Η Κομισιόν προσπαθεί να ρίξει τους τόνους μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το θέμα της βίζας αλλά και της τρομοκρατίας, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με την Άγκυρα στο προσφυγικό δεν είναι «νεκρή» και ότι συνεχίζεται η διαδικασία για την έκδοση ελεύθερης βίζας προς τους Τούρκους πολίτες.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, «οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη», ένας όρος-κλειδί για την Τουρκία, προκειμένου να εμμείνει στη συμφωνία για το μεταναστευτικό, με την οποία μειώνεται δραστικά ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στην ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες θέλουν η Άγκυρα να περιορίσει τον ορισμό των εγκλημάτων τρομοκρατίας, όρος που περιλαμβάνεται στα 72 κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της βίζας. Η Τουρκία, όμως, αρνήθηκε να το κάνει αυτό, λέγοντας πως η νομοθεσία είναι κρίσιμη για την καταπολέμηση των Κούρδων ανταρτών και των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.