Στη Θεσσαλονίκη οδηγούν όλοι δρόμοι της… πολιτικής τα τελευταία 24ωρα. Στη συμπρωτεύουσα βρίσκονται ήδη για τις εορταστικές εκδηλώσεις όχι μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, αλλά και ο εκπροσωπών τον Πρωθυπουργό κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλής, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη όλων των κομμάτων. Η τριήμερη, τουλάχιστον, παραμονή στη Θεσσαλονίκη κορυφαίων πολιτικών στελεχών δίνει την ευκαιρία για εσωκομματικούς διαγκωνισμούς των τοπικών στελεχών ενώπιον τού… ακροατηρίου τους, ενώ ήδη έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των δύο μεγάλων κομμάτων εν όψει των εκλογών του 2000. Η εκλογική περιφέρεια της Α΄ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκεί, μαζί με την Αθήνα, δίνουν μάχη εντυπώσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα προτιμήσει ξανά την περιφέρεια αυτή, ενώ στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι εισηγούνται να επιλέξει και ο Πρωθυπουργός την ίδια περιοχή ώστε να προσωποποιηθεί η πολιτική αντιπαράθεση. Πάντως, στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, είτε με τον κ. Κ. Σημίτη είτε χωρίς αυτόν, οι κ.κ. Ά. Τσοχατζόπουλος και Ευάγγ. Βενιζέλος θα δώσουν μάχη για την πρωτιά.
ΠΑΣΟΚ Ισοπαλία Τσοχατζόπουλου – Βενιζέλου στην κορυφή
Κώστας Σημίτης. Τον Πρωθυπουργό επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης έχουν εισηγηθεί ορισμένοι, με το επιχείρημα ότι θα προσωποποιηθεί η αντιπαράθεση με τον κ. Κ. Καραμανλή. – Άκης Τσοχατζόπουλος. Ατού για την επιδιωκόμενη πρωτιά η ιδιαίτερα υψηλή δημοτικότητά του πανελλαδικά και η δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια στο υπουργείο και στο κόμμα. – Ευάγγελος Βενιζέλος. Με «προίκα» την πρωτιά του 1996, την καλή του σχέση με την κοινωνία και την πληθωρική του παρουσία, απ’ όποιο υπουργείο και αν πέρασε, επιδιώκει να διατηρήσει την πρώτη θέση
Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, μεθαύριο, οι Θεσσαλονικείς κ.κ. Ά. Τσοχατζόπουλος, Ευάγγ. Βενιζέλος και Γ. Μαγκριώτης θα κάθονται με αυτήν τη σειρά στην εξέδρα των επισήμων. Έτσι προβλέπει το πρωτόκολλο της κυβέρνησης, αλλά και πολύ περισσότερο σχετική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου που όρισε εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού στις εορταστικές εκδηλώσεις τον κ. Ά. Τσοχατζόπουλου και τους κ.κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και Γ. Μαγκριώτη ως εκπροσώπους της κυβέρνησης!
Τριάμισι χρόνια πριν, η κάλπη των βουλευτικών εκλογών είχε βγάλει με άλλη, μεταξύ τους, σειρά τους σημερινούς εκ Θεσσαλονίκης υπουργούς: πρώτο και με διαφορά τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, τέταρτο τον κ. Ά. Τσοχατζόπουλο και έβδομο τον κ. Γ. Μαγκριώτη. Στη δεύτερη θέση ήταν ο για μερικούς μήνες υπουργός Μεταφορών κ. Χ. Καστανίδης και τρίτος ο πρώην υπουργός κ. Στ. Παπαθεμελής.
Σήμερα, οι προβλέψεις με βάση τις τοπικές σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης για τη νέα κατάταξη είναι πολλές με κοινή, ουσιαστικά, διαπίστωση ότι οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος είναι, με μικροαποκλίσεις, «ισόπαλοι» στην κορυφή και ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης τούς ακολουθεί. Έτσι με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου όλοι στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζονται για ένα σκληρό ντέρμπι μεταξύ των δύο πρώτων, αν και σε κάθε ευκαιρία οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης δηλώνουν ότι δεν τους διακατέχει άγχος για την πρωτιά…
Το «ντέρμπι της πρωτιάς»
Το «ντέρμπι της πρωτιάς» δεν είναι το μόνο που θα απασχολήσει τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ στο επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, από ορισμένους έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο να επιλέξει την περιοχή αυτή ο Πρωθυπουργός που, ως γνωστόν, δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης προκειμένου να δοθεί ο τόνος της προσωπικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή. Αν επιλεγεί αυτό το σενάριο, η μάχη για τους βουλευτές της «ουράς» γίνεται πιο δύσκολη, καθώς θα μειωθούν κατά μία οι θέσεις αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο και κατά αρκετές αν είναι δεύτερο!
Το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης εξέλεξε το 1996 οκτώ βουλευτές. Κάτω από τον κ. Τσοχατζόπουλο, εξελέγησαν οι κ.κ. Ν. Ακριτίδης, Κ. Σπυριούνης, Γ. Μαγκριώτης και Ν. Γκεσούλης. Η παρουσία του προερχομένου από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας κ. Π. Παρασκευόπουλου αυξάνει τον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι οι δύο πρώτοι επιλαχόντες (κ.κ. Αθ. Θεοχαρίδης και Ε. Κωνσταντινίδης) είχαν μόνο 400-500 ψήφους διαφορά από τον τελευταίο εκλεγέντα.
Η υπουργοποίηση του κ. Γ. Μαγκριώτη και η εξ αυτής αύξηση της «αναγνωρισιμότητάς» του από τους ψηφοφόρους της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο τον έβγαλε από την «επικίνδυνη ζώνη», αλλά τον κατέστησε και τον ισχυρότερο, μετά τους κ.κ. Βενιζέλο και Τσοχατζόπουλο. Μαζί δε με τους κ.κ. Χ. Καστανίδη και Στ. Παπαθεμελή, σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, φέρονται ως σίγουρα εκλεγόμενοι. Τα πράγματα, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των ιδίων παραγόντων και τις κατά καιρούς μετρήσεις, γίνονται δύσκολα για τους υπολοίπους.
Πιθανοί υποψήφιοι
Γιάννης Μαγκριώτης. Από τα χαμηλά (του ψηφοδελτίου) στα ψηλά (των γκάλοπ), καθώς η υπουργοποίησή του πριν από έναν χρόνο βοήθησε να «αναγνωρισθεί» η παρουσία του στην πολιτική σκηνή. – Χάρης Καστανίδης. Δεύτερος το 1996, είχε την ευκαιρία να δουλέψει και «τοπικά» μετά την έξοδό του από την κυβέρνηση ενώ στο συνέδριο – αν και προερχόμενος από τους «λοχαγούς» – το όνομά του ήταν στη λίστα της άλλης πλευράς. – Στέλιος Παπαθεμελής. Με ισχυρούς και σταθερούς δεσμούς στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, δεν φαίνεται ότι κινδυνεύει η θέση του στο μέσον του ψηφοδελτίου
Αν ωστόσο κάτι καθιστά τη θέση τους λίγο λιγότερο δύσκολη, είναι ότι από τα νέα ονόματα που φέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι ελάχιστοι μπορούν να τους απειλήσουν: για το ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης έχουν ακουστεί ως πιθανοί υποψήφιοι, εκτός από τους επιλαχόντες, η κ. Χρύσα Αράπογλου, ο κ. Λ. Τζιόλας (που το πιθανότερο όμως είναι να προτιμήσει τα Γρεβενά), ο κ. Ιγνατιάδης του Δικηγορικού Συλλόγου, ο κ. Ηλ. Κοντόπουλος, η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο κ. Χ. Λαζαρίδης κ.ά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι αρκετοί από τους φερόμενους ως νέους υποψηφίους κινούνται κοντά στον κ. Ά. Τσοχατζόπουλο. Ο υπουργός Άμυνας δεν θεωρεί ότι μια μετρημένη ανανέωση του ψηφοδελτίου θα τον βλάψει, καθώς, όπως λένε συνεργάτες του, η σταυροδότησή του θα κριθεί από τη γενική αποδοχή που έχει σε όλη την ελληνική κοινωνία ως ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος καθόλου δεν επαναπαύονται στη γενική αποδοχή. Και οι δύο διατηρούν στενή σχέση με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και την εκλογική τους πελατεία. Κάθε Σαββατοκύριακο σχεδόν βρίσκονται εκεί και πολλές φορές έχουν ενισχύσει τη συμπρωτεύουσα με ένα πλέγμα αποφάσεων που αφορούν πολλούς τομείς των αρμοδιοτήτων τους.
Χωρίς να παραγνωρίζουν την αξία των «μηχανισμών» και οι δύο δίνουν έμφαση στην απ’ ευθείας επαφή με τους Θεσσαλονικείς σ’ όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων: επιστημονικό κόσμο, το πανίσχυρο αθλητικό λόμπι της Θεσσαλονίκης, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια κ.ά.
Πάντως, παρά την… προετοιμαζόμενη κόντρα για τους σταυρούς, οι δύο υπουργοί φέρονται να διατηρούν αρκετά καλές σχέσεις. Αυτό φάνηκε και τις προάλλες που έφαγαν στο δώμα του Πενταγώνου και συζήτησαν για όλα: κομματικά, πολιτική συγκυρία, αμυντική βιομηχανία κ.ά., βρίσκοντας κοινή γλώσσα σε πολλά. Ίσως βοήθησε και το ψητό ψάρι που προτίμησαν και οι δύο…
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 15 ονόματα έχουν «πέσει» στο τραπέζι
Μιλτιάδης Έβερτ. Δεν θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη. – Ντίνος Κοσμόπουλος. Έχει προταθεί, αλλά δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον
Μόνο πέντε βουλευτές διαθέτει σήμερα η Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων οι δύο είναι οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Μ. Έβερτ. Οι άλλοι τρεις είναι οι κ.κ. Π. Ψωμιάδης, Γ. Ορφανός και Σ. Κούβελας, ο οποίος πήρε τη θέση του δημάρχου της πόλης κ. Β. Παπαγεωργόπουλου.
Τώρα ανοίγει, όμως, το παιχνίδι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σ΄ αυτή την περιφέρεια. Ο κ. Μ. Έβερτ δεν θα είναι ξανά στη Θεσσαλονίκη υποψήφιος, άρα αδειάζει μία θέση. Το κόμμα όμως ελπίζει ότι αυτή τη φορά θα εκλέξει περισσότερους από πέντε βουλευτές, είτε χάσει είτε κερδίσει τις εκλογές. Αυτή η προοπτική έχει ενισχύσει τις φιλοδοξίες κομματικών στελεχών, δημοτικών συμβούλων αλλά και προσώπων που μέχρι σήμερα δεν έχουν μπει στη μάχιμη πολιτική. Οι υποψήφιοι θα είναι 15 και οι σίγουροι μέχρι στιγμής είναι οι εξής: Ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει αποφασίσει να παραμείνει στην εκλογική του περιφέρεια, και οι κ.κ. Π. Ψωμιάδης, Σ. Κούβελας και Γ. Ορφανός. Η εκτίμηση των κομματικών στελεχών της Θεσσαλονίκης είναι πως οι εν ενεργεία βουλευτές θα επανεκλεγούν. Από κει και πέρα, σχεδόν βέβαιοι υποψήφιοι πρέπει να θεωρούνται η επιχειρηματίας κ. Μαριάννα Βιλδιρίδη, η οποία έχει κοινωνική δράση όπως λένε στη Ρηγίλλης και είναι φίλη του προέδρου του κόμματος. Ο επιχειρηματίας Αντώνης Δούδος, στέλεχος της «Άνοιξης» και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυτού του κόμματος στις προηγούμενες εκλογές. Με αυτή την υποψηφιότητα, υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης, ότι ουσιαστικά προσεγγίζουν σχεδόν το σύνολο των ψηφοφόρων του κόμματος του κ. Αντώνη Σαμαρά. Επίσης το πιθανότερο είναι ότι θα κατέβουν υποψήφιοι οι πρώην βουλευτές κ.κ. Κ. Κωσταντινίδης και Τ. Σπηλιόπουλος, καθώς και ο πρώην νομάρχης Ευβοίας κ. Λ. Κυρίζογλου. Μεγάλες πιθανότητες να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο έχουν επίσης: ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά την παραίτηση Κοσμόπουλου κ. Δ. Δημητριάδης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Α. Γυφτόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρης Καπετανόπουλος καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Ταχιάος. Το πολιτικό και κοινωνικό συμβούλιο έχει προτείνει και τον κ. Ντ. Κοσμόπουλο, ο οποίος όμως μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Έλενα Ράπτη. Εκτός ψηφοδελτίου λόγω ηλικίας, αν οι εκλογές γίνουν τον Μάρτιο
Σίγουρη θα ήταν η υποψηφιότητα της δημοτικής συμβούλου κ. Έλενας Ράπτη, αν έκλεινε τα 25 χρόνια μέχρι τον Μάρτιο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Χάνει όμως το τρένο σ΄ αυτή την αναμέτρηση για λίγους μήνες, προκαλώντας έτσι χαμόγελα ανακούφισης στους άλλους υποψηφίους. Η κ. Έλενα Ράπτη το τελευταίο διάστημα με τις δημόσιες εμφανίσεις της (οργάνωση συναυλιών, επιδείξεων μόδας κ.λπ. για φιλανθρωπικούς σκοπούς) έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Πάντως, αν οι εκλογές δεν γίνουν τον Μάρτιο αλλά αργότερα, θα είναι υποψήφια.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “