Παρά τη βελτίωση των αγορών εργασίας στην Ευρωζώνη, οι αυξήσεις των μισθών βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, αναφέρει το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, οι αμοιβές ανά απασχολούμενο αυξήθηκαν 1,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, σημειώνοντας ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της ΟΝΕ. Η αύξηση των συμβατικών μισθών είναι μεγαλύτερη, αλλά κινήθηκε επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2015.
Το ποσοστό ανεργίας, αν και είναι ακόμα υψηλό, μειώνεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, υποδηλώνοντας ότι περιορίσθηκε η χαλάρωση της αγοράς εργασίας. Παρά, όμως, τη βελτίωση των αγορών εργασίας της Ευρωζώνης, το υψηλό ποσοστό ανεργίας δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη προσφορά εργασίας που κρατά χαμηλές τις μισθολογικές αυξήσεις, σημειώνει η ΕΚΤ.
Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στη αγορά εργασίας, που υλοποιήθηκαν μετά την κρίση, πιθανόν να έχουν αλλάξει τη λειτουργία της. Στόχος των μεταρρυθμίσεων αυτών ήταν να κάνουν πιο ευπροσάρμοστους τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, καταργώντας συστήματα αυτόματης προσαρμογής των μισθών και περιορίζοντας την προστασία της εργασίας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η προς τα κάτω ακαμψία των μισθών εξασθένησε, καθώς η κρίση έγινε πιο παρατεταμένη. Εάν οι αγορές εργασίας βρίσκονται ακόμη σε φάση προσαρμογής, η επίδραση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά θα οδηγήσει για μία ορισμένη χρονική περίοδο στο να συμβαδίζει ο περιορισμός της υπερπροσφοράς εργασίας με χαμηλή αύξηση των μισθών», σημειώνει το δελτίο.
Το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού πιθανόν να έχει συμβάλει, επίσης, στον περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων. Ο χαμηλός πληθωρισμός, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, πιθανόν επηρεάζει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, καθώς οι εργαζόμενοι ενδεχομένως δεν πιέζουν για υψηλότερους μισθούς, εφόσον οι χαμηλές τιμές ενέργειας αυξάνουν το πραγματικό εισόδημά τους.