Φοροεπιδρομή εδώ και τώρα - Σε ισχύ από 1η Ιουνίου ο αυξημένος ΦΠΑ 24%

Με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, εισάγεται την Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο με τα εναπομείναντα για το κλείσιμο της αξιολόγησης μέτρα, στη Βουλή.

Στη συνεδρίαση που έγινε χθες στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του και του οικονομικού επιτελείου, οριστικοποιήθηκε η μορφή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ο λεγόμενος “κόφτης”, ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης, τα “κόκκινα” δάνεια, οι έμμεσοι φόροι και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και θα πρέπει να ψηφιστεί την Κυριακή, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου. Για τον λόγο αυτόν, αύριο Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Πώς θα λειτουργεί ο “κόφτης”

Για την ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού θα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στα έσοδα και τις δαπάνες, για τις οποίες θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση. Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπεται από τη συμφωνία και στην περίπτωση που δεν εκδοθεί, θα ενεργοποιείται οριζοντίως ο «κόφτης», με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές.

Η ενεργοποίησή του θα αφορά μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και θα βασίζεται στα στοιχεία της Eurostat, που βγαίνουν κάθε Απρίλιο και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις. Επιπλέον, θα αφορά μόνο σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής σε συγκεκριμένες αποκλίσεις. Για τις αποκλίσεις αυτές, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη».

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το χρέος

Στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου βρέθηκε και το ζήτημα του χρέους. Αυτό που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιδιώκει η Αθήνα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, είναι ένα σαφές σχέδιο, βάσει της απόφασης της προηγούμενης συνεδρίασης των Υπουργών της Ευρωζώνης, το οποίο θα καθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Κρίσιμο ζήτημα είναι και η πρόβλεψη αυτός ο μηχανισμός να μην εξαρτάται από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών, αλλά να διατηρεί αυτόματα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ο λογαριασμός είναι βαρύς, καθώς προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Σχεδιάζεται να επιβληθεί από 1ης Ιουνίου, αντί 1ης Ιουλίου που αρχικά προβλεπόταν, ώστε να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα 50 εκατ. ευρώ.  Επιπλέον, θα ισχύσει και 50% αύξηση του ΦΠΑ για 9 νησιά του Αιγαίου, για τα οποία θα καταργηθεί η υφιστάμενη έκπτωση που ισχύει σήμερα (Αλόννησος, Σκύρος, Θάσος, Άνδρος, Σύρος, Τήνος, Σίφνος, Μήλος και Κάρπαθος). Εκεί ο συντελεστής 16% θα πάει στο 24%, ενώ θα αυξηθούν αντίστοιχα και οι υπόλοιποι συντελεστές που επιβάλλονται σε ΔΕΗ, νερό, τρόφιμα κλπ.

2. Τέλη ταξινόμησης. Συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και με τους ρύπους. Ευνοημένα βγαίνουν τα μικρά ΙΧ που θα διατηρήσουν μια έκπτωση της τάξεως των 300-400 ευρώ, που θα αντισταθμίσει την κατάργηση της απόσυρσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο σενάριο για τα τέλη προβλέπει επιβολή:

-4% επί της λιανικής τιμής, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ
-8% επί της λιανικής τιμής, εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
-16% επί της λιανικής τιμής, με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
-24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
-32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και άνω

Τα τέλη ταξινόμησης που προκύπτουν, θα αυξομειώνονται με συντελεστές ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Για παράδειγμα, εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης μειώνονται κατά 5%. Στη συνέχεια, όμως, αυξάνονται ανάλογα με την αύξηση στις εκπομπές ρύπων.

3. Αυξήσεις στα καύσιμα. Οι βενζίνες ακριβαίνουν 5 λεπτά το λίτρο και το ντίζελ έως 10 λεπτά και το υγραέριο 25 λεπτά. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου 2016:

– στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ. Μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ η επίπτωση εκτιμάται σε 5 λεπτά το λίτρο

– στο πετρέλαιο κίνησης, ο ειδικός φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο, δηλαδή επιβάρυνση 8-10 λεπτών ανά λίτρο μαζί με το ΦΠΑ

– στο υγραέριο προτείνεται εξίσωση του ειδικού φόρου στα 330 ευρώ ανά τόνο. Αν συμβεί αυτό, για τα μεν αυτοκίνητα δεν προκύπτει επιβάρυνση, αλλά θα αυξηθεί κατά 25 ο φόρος στο οικιακό και βιομηχανικό αέριο.

– στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ, από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά (επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο).

4. Τσιγάρα. Από μισό ευρώ και πάνω αυξάνεται ο φόρος στο πακέτο, εφόσον αυξηθεί ο αναλογικός φόρος, από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής. Στον χύμα καπνό ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό, που μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού. Οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού αναμένεται να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017.

5. Ηλεκτρονικό τσιγάρο: επιβάλλεται ειδικός φόρος 10 λεπτά ανά 1 ml υγρού. Δηλαδή η τιμή για μια συσκευασία 10 ml θα αυξηθεί κατά 1,24 ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ.

6. Μπίρα: Διπλασιάζεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη μπύρα. Σχεδιάζεται να αυξηθεί στο ήμισυ του ΕΦΚ που επιβάλλεται στα οινοπνευματώδη ποτά, δηλαδή από 650 ευρώ θα φτάσει στα 1.275 ευρώ, από την 1η Ιουνίου 2016.

7. Καφές: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται κατά 20% οι τιμές στον καφέ. Επιβάλλεται φόρος 2-4 ευρώ κατά την εισαγωγή του προϊόντος. Για μη καβουρδισμένο καφέ, ο φόρος θα είναι 2 ευρώ ανά κιλό. Για τον καβουρδισμένο, 3 ευρώ ανά κιλό και για τον στιγμιαίο, μπαίνει φόρος 4 ευρώ ανά κιλό.

8. Σταθερή τηλεφωνία: Επιβάλλεται τέλος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας.

9.  Συνδρομητική τηλεόραση: Επιβάλλεται τέλος 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης από την 1η Ιανουαρίου 2017. Για λογαριασμό 30 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, προκύπτει επιβάρυνση 3 ευρώ κάθε μήνα, από την 1η Ιανουαρίου 2017.

10. Ξενοδοχεία: Επιβάλλεται τέλος διαμονής 2 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και 4 ευρώ στα τεσσάρων αστέρων από την 1η Ιανουαρίου 2018.

11.  Ενοικιαζόμενα: Για δωμάτιο τριών κλειδιών επιβάλλεται φόρος 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση και 1 ευρώ στα 4 κλειδιά, από την 1η Ιανουαρίου 2018.