Στον δρόμο για την συμφωνία - "Κλείδωσε" το αφορολόγητο, "αγκάθι" οι επικουρικές (upd)

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών.

Το αρχικό ραντεβού ήταν για τις 16:00 αργά το μεσημέρι, στη συνέχεια μεταφέρθηκε για τις 18:00 και τελικά άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 19:30 το απόγευμα. Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν πολλές ώρες, όπως ακριβώς έγινε και χθες, όπου άρχισαν στις 21:30 το βράδυ και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 7 το πρωί και μάλιστα χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Πάντως, σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει σήμερα η συμφωνία για την αξιολόγηση, με σκοπό να “ανάψει” το πράσινο φως από το Eurogroup της 22ας Απριλίου για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Στις αποψινές διαβουλεύσεις, εκτός από το οικονομικό επιτελείο, έχουν κληθεί να λάβουν μέρος και όλοι οι άλλοι υπουργοί που πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στις συνομιλίες δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής η συμμετοχή του Υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Με τους εκπροσώπους των πιστωτών θα συναντηθεί και ο Νίκος Φίλης, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των προσλήψεων στην Παιδεία, κάτι που ήδη σχεδιάζει το αρμόδια Υπουργείο. Ο κ. Φίλης έχει παρουσιάσει σχέδιο διάταξης νόμου για προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-17, προσθέτοντας ότι παραμένει σταθερός στόχος οι μόνιμοι διορισμοί 20.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας.

Κατά την χθεσινή μαραθώνια συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε ότι το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν και οι δύο πλευρές είναι το φορολογικό, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τον επιβεβαιώνει λέγοντας ότι υπήρξε συμφωνία για το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ.

Όσο για τα υπόλοιπα “καυτά” θέματα, δεν είναι άλλα από τα “κόκκινα” δάνεια αλλά και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να ζητούν περικοπές 700 εκατομμυρίων ευρώ και τους Ευρωπαίους να “χαμηλώνουν” στα 500 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η Κυβέρνηση προτείνει περικοπές 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις 22:00 το βράδυ έφτασε στο Χίλτον ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας προσερχόμενος στην συνάντηση με τους θεσμούς για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι καλά. «Φαίνεται ότι τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι «έχουμε αργήσει»: «Θεωρώ ότι μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος», σημείωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το καλό θα ήταν μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα».

«Εμείς έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας» κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.