Ουδείς αμφιβάλλει πλέον στη Ρηγίλλης ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι ο πιο έμπιστος συνεργάτης αλλά και στενός φίλος του προέδρου της Ν.Δ. Μία φιλία που ξεκινάει εδώ και 5 χρόνια. Την περίοδο που ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού επί ηγεσίας Έβερτ και ο σημερινός εκπρόσωπος βοηθός του. Όταν ο κ. Κ. Καραμανλής ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος όρισε τον στενό του παλιό συνεργάτη εκπρόσωπο. Ο ίδιος λέει σήμερα ότι δεν το περίμενε. «Ως τη στιγμή που μου ανακοίνωσε την απόφασή του συζητούσαμε μαζί ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να αναλάβουν τη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Δεν το ζήτησα και δεν το περίμενα». Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος στη συνέντευξή σήμερα στα «ΝΕΑ» μιλάει για τη συνεργασία του με τον κ. Κ. Καραμανλή. Για τις επιθέσεις που δέχθηκε από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κ. Κ. Καραμανλής όταν λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις αλλά και για τις δικές του φιλοδοξίες. «Θα είμαι ο εαυτός μου, είτε πετύχω είτε αποτύχω», λέει και ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του βρέθηκε στο στόχαστρο. Λίγο το νεαρό της ηλικίας, λίγο η φιλική σχέση με τον πρόεδρο και λίγο η μεγάλη προβολή που του εξασφαλίζει η θέση του προκάλεσαν την οργή παραδοσιακών στελεχών που έβλεπαν έναν άγνωστο γι΄ αυτούς μέχρι τότε να ανεβαίνει με μιας τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας. Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος πάντως πιστεύει ότι ήταν αναμενόμενες οι επιθέσεις που δέχθηκε και δίνει την εξήγησή του: «Ήταν αναμενόμενο. Ήταν τα κατάλοιπα της εσωστρέφειας που είχαν ανάγκη χρόνου να ξεπεραστούν. Ήταν ίσως και η αντίληψη εκείνη που ήθελε την νεότητα σαν μειονέκτημα. Όλα αυτά όμως είναι περασμένα ξεχασμένα», λέει χαρακτηριστικά και αποφεύγει να αντεπιτεθεί στους επικριτές του.
«Η Ν.Δ. δεν είναι κόμμα συντηρητικό. Γιατί αν ήταν, εμένα θα έβαζαν να το εκπροσωπήσω; Από τον καρπό του το δένδρο κρίνεται». Με αυτή τη φράση ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο πιο έμπιστος συνεργάτης και στενός φίλος του κ. Κ. Καραμανλή, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ξορκίζει τα φαντάσματα του παρελθόντος στο κόμμα του και τις πρόσφατες κατηγορίες για συντηρητική στροφή του κ. Κ. Καραμανλή.
Δηλώνει ότι «κάνουν λάθος όσοι αποδίδουν συντηρητισμό στη Ν.Δ., διότι πολύ απλά η συντήρηση είναι έννοια συνδυασμένη με το κατεστημένο, με αυτό που υπάρχει και διαιωνίζεται χρόνια. Μ΄ αυτό που βαλτώνει», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Είναι λάθος να επιστρατεύονται ταμπέλες από το παρελθόν, γιατί δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα. Μετά την κατάργηση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ο φιλελευθερισμός αποτελεί τον μοναδικό ιδεολογικό άξονα για τη στήριξη της νέας συγκρεκριμένης και εφικτής πολιτικής.
Οι διαχωριστικές γραμμές τού χθες έχουν ξεπερασθεί στον κόσμο. Δεν υπάρχουν γαλάζιες, πράσινες και κόκκινες λύσεις. Ο κόσμος απαιτεί έμπρακτες, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις».
ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν συμμερίζεται τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι πολλά στελέχη της Ν.Δ. έχουν πολιτικά ανακλαστικά «παλαιού τύπου» και δεν μπορούν να διαχειριστούν σύγχρονα προβλήματα και πολιτικές κρίσεις.
Η επίσκεψη
Ερ.: Δηλαδή, τι θα κάνατε με την επίσκεψη Κλίντον, εάν είσαστε στην εξουσία;
Απ.: Να είστε σίγουροι ότι με κυβέρνηση δική μας δεν θα είχαν συμβεί όσα συνέβησαν. Πρώτον, γιατί εγκαίρως θα είχαμε κάνει ειλικρινή και έγκυρο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Και, δεύτερον, θα ήμαστε σταθεροί στις απόψεις και θα είχαμε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην εκτεθεί διεθνώς η χώρα. Όσο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τη μορφή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα την οποία ζήτησε ο κ. Κ. Καραμανλής, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος τονίζει: «Εμείς δεν ζητούμε την κατάργησή του, αλλά τον επαναπροσδιορισμό του περιεχομένου του πανεπιστημιακού ασύλου και δεν είπαμε σε σχέση με την επίσκεψη Κλίντον τίποτα περισσότερο απ΄ ό,τι η κυβέρνηση αναγκάσθηκε τελικά, μετά τις παλινωδίες, να δεχθεί. Η Ν.Δ. έχει τη δύναμη να παραμερίζει το πολιτικό κόστος γι΄ αυτό που πιστεύει σωστό και ωφέλιμο».
Είναι γεγονός ότι η Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια είχε κάνει στροφή στα λαϊκά στρώματα. Μια πολιτική που ξεκίνησε ο κ. Μ. Έβερτ και συνέχισε με άλλον τρόπο ο κ. Κ. Καραμανλής.
Η προσέγγιση
Και οι δύο πρόεδροι κατηγορήθηκαν για «λαϊκισμό», κατάφεραν όμως με αυτή την πολιτική να διεισδύσουν στα παραδοσιακά εκλογικά στρώματα του ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Καραμανλής επαναφέρει στον αντιπολιτευτικό λόγο πάλι παραδοσιακές θέσεις του κόμματος.
Αυτό ξεκίνησε με αφορμή την επίσκεψη Κλίντον. Ρωτήσαμε τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο μήπως με τη νέα τακτική έχουν απώλειες στα λαϊκά στρώματα και απάντησε ως εξής: «Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αντικειμενική και αποτελεσματική προσέγγιση των προβλημάτων των πολιτών. Θα μπορούσε, με την παλιά του όρου έννοια, να θεωρηθεί ως “αριστερής” απόκλισης ο άξονας του προγράμματός μας “υγεία για όλους”.
Από την άλλη πλευρά, σε άλλες εποχές θα μπορούσε να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων η υπόσχεσή μας, για την πάταξη της εγκληματικότητας, να υπάρχει η Αστυνομία σε κάθε γειτονιά. Με τις παλιές νοοτροπίες και ιδεολογικές αγκυλώσεις οι δύο αυτές προγραμματικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν αντιφατικές».
Ο Τύπος και η σχέση του με τους δημοσιογράφους
Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο κ. Καραμανλής ξέρει να ακούει και να αποφασίζει |
Ερ.: Εάν το κόμμα σας γίνει κυβέρνηση θέλετε να αναλάβετε το υπουργείο Τύπου;
Απ.: «Αυτό που θέλω και μου φτάνει είναι να γίνουμε κυβέρνηση. Γιατί πιστεύω ότι ο κ. Κ. Καραμανλής έχει και τις ικανότητες και την έμπνευση και θα προσφέρει και στον τόπο και στη γενιά μου».
Δύσκολες σχέσεις για μεγάλο διάστημα είχε ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και με τους δημοσιογράφους. Τον αντιμετώπισαν καχύποπτα, αλλά και εκείνος έκανε το ίδιο. Ο διάλογος που ακολουθεί επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές:
Ερ.: Με τους δημοσιογράφους πώς τα πάτε;
Απ.: «Είστε δύσκολοι…».
Ερ.: Αλλά και…
Απ.: «Μη μου πείτε ότι και εγώ δύσκολος ήμουν, γιατί σας πρόλαβα. Δεν θα έλεγα, λοιπόν, ότι ήταν εύκολο το ξεκίνημα. Το αντίθετο μάλιστα. Νομίζω όμως…».
Ερ.:… ότι όσο πάει τα πράγματα γίνονται ευκολότερα…
Απ.: «Αποκτούν την άνεση που δικαιούνται. Η προσωπική γνωριμία, η δοκιμασία της εκατέρωθεν εμπιστοσύνης και οι καλές σχέσεις απαιτούν άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, χρόνο.
«Δεν μου αρμόζει σήμερα το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας;»
Ερ.: Οι επιθέσεις που δεχθήκατε ήταν για σας προσωπικά ή κάποιοι ήθελαν να χτυπήσουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. μέσα από εσάς;
Απ.: «Μπορεί να ήταν και τα δύο. Και να σας πω κάτι ακόμη. Εγώ ποτέ δεν απέκλεισα το ενδεχόμενο κάποια κριτική να ασκούνταν καλοπροαίρετα».
Το θέμα των επικρίσεων προς τον εκπρόσωπο έκλεισε πριν από δύο μήνες ο κ. Κ. Καραμανλής με συνέντευξη στα «ΝΕΑ» και τα «Πρόσωπα» του Σαββάτου. «Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πέτυχε και δικαίωσε απόλυτα την επιλογή μου», είχε πει ορθά κοφτά ο κ. Κ. Καραμανλής. Ζητήσαμε από τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο να σχολιάσει τη δημόσια στήριξη στο πρόσωπό του από τον πρόεδρο του κόμματος:
Ερ.: Είναι αλήθεια ότι τις πιο κρίσιμες αποφάσεις του προέδρου τις γνωρίζετε πρώτος εσείς;
Συλλογικά
Απ.: «Όταν μία απόφαση πάρει το τελικό σχήμα της από τον ίδιο και έρχεται προς ανακοίνωση είναι φυσικό να φθάσει πρώτα σε μένα. Πρέπει όμως να προσθέσω ότι όλα τα τρέχοντα ζητήματα συζητούνται στα συλλογικά όργανα, ενώ σε όλα τα έκτακτα γεγονότα ο πρόεδρος επικοινωνεί τηλεφωνικά με τα στελέχη του κόμματος τα οποία και ακούει. Ίσως βέβαια να μην τους ανακοινώνει την απόφαση, αφού άλλωστε δεν έχει ακόμη καταλήξει. Και αυτό μπορεί να συμβαίνει και με εμένα μέχρι τη στιγμή που θα με καλέσει να ανακοινώσω κάτι».
Ερ.: Από την εμπειρία σας δίπλα του, ο κ. Κ. Καραμανλής λειτουργεί καλύτερα ως μέλος ομάδας που λαμβάνει τις αποφάσεις ύστερα από συνεδριάσεις οργάνων ή προτιμά να κλείνεται στον εαυτό του και να παίρνει τις αποφάσεις μόνος του;
Απ.: «Πιστεύω ότι ο κ. Καραμανλής ξέρει να ακούει και να αποφασίζει. Είναι έτοιμος να εγκαταλείψει μια εκτίμηση ή να αναθεωρήσει μια άποψη εάν του παρουσιασθεί με επιχειρήματα η ορθότητα μιας άλλης. Μπροστά σε διαφορετικές εκτιμήσεις επιδιώκει τη γόνιμη, τη δημιουργική σύνθεση. Δεν είναι δογματικός ο κ. Καραμανλής».
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι ο πιο έμπιστος συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή. Τον εμπιστεύεται απόλυτα και αυτό φάνηκε για μια ακόμη φορά καθαρά πριν από τις ευρωεκλογές. Ήταν ο μόνος άνθρωπος, μαζί με τον τότε σύμβουλό του κ. Γιάννη Λούλη, ο οποίος γνώριζε το περιεχόμενο της καμπάνιας πριν το μάθει οποιοσδήποτε άλλος στο κόμμα.
Ερ.: Πόσες φορές μιλάτε την ημέρα στο τηλέφωνο με τον κ. Κ. Καραμανλή;
Η συνεργασία
Απ.: «Αρκετές. Δεν είναι όμως όλες οι ημέρες οι ίδιες».
Ερ.: Ο Κ. Καραμανλής τώρα που είναι πρόεδρος έχει την ευκαιρία να κάνετε παρέα όπως όταν ήταν απλός βουλευτής;
Απ.: «Συνεργαζόμαστε πολλές ώρες και βεβαίως εργαζόμαστε πολλαπλασίως περισσότερες. Ο πρόεδρος και δεν χρειάζεται να το πω είναι φορτωμένος με υποχρεώσεις. Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του είναι λογικό να τον αφιερώνει στην οικογένειά του και στους φίλους του. Ακόμη και αν έβρισκε χρόνο για παρέα πάλι για τη δουλειά που τον περιμένει θα κουβεντιάζαμε».
Εδώ και έξι μήνες στα πολιτικά κουτσομπολιά της Ρηγίλλης ένα από τα θέματα που κυριαρχούν είναι πού θα πολιτευθεί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Στην αρχή όλοι πίστευαν ότι θα επιλέξει την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αχαΐα. Ύστερα ακούστηκε η Α΄ Αθηνών, μετά ειπώθηκε ότι σίγουρα κατεβαίνει στη Β’ και τελευταία ακούγεται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είναι περιττό να επισημανθεί ότι σε καμία περιφέρεια απ΄ αυτές οι νυν βουλευτές δεν τον αναμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Έχει δύο πλεονεκτήματα που προεξοφλούν την εκλογή του. Το πρώτο είναι η μεγάλη αναγνωρισιμότητά του, αφού εμφανίζεται λόγω της θέσης του κάθε ημέρα στην τηλεόραση και το δεύτερο πως είναι ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου. Ο ίδιος δεν επιθυμεί πάντως να είναι στο Επικρατείας και θέλει να εκλεγεί με σταυρό.
Ερ.: Σε ποιο ψηφοδέλτιο θα είστε τελικά σε αυτές τις εκλογές. Έχω ακούσει τέσσερις διαφορετικές εκδοχές.
Απ.: «Οι εκδοχές αυτές έχουν κινήσει απέναντί μου έναν ανταγωνισμό και μάλιστα σε τρεις διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες που σίγουρα δεν μου χρειάζεται. Εν πάση περιπτώσει, επειδή ακριβώς είμαι συνεργάτης του προέδρου θα ήθελα να κριθώ από τους ίδιους τους πολίτες. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι τόσο τιμητικό όσο να μη μου αρμόζει σήμερα».
«Η βάρκα να χωράει τους πολλούς»
Οι νέοι. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στη Χαλκιδική |
Ερ.: Πώς θα αντιμετωπίζατε μια γενικευμένη αντίδραση του φοιτητικού κόσμου ανπροχωρούσατε στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με στόχο να είσαστεαρεστοί στους φιλήσυχους πολίτες;
Απ.: Πρώτ’ απ’ όλα δεν μιλούμε για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά για ουσιαστική εφαρμογή του. Διότι βεβαίως πανεπιστημιακό άσυλο δεν σημαίνει καταφύγιο περιθωριακών στοιχείων που δρουν ανεξέλεγκτα ή κατευθυνόμενων ομάδων που δεν έχουν σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, τα οποία επιδίδονται σε καταστροφές και βιαιότητες. Το πανεπιστημιακό άσυλο αφορά την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών και απόψεων και όχι την καταστροφή της υποδομής των Σχολών ή της περιουσίας των πολιτών.
Ερ.: Πολλοί κατηγορούν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις και ότι επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες, με αποτέλεσμα να χάνει τη δύναμή της στους παραδοσιακούς αστούς, στους λεγόμενους οικονομικούςπαράγοντες.
Απ.: Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η βάρκα να χωράει τους πολλούς και να μην είναι μόνο για τους λίγους. Να ανοίξουν οι ευκαιρίες για όλους και όχι μόνον για εκείνους που εξαρτώνται από την εξουσία. Εμείς, λοιπόν, ούτε με το ακραίο του παρελθόντος ούτε με το αυθαίρετο τους παρόντος συμπορευόμαστε. Θέλουμε ελεύθερη αγορά για όλους και όχι για τους λίγους. Θέλουμε κρατική παρέμβαση υπέρ των οικονομικά αδύναμων και όχι για χάρη των λίγων και πανίσχυρων.
Ερ.: Με τον αντιαμερικανισμό που υπάρχει στη βάση του κόμματός σας σε υψηλά ποσοστά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τι θα κάνετε;
Απ.: Δεν υπάρχει αντιαμερικανισμός, δεν υπάρχει αντίθεση στον αμερικανικό λαό. Απεναντίας, είναι πολλά εκείνα που μας ενώνουν. Σίγουρα, όμως, υπάρχει και μάλιστα πλατιά και έντονη αντίθεση των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύει, για παράδειγμα, ο κόσμος ότι άμα ήθελαν οι Αμερικανοί να λύσουν το Κυπριακό, θα μπορούσαν να το κάνουν. Γι’ αυτό τους αιτιάται, όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή. Θεωρεί ο κόσμος ετεροβαρή την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αισθάνεται πικρία, γι’ αυτό και απαιτεί μια άλλη στάση.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “