.
Η τετραετία
Πάντως, ακόμη ο δήμαρχος, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη, δεν έχει αποφασίσει αν θα εξαντλήσει την τετραετία στον Δήμο ή θα επανενταχθεί στη Ν.Δ. πριν από τις εθνικές εκλογές. Σίγουρα σημαντικό ρόλο στην κίνηση που θα καθορίσει το πολιτικό του μέλλον θα παίξει το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί μετά τις γιορτές, οπότε θα έχουν μπει σε τελική ευθεία οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατιας.
ΕΡ.: Κύριε δήμαρχε, για πόσο διάστημα ακόμη θα ακούτε σ’ αυτή την προσφώνηση;
ΑΠ.: Για όσο καιρό είμαι δήμαρχος.
ΕΡ.: Έχετε δηλώσει ότι δεν θα διεκδικήσετε ξανά τον Δήμο της Αθήνας. Γιατί σπεύσατε να το προεξοφλήσετε; Είστε τόσο σίγουρος για το επόμενο βήμα σας;
ΑΠ.: Είναι γνωστή η θέση μου από καιρό. Κανένα δημόσιο αξίωμα αιρετού δεν πρέπει να ξεπερνάει τις δύο θητείες. Η ανανέωση πρέπει να έχει συνέχεια σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε πολιτικές. Αλλά και οι θεσμοί να μην ταυτίζονται με πρόσωπα.
Πολλά σενάρια
ΕΡ.: Τα σενάρια είναι τρία: το πρώτο, να επιστρέψετε στη Ν.Δ. πριν από τις εθνικές εκλογές. Το δεύτερο, να αναμένετε μια πιθανή ήττα του κ. Καραμανλή για να διεκδικήσετε την ηγεσία και το τρίτο, να προχωρήσετε στην ίδρυση δικού σας κόμματος. Η ζυγαριά σας, πού γέρνει περισσότερο αυτή την ώρα;
ΑΠ.: Γιατί στη φαντασία σας δεν υπάρχουν και άλλα σενάρια;
ΕΡ.: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχετε παραιτηθεί από την ιδέα της ίδρυσης κόμματος.
ΑΠ.: Αν μια τέτοια ιδέα ήταν μόνο δική μου, θα την είχατε δει να γίνεται πράξη.
ΕΡ.: Τελικά, τον περασμένο χειμώνα τι ήταν εκείνο που σας κράτησε και δεν κάνατε το μεγάλο βήμα;
ΑΠ.: Είναι αλήθεια ότι είχα προβληματισθεί. Ωστόσο, έκρινα πως μια τέτοια κίνηση, όσο και αν είχε από μόνη της σίγουρη την επιτυχία, δεν ήταν χρήσιμη για το πολιτικό σύστημα. Οι δε ευρωεκλογές δεν παράγουν όρους εξουσίας για να κριθεί η πολιτική αξιοπιστία και οι πραγματικές δυνατότητες ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Και βέβαια ποτέ δεν είχα πει ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν. Αν το είχα πει, θα το έκανα.
ΕΡ.: Εσείς δεν το είχατε πει ποτέ ευθέως, όμως η κοινή γνώμη περίμενε την ανακοίνωση από μέρα σε μέρα. Αυτό ίσως είναι μια ένδειξη ότι υπήρχε έδαφος.
ΑΠ.: Πάντα υπάρχει στην κοινωνία η προσδοκία του νέου. Και αλίμονο αν δεν υπήρχε.
ΕΡ.: Τελικώς, θα κάνετε κόμμα;
ΑΠ.: Δεν σκέπτομαι κάτι τέτοιο.
«Είμαι ό,τι φαίνομαι»
Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Θα ψήφιζα τον Κωστή Στεφανόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
ΕΡ. Οι επικοινωνιολόγοι λένε ότι δύσκολα μπορούν να ερμηνεύσουν την περίπτωσή σας. Ενώ όλοι ανέμεναν κάποια πτώση της δημοτικότητάς σας μετά τη δήλωση πως παραμένετε δήμαρχος, η πραγματικότητα τους διέψευσε. Παραμένετε πολύ υψηλά στην αποδοχή του κόσμου. Ποιο είναι το μυστικό σας;
ΑΠ.: Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας ερμηνεύουν, ό,τι ερμηνεύεται… επαγγελματικά! Πίσω από τη δημόσια στάση μου δεν κρύβονται ούτε τεχνικές ούτε μέθοδοι ούτε σύμβουλοι. Με άλλα λόγια, αυτό που φαίνομαι, είμαι. Και έτσι θα συνεχίσω. Και, μην κρυβόμαστε, το αληθινό και αντέχει και υπάρχει με μόνο κριτή του την κοινή γνώμη.
ΕΡ.: Είμαι σίγουρος ότι πολλοί πολιτικοί θα ζήλευαν τη δημοτικότητά σας. Σας το λένε κάποιοι;
ΑΠ.: Δεν συζητώ για αυτά. Εξάλλου, όπως για πέντε χρόνια επαναλαμβάνω, οι δημοσκοπήσεις δεν πρέπει να μας επηρεάζουν ούτε όταν είναι δυσάρεστες ούτε όταν παραείναι ευχάριστες. Γι’ αυτό και ουδέποτε τις σχολιάζω.
Το Θέμα του Προέδρου
ΕΡ.: Την Προεδρία της Δημοκρατίας τη βλέπετε με καλό μάτι;
ΑΠ.: Είναι γνωστή η άποψή μου. Τη βλέπω με τον σεβασμό που αναλογεί στον θεσμό.
ΕΡ.: Τελευταία πολύ ακούγεται το σενάριο να προταθείτε για Πρόεδρος από τη Ν.Δ.
ΑΠ.: Το θέμα αυτό σε ό,τι με αφορά το έκλεισα αμέσως και κατηγορηματικά.
ΕΡ.: Να υποθέσω, ότι αν η πρόταση δεν ήταν μονοκομματική, θα την αποδεχόσασταν;
ΑΠ.: Απάντησα ήδη.
ΕΡ.: Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τα πρόσωπα που ακούγονται αυτή την περίοδο;
ΑΠ.: Αδιαμφισβήτητα, ο σημερινός Πρόεδρος.
ΕΡ.: Και ο κ. Μητσοτάκης;
ΑΠ.: Μα έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της άμεσης εκλογής του Προέδρου.
ΕΡ.: Ωστόσο, κάποιες δημοσκοπήσεις σάς φέρνουν αμέσως μετά τον κ. Στεφανόπουλο στην προτίμηση του κόσμου για τη θέση του Προέδρου.
ΑΠ.: Κακώς βάζουν το όνομά μου σε τέτοιες μετρήσεις, αφού είναι γνωστή από πολύ καιρό η άποψή μου για τον κ. Στεφανόπουλο και κυρίως, η δημόσια δήλωσή μου ότι επιλέγω πολιτικά μάχιμους ρόλους.
ΕΡ.: Μήπως η Ν.Δ. θα έπρεπε να στηρίξει την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου;
ΑΠ.: Η Ν.Δ. θα κρίνει. Δεν έχει ακόμη τοποθετεθεί. Δεν αποκλείεται να το κάνει.
ΕΡ.: Εσείς, ποιον θα ψηφίζατε αν ήσασταν στη Βουλή;
ΑΠ.: Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις σταθερές, καιρό τώρα, απόψεις μου. Τον κ. Κ. Στεφανόπουλο.
ΕΡ.: Αυτή η θέση σας θα μπορούσε να ερμηνευθεί από κάποιους ως στήριξη του κ. Σημίτη;
ΑΠ.: Όχι βέβαια. Στηρίζουμε τον θεσμό και έναν επιτυχημένο εκπρόσωπό του.
Φιλικές σχέσεις με Καραμανλή Σέβομαι τον Σημίτη
Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Κ. Καραμανλής αιφνιδίασε τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Του τηλεφώνησε στις 2 το μεσημέρι και του ζήτησε, αν θέλει, να περιοδεύσουν μαζί σε καταυλισμό σεισμόπληκτων μουσουλμάνων στο Γκάζι.
Την προηγουμένη είχε μιλήσει από τη Θεσσαλονίκη με πολύ θερμά λόγια για τον δήμαρχο. Αυτά ήταν δύο ακόμη βήματα στο σχέδιο προσέγγισης του δημάρχου από την Ρηγίλλης.
Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος ανταποκρίνεται θετικά στην επίθεση φιλίας που δέχεται.
Έτσι και οι δύο συμπεριφέρονται αυτή την ώρα σαν να έχουν πράγματι γεφυρώσει το χάσμα που υπήρχε πέρυσι ανάμεσά τους.
Όλα όμως θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο δήμαρχος πριν από τις εκλογές.
Επικοινωνούμε
ΕΡ.: Αλλεπάλληλα ανοίγματα σάς κάνει ο κ. Καραμανλής τελευταία. Εσείς ανταποκρίνεστε;
ΑΠ.: Με τον κ. Καραμανλή έχουμε εξαιρετικά καλές σχέσεις. Δεν χρειάζονται ανοίγματα. Επικοινωνούμε χωρίς εμπόδια.
ΕΡ.: Ποιος είναι ο στόχος του προέδρου της Ν.Δ.; Μήπως να γυρίσετε στο «μαντρί»; Ή να σας έχει σύμμαχο στις εκλογές από τη θέση του δημάρχου;
ΑΠ.: Έχει δημόσια διατυπώσει την άποψή του.
ΕΡ.: Η δική σας ποια είναι;
ΑΠ.: Όσο είμαι δήμαρχος, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Είναι άκαιρο.
ΕΡ.: Μερικοί πιστεύουν ότι με τον πρόεδρο της Ν.Δ. δεν ταιριάζετε. Δηλαδή δεν θα μπορούσατε να γίνετε ούτε δίδυμο ούτε φίλοι. Συμμερίζεστε την άποψή τους;
ΑΠ.: Στην πολιτική δεν υπάρχουν δίδυμα. Αυτές είναι ευκαιριακές επινοήσεις. Το κάθε δημόσιο πρόσωπο έχει την αυτόνομη πορεία του. Εκείνο που εγώ επιδιώκω είναι ειλικρίνεια, καθαρές σκέψεις και κουβέντες. Και με τον κ. Καραμανλή, όταν συζητούμε, συνεννοούμεθα. Όσο για τις σχέσεις μας είναι φιλικές, χωρίς σκιές.
ΕΡ.: Ο κ. Σημίτης μήπως σας ταιριάζει καλύτερα;
ΑΠ.: Τον κ. Σημίτη τον σέβομαι και χρόνια λέω ότι είναι σοβαρός πολιτικός.
ΕΡ.: Θα μπορούσατε να είστε υπουργός Εξωτερικών, για παράδειγμα, στην κυβέρνηση Σημίτη αυτή την περίοδο;
ΑΠ.: Ερώτηση με φαντασία!
Η εξωτερική πολιτική
ΕΡ.: Συμφωνείτε με τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου;
ΑΠ.: Καταρχήν δεν συμφωνώ η εξωτερική μας πολιτική να ταυτίζεται με το πρόσωπο του εκάστοτε υπουργού. Απαιτείται εθνικά χαραγμένη εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου κινείται συνετά και δείχνει ότι έχει άποψη. Χρειάζεται όμως προσοχή. Βασικός άξονας της όποιας διεθνούς στάσεώς μας πρέπει να είναι οι πάγιες εθνικές θέσεις. Στα ελληνοτουρκικά, το κλειδί για να ανοίξουν νέοι δρόμοι είναι το Κυπριακό. Εκεί πρέπει να αποδείξουν οι Τούρκοι ότι ανταποκρίνονται.
Γενικότερα μιλώντας, θα έλεγα ότι πιστεύω σε μία εξωτερική πολιτική, όπου η Ελλάδα θα παίρνει αυτή πρωτοβουλίες και όχι απλά θα αντιδρά σε πρωτοβουλίες άλλων. Αλλά μην ξεφεύγουμε, το θέμα είναι μεγάλο και θέλει πολλή συζήτηση.
ΕΡ.: Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι τα σημερινά κόμματα έχουν κλείσει τον βιοϊστορικό τους κύκλο;
ΑΠ.: Χωρίς καμία αμφιβολία. Αν δεν διαφοροποιηθούν, δεν εκσυγχρονιστούν, δεν τολμήσουν τη δημιουργική σύγκρουση με τον εαυτό τους, ακόμα και την ιστορία τους, θα σβήσουν. Και αυτό άρχισαν να το κατανοούν όλο και περισσότερο στον χώρο της πολιτικής. Όσο για την κοινωνία, το αντελήφθη πολύ νωρίτερα.
Τι έκανα στον Δήμο
ΕΡ.: Οι περισσότεροι πολίτες σάς αποκαλούν επιτυχημένο δήμαρχο. Τι κάνατε στον Δήμο που δεν έκαναν οι προκάτοχοί σας;
ΑΠ.: Όλοι οι δήμαρχοι έκαναν έργο. Εγώ συνέχισα σε άλλο δρόμο. Το ίδιο θα κάνει και ο επόμενος. Μόνο που εμείς φροντίζουμε και για εκείνους που θα ακολουθήσουν. Όσο για το τι συντελείται στις ημέρες μας στην Αθήνα, ας αφήσουμε τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες να το αξιολογήσουν.
ΕΡ.: Αντίθετα, κάποιοι πολιτικοί πιστεύουν ότι η υψηλή δημοτικότητα είναι αποτέλεσμα της δημόσιας εικόνας σας και όχι της δουλειάς σας στον Δήμο. Θα το έχετε ακούσει κι εσείς…
ΑΠ.: Συνηθίζω να λέω ότι οι συνομιλητές μου δεν είναι τόσο οι πολιτικοί όσο οι πολίτες. Αυτοί αξιολογούν και κρίνουν.
ΕΡ.: Όταν φύγετε από τον Δήμο, ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το σημαντικότερο έργο που κάνατε σ’ αυτή την πόλη;
ΑΠ.: Όταν έλθει η ώρα αυτή, θα το παρουσιάσω συνολικά. Δεν είναι ώρα ακόμα. Το έργο που συντελείται είναι πολύπλευρο και το νιώθει κανείς στην Αθήνα. Ένα έργο, που όμως δεν τελειώνει ποτέ.
ΕΡ.: Φοβηθήκατε με τις προβλέψεις της ομάδας ΒΑΝ;
ΑΠ.: Το Σαββατοκύριακο πάντως έμεινα με την οικογένειά μου στο σπίτι μου, που βρίσκεται 1.500 μέτρα από το επίκεντρο του σεισμού.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “