Επιφυλακτική σχετικά με τον ελληνικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, εν όψει της αυριανής έναρξης της Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε τον “σκεπτικισμό” της για το κατά πόσο είναι εφικτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας το 3,5% ως μη διατηρήσιμο.
Χαρακτηριστικά είπε: «Εάν η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν πραγματικά ηρωικές, απόλυτα ηρωικές, προσπάθειες αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί…».
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, λέγοντας ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση», προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.
Όσο για τα μακροοικονομικά μεγέθη, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία».
«Επαναλαμβάνω ότι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η σταθερότητα, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της Ελλάδας. Θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός κατάλληλων μέτρων και ορθής δημοσιονομικής πολιτικής. Στόχος, όμως, θα πρέπει να είναι και το χρέος να καταστεί βιώσιμο» σχολίασε ακόμη.
Αναφορικά με το χρέος, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους.
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.