Επαναφέρει το Ξυστό η αξιωματική αντιπολίτευση

γρια σύγκρουση με κατηγορίες και προσωπικούς χαρακτηρισμούς ήταν η συνέχεια της καταγγελίας του Πρωθυπουργού ότι στελέχη της Ν.Δ. διοχετεύουν σε κοινοτικούς αξιωματούχους δήθεν πληροφορίες πως είναι πλαστά τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πορεία της Οικονομίας. Παράλληλα, ο κ. Κ. Καραμανλής έστρεψε τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης και για το Ξυστό λαχείο.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., αμέσως μετά τη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος, μεταφέροντας όσα είπε ο κ. Κ. Καραμανλής στην κλειστή συνεδρίαση, αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό «κοινό συκοφάντη», για να εισπράξει λίγη ώρα αργότερα την απάντηση από τον κ. Δ. Ρέππα ότι «μάς κατηγορούν στην Ευρωπη ότι παραποιούμε στοιχεία. Τα στελέχη της Ν.Δ. ξέρουν πού έχουν μιλήσει και τι έχουν πει». Η ανταπάντηση του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου ήταν στο ίδιο κλίμα: «Αξιολύπητη ήταν η ενέργεια του κ. Σημίτη, αξιοθρήνητη η προσπάθεια του κ. Ρέππα».

Σκληροί χαρακτηρισμοί

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας το πρωί στα κορυφαία στελέχη του κόμματος ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς και επετέθη προσωπικά στον Πρωθυπουργό, ενώ δίπλα του η κ. Ντόρα Μπακογιάννη τον παρότρυνε να είναι περισσότερο επιθετικός με τον κ. Σημίτη. Σύμφωνα με τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, ο κ. Κ. Καραμανλής «στηλίτευσε την απελπισμένη στην πραγματικότητα προσπάθεια του Πρωθυπουργού να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με καταγγελίες κενές ουσιαστικού περιεχομένου. Καταγγελίες οι οποίες βεβαίως παραπέμπουν στην περασμένη δεκαετία.

Καταγγελίες που θυμίζουν μέσα τα οποία βγήκαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Καταγγελίες οι οποίες, φυσικά, όσο μένουν αστήρικτες, χωρίς δηλαδή ο Πρωθυπουργός να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία, τότε δυστυχώς το συμπέρασμα είναι ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας αντί να εμφανίζεται ως υπεύθυνος πολιτικός, εμφανίζεται ως κοινός συκοφάντης».

Ονόματα

Η κυβέρνηση από την πλευρά της προειδοποίησε τη Ν.Δ. ότι διαθέτει όλα τα στοιχεία με πρόσωπα και πράγματα και αν χρειαστεί θα αποκαλύψει τα ονόματα. Ο κ. Δ. Ρέππας κατηγόρησε τον κ. Κ. Καραμανλή ότι κατ΄ επανάληψη μιλάει για «δημιουργική λογιστική». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Μας κατηγορούν ότι παραποιούμε τα στοιχεία. Έχουν κατ΄ επανάληψη πει ότι μακιγιάρουμε τα οικονομικά μεγέθη τα οποία παρουσιάζουμε στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το λένε στελέχη της Ν.Δ. εντός και εκτός Ελλάδος. Ξέρουν καλά εκείνοι τι έχουν πει. Με αυτές τις κινήσεις υπονομεύουν την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ».

Το Ξυστό

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν περιορίστηκε όμως μόνο στο θέμα αυτό. Μίλησε και για την υπόθεση του Ξυστού, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι αυτό θα είναι το νέο μέτωπο σύγκρουσής του με την κυβέρνηση: «Την ίδια ενοχή που έδειξε ο Πρωθυπουργός με τους ολυπιακούς κουλοχέρηδες, τη δείχνει τώρα η κυβέρνηση και, βεβαίως, έχει προσωπική ευθύνη ο Πρωθυπουργός και σε άλλους τομείς του δημόσιου βίου.

Ενδεικτική περίπτωση είναι ότι κωλυσιεργεί στη Βουλή, ώστε να μη συγκληθεί η Επιτροπή που έχει συσταθεί για να καταλήξει σε ένα πόρισμα για το το Ξυστό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι καταφανής η μη τήρηση της σύμβασης, όπως και καταφανής είναι η παράνομη ανανέωση της σύμβασης αυτής. Θα έπρεπε, δηλαδή, ούτως ή άλλως να έχει κινηθεί η όλη διαδικασία εδώ και αρκετό καιρό.

Η κυβέρνηση, με διάφορα κοινοβουλευτικά τερτίπια, υπεκφεύγει από την υποχρέωση την οποία έχει».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέληξε: «Περιμένουμε να δούμε το πόρισμα και αν χρειαστεί, στο θέμα αυτό θα φθάσουμε στα άκρα». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

Βιντεολόττο

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

Η αρχή θα γίνει στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το βιντεολόττο, η οποία δεν έχει ακόμη οριστεί, αναμένεται όμως να γίνει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. «Εκεί θα βρεθούν για πρώτη φορά μετά το βιντεολόττο ενώπιος ενωπίω με τον κ. Κ. Σημίτη και η αντιπαράθεση των δύο ανδρών θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα», λένε με έμφαση στη Ρηγίλλης.

Η εταιρεία

Στο μεταξύ, σε χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία Στιγμιαίο Ξυστό υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι το έργο της διαχείρισης του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου ανετέθη στην εταιρεία κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού το 1993.

Η σχετική σύμβαση που υπεγράφη τότε απέδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο πολλαπλάσια οφέλη από αυτά που αποτελούσαν συμβατικές της δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανανέωση της σύμβασης που υπεγράφη στις 31.7.1988, έγινε κατόπιν διαπραγματεύσεων και ήταν «σύννομη και σε πλήρη συμφωνία με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τη σύμβαση».
Θέλουν να μπλοκάρουν και το ΚΙΝΟ
Να μπλοκάρουν και το ΚΙΝΟ, το νέο αριθμολαχείο που προωθεί ο ΟΠΑΠ, επιχειρούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι ιδιοκτήτες αιθουσών με ηλεκτρονικά παιχνίδια, ζητώντας παράλληλα να ακυρωθεί και προεδρικό διάταγμα για τη λειτουργία του Ολυμπιακού βιντεολόττο.

Για το βιντεολόττο, οι προσφεύγοντες (ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κατασκευαστών, Εμπόρων και Εκμεταλλευτών Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών και ο Οργανισμός Κατασκευαστών, Εμπόρων και Αιθουσαρχών Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών) ακολουθούν όσα επικαλέστηκε στην προσφυγή του και το καζίνο Hyatt, αλλά η προσφυγή τους έρχεται κατόπιν εορτής, αφού το επίμαχο διάταγμα «πάγωσε» ύστερα από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για ματαίωση του παιχνιδιού.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες αιθουσών με ηλεκτρονικά παιχνίδια ζητούν να ακυρωθεί και το διάταγμα για τη δημιουργία του ΚΙΝΟ, επικαλούμενοι παραβίαση των αρχών της οικονομικής ελευθερίας. Ειδικότερα βάλλουν κατά του ΟΠΑΠ, υποστηρίζοντας ότι καθιερώνεται υπέρ του «μονοπώλιο λαχειοφόρων αγορών και τυχερών παιχνιδιών», το οποίο είναι αντίθετο προς τις κοινοτικές οδηγίες για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και τις συνταγματικές διατάξεις περί ελεύθερου θεμιτού ανταγωνισμού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “