Γερμανικό Ινστιτούτο: Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη

Λίγες ημέρες πριν από την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με το πολιτικο – οικονομικό σκηνικό να βρίσκεται σε αναβρασμό για τις τελευταίες κινήσεις “κλειδιά” που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να βγει ο “λευκός καπνός” με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γερμανικό Ινστιτούτο επιχειρεί να προσεγγίσει το ελληνικό ζήτημα αναδεικνύοντας το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Κλέμενς Φούεστ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας αναφορικά με την οικονομική της κατάσταση, είναι η έλλειψη σχεδίου από την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του προηγούμενου καλοκαιριού.

Σε ερώτηση για τον λόγο που οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν το «πόκερ» για το χρέος τη στιγμή που η Ελλάδα είναι υπό πίεση λόγω του Προσφυγικού, ο Φούεστ, μέλος της Επιτροπής «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας τόνισε ότι δεν πρέπει να εμπλέκονται τα δύο ζητήματα.

«Θα ήταν μοιραίο αν οι χώρες του ευρώ δεν έδιναν πλέον τόση προσοχή στις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις της Ελλάδας λόγω των προσφύγων. Αυτό πρέπει να το διαχειριστούμε χωριστά», δήλωσε ο διάδοχος του Χανς Βέρνερ Ζιν στο Ifo, μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post.

«Οι υποσχέσεις του περασμένου καλοκαιριού δεν έχουν τηρηθεί. Ταυτόχρονα γίνεται διαπραγμάτευση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ακόμη και για μια άφεση χρέους. Το θέμα δεν είναι το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά οι μεταβιβάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι πιστωτές θα υποχωρούν ξανά και ξανά, ανεξαρτήτως του αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της ή όχι», τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος.

Συνεχίζοντας ο Φούεστ, σχολίασε τη στάση που τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο εμμένει στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνοντας: «Το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την δημιουργία συνθηκών φιλικών για την ανάπτυξη και ότι δεν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι χώρες – δανειστές».