Πολιτικές πρωτοβουλίες Μαξίμου μετά την αξιολόγηση

Τα βλέμματα της κυβέρνησης είναι στραμμένα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, όταν και αναμένει να κλείσει και τυπικά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών για το ζήτημα του χρέους.

Η κυβέρνηση, που επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους, εκτιμά πως κερδίζει πολιτικό χρόνο έως το 2019 και σχεδιάζει ήδη την επόμενη ημέρα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, αρχής γενομένης από τον νέο εκλογικό νόμο, που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα θέσει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μέσα στο Μάιο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δώσει δικαίωμα ψήφου σε όσους πολίτες έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, ενώ υπάρχουν σκέψεις η κατανομή των 270 εδρών να γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά και να “σπάσουν” οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, ώστε πλέον να μην εκλέγονται σε καμία περισσότεροι από 10 βουλευτές. Το bonus εδρών αναμένεται να διατηρηθεί ωστόσο θα πέσει από τις 50 στις 30 έδρες και θα δίνεται μόνο στην περίπτωση που ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων συγκεντρώνει ή υπερβαίνει το 40%.

Στα μέσα Ιουλίου τοποθετείται χρονικά η διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όμορους πολιτικούς χώρους. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναμένεται και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, στην οποία θα συμπεριληφθούν πρόσωπα και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας.