Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά στη Ν.Δ. Προπομπός είναι ο στενός του φίλος και έμπιστος συνεργάτης του Σωτήρης Χατζηγάκης, πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Τρικάλων.
Ο κ. Σ. Χατζηγάκης ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις οριστικοποίησε τη συμφωνία με τη Ρηγίλλης και επιστρέφει στο «μαντρί». Θα είναι ξανά υποψήφιος στον Νομό Τρικάλων. Μεσολαβητής ήταν ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος κ. Μ. Λιάπης και εντός της εβδομάδας θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση. Ο πρώην υπουργός δεν είχε διωχθεί από τη Ν.Δ., αλλά μετά τις διαγραφές με δική του πρωτοβουλία απομακρύνθηκε από το κόμμα και δεν συμμετείχε σε καμία διαδικασία ούτε σε κεντρικό ούτε σε τοπικό επίπεδο.
Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η απόφαση του κ. Σ. Χατζηγάκη να επανενταχθεί στο κόμμα συνδέεται με τους σχεδιασμούς του κ. Γ. Σουφλιά. «Είναι βέβαιο», λένε, «ότι πήρε το πράσινο φως από τον Θεσσαλό πολιτικό, με τον οποίο τους συνδέει παλιά φίλια», λένε στη Ρηγίλλης και προσθέτουν: «Τώρα πια ο δρόμος είναι ανοιχτός και για την επιστροφή Σουφλιά, η οποία θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του προέδρου προς όλες τις τάσεις εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Μαρτίου».
Στο στρατόπεδο Σουφλιά πάντως, αν και δημοσίως λένε «ουδέν νεώτερον», υπάρχει κάποια κινητικότητα. Ο Θεσσαλός πολιτικός σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του φέρεται να λέει ότι μέχρι τέλους Νοεμβρίου θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του και θα τις ανακοινώσει. Αυτό αποτελεί προειδοποίηση προς τον κ. Κ. Καραμανλή, στον οποίο ουσιαστικά λέει: «Αν θέλεις να αναλάβεις πρωτοβουλία, κάν’ το τώρα».
Σενάρια
Ο κ. Γ. Σουφλιάς, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, δεν πρόκειται να γυρίσει στη Ρηγίλλης με σκυμμένο το κεφάλι. «Είναι αρκετά περήφανος για να βάλει νερό στο κρασί του, προκειμένου να είναι ξανά βουλευτής». Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει να του τηλεφωνήσει και να προσδώσει στην επιστροφή του χαρακτήρα «διερεύνησης του εκλογικού μετώπου της Ν.Δ.». Αυτή όμως είναι μια κίνηση δίκοπο μαχαίρι για τον κ. Κ. Καραμανλή, διότι μπορεί να ερμηνευθεί ότι «ζητεί συγγνώμη για τις διαγραφές». Παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη επισημαίνουν ότι η καλύτερη μεθόδευση θα ήταν η εξής: Σε ένα κεντρικό θέμα που θα αναδείξει ο κ. Κ. Καραμανλής στη Βουλή να πάρει τον λόγο ο κ. Σ. Σουφλιάς και να τον στηρίξει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τότε να τον συγχαρεί δημοσίως για τη στάση του και αυτό να δώσει την ευκαιρία για μια συνάντηση ή κάποια τηλεφωνική επικοινωνία. Πάντως στη Ρηγίλλης αναζητούν τη φόρμουλα καθώς η άτυπη προθεσμία πους τους έδωσε ο κ. Γ. Σουφλιάς λήγει σχεδόν σε ένα μήνα.
Αντίδραση Ντόρας
Την ίδια ώρα εντάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. φαίνεται ότι προκαλεί και πάλι το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η δήλωση του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου, ότι είναι πιθανό η Ν.Δ. μετά τις εκλογές να ψηφίσει Στεφανόπουλο, προκάλεσε δυσμενή σχόλια μητσοτακικών βουλευτών, αλλά και τη δημόσια αντίδραση της κ. Ντ. Μπακογιάννη: «Ο κ. Σπηλιωτόπουλος όταν δίνει συνεντεύξεις τις δίνει ως πρόσωπο και δεν τις δίνει ως κόμμα. Η Ν.Δ. θα δεσμευθεί και θα ανακοινώσει τις επιλογές της, κατά τη δήλωση του προέδρου του κόμματος, τον Ιανουάριο. Άρα οτιδήποτε από εκεί και πέρα εκφράζεται είναι προσωπικές απόψεις», είπε η πρώην υπουργός αφήνοντας αιχμές εναντίον του εκπροσώπου της Ν.Δ.
Επίσης βουλευτές προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό λένε ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του επιμένει στην άποψη που πολλές φορές έχει διατυπώσει, ότι «θα ήταν λάθος η Ν.Δ. να μην προτείνει πρόσωπο πριν από τις εκλογές και να έρθει μετά να στηρίξει την επιλογή του ΠΑΣΟΚ». Στελέχη της Ν.Δ. υπενθύμιζαν χθες ότι το ίδιο ακριβώς έπραξε ο κ. Κ. Μητσοτάκης το 1990. Δεν πρότεινε επισήμως κανέναν προεκλογικά για πρόεδρο, αλλά μετά τις εκλογές πρότεινε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή». Αλλά και ο κ. Π. Παυλόπουλος απαντώντας στον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος δήλωσε ότι είναι θεσμική ανωμαλία να μην προτείνει κάποιο κόμμα υποψήφιο τόνισε ότι «το 1990 οδηγήθηκε η χώρα σε εκλογές λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και χωρίς η Ν.Δ. να έχει προτείνει υποψήφιο, στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες. Αυτό δεν θεωρήθηκε από το ΠΑΣΟΚ τότε ως θεσμική ανωμαλία».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “