Bloomberg: Στα 11 δισ. ευρώ η δόση του προγράμματος

Στα 11 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει η β’ δόση του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας, σύμφωνα με το προσχέδιο του αυριανού Eurogroup το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ότι η χθεσινοβραδινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, επί της ουσίας, ανάβει το πράσινο «φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος και επισημαίνει ότι σύμφωνα με το προσχέδιο, αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. θα αφορούν τις αποπληρωμές των ελληνικών ομολόγων και τα εναπομείναντα 3,8 δισ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου.

bloomberg

Το Bloomberg διευκρινίζει ότι η εκταμίευση των χρημάτων θα καταστεί εφικτή, μετά την πολιτική επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης.

Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με το προσχέδιο, είναι η χώρα να πετύχει τους ήδη γνωστούς δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%, 1, 75% και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, καλείται να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3, 5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια, πριν περιοριστούν σταδιακά οι στόχοι, για να φτάσουν το 1, 5% το 2040.

Ως αποτέλεσμα των μικρότερων δαπανών, η χώρα θα διατηρήσει το χρηματοδοτικό μαξιλάρι των 23 από τα 86 δισ. που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το ζήτημα του χρέους

Λόγος γίνεται, στο έγγραφο, και για έναν συνδυασμό κινήσεων για τη διευθέτηση του χρέους. Το κλείδωμα των σημερινών χαμηλών επιτοκίων, η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος είναι τα βασικά μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους και σε αυτά προστίθεται η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων (SMP και ANFA), που θα επιτρέψουν, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στην Ελλάδα να αποκτήσει χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, όσο αφορά στις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης, χωρίς να χρειαστεί ονομαστικό κούρεμα του χρέους.