"Θερμό" το κλίμα στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα - Ικανοποίηση αλλά και επιθέσεις σε Κυβέρνηση και ΔΝΤ
Για την πρόοδο που σημείωσαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εκπροσώπους των δανειστών μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι απομένουν ακόμη ορισμένα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν ώστε να επιτευχθεί τελική συμφωνία.
«Ένα πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε την Κυριακή, προκειμένου να μεταρρυθμιστεί το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα της χώρας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δημιουργούν ένα ασφαλιστικό σύστημα πιο βιώσιμο και πιο ισχυρό, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να σωθούν και τα αδύναμα ταμεία», εκτίμησε ο κ. Μοσκοβισί.
Αναφερόμενος στον έκτακτο μηχανισμό, υποστήριξε ότι «στόχος είναι να καταφέρουμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Η Κομισιόν θεωρεί ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, δεν συμφωνούν όλοι με αυτό. Έτσι η Κομισιόν τόνισε στο Eurogroup την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός. Καταλήξαμε και επ’ αυτού σε συμφωνία, δηλαδή συμφωνήσαμε και για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν, ήδη, εγκριθεί και συμφωνήσαμε, αν και απομένουν ορισμένες ακόμη λεπτομέρειες για τα ακριβή μέτρα και για αυτόν τον μηχανισμό».
Επίσης σημείωσε εκ νέου τα «κενά» που υπάρχουν, όπως η τελική συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια αλλά και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων.
Αναφορικά με το χρέος ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» του χρέους, ενώ η αντιμετώπιση του ζητήματος θα γίνει με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Επανέλαβε, πάντως, ότι «δεν προβλέπεται απομείωση του ελληνικού χρέους. Χαίρομαι, όμως, που για πρώτη φορά στο Eurogroup έγινε εκτενής και εποικοδομητική συζήτηση για το εν λόγω θέμα. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει σε τεχνικό επίπεδο για το ζήτημα. Είμαι πεπεισμένος ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει τελική συμφωνία».
Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής Κυβέρνησης λέγοντας ότι το 2015 ήταν ένα «χαμένο έτος για την Ελλάδα, εξαιτίας της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο Τσίπρας τις περισσότερες από τις υποσχέσεις που έδωσε δεν τις τήρησε. Αποτελεί παράδειγμα που πρέπει να λέμε προς τους ψηφοφόρους: μην εμπιστεύεστε τους λαϊκιστές».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο οποίος υποστήριξε ότι «ζούμε εκ νέου το ίδιο έργο. Επιμένουμε πάρα πολύ και τις περισσότερες φορές ενάντια στον ελληνικό λαό. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί μας είπε ότι τα περισσότερα μεγέθη της Ελλάδας είναι σε καλύτερο επίπεδο απ’ ότι περιμέναμε. Για μένα το πρόβλημα δεν είναι η Αθήνα, για μένα το πρόβλημα ονομάζεται ΔΝΤ, το οποίο μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα. Το ΔΝΤ ζητά προκαταρκτικά μέτρα. Μέτρα τα οποία θα δολοφονούσαν οποιαδήποτε οικονομία. Εάν το ΔΝΤ έρθει για μία ακόμη φορά να σαμποτάρει την όλη διαδικασία, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει μόνη της».