Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές απασχολεί ένα άρθρο που δημοσιεύει ο Economist, το οποίο αναφέρει ότι το “τρίγωνο” Ελλάδα – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρώπη συμφώνησαν να δώσουν το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση ύψους 10,3 δισ. ευρώ για να διαφωνήσουν και πάλι στο μέλλον.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, παρά τις διαδηλώσεις των Ελλήνων πολιτών, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να περάσει από τη Βουλή τα νέα φορολογικά μέτρα, κατορθώνοντας να συσπειρώσει το κόμμα του.
Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα σχολιάζει τις περιβόητες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος λίγες μόνο ώρες μετά την ψήφισή τους χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ στα μικρά νησιά ως «εγκληματική και αντισυνταγματική».
Ωστόσο, με την ψήφιση του φορολογικού η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ολοκληρώσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σημείο καμπής.
Οι διαφορές όμως μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ παραμένουν βαθιές, με το ΔΝΤ να επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο. Αλλά η Γερμανία κλείνει τα αφτιά πάνω στο θέμα του χρέους. Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες απλά καθυστερεί το θέμα μέχρι το 2018, σχολιάζει ο Economist.
Όπως και να έχει πάντως, για τους Έλληνες επιχειρηματίες μια οποιαδήποτε συμφωνία είναι ευπρόσδεκτη καθώς μπορεί να εγγυηθεί έστω και μια πρόσκαιρη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν πως η χώρα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του επόμενου έτους.