Για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και το ζήτημα του ΔΝΤ μετά από τις αποκαλύψεις του Wikileaks μίλησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ «να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».
Η γενική διευθύντρια χαρακτήρισε την τακτική αυτή «ανοησία» είπε ο πρωθυπουργός. «Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ», συμπληρώνοντας ότι είναι «πράγματι ανόητοι, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού θέλουν να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι».
Κατά την έναρξη της ομιλίας, ο Πρωθυπουργός μετέφερε το κλίμα που εισέπραξε μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες, λέγοντας ότι υπάρχει γενικευμένη υποστήριξη στην θέση της Ελλάδας πως μια αξιολόγηση που έπρεπε ήδη να έχει κλείσει, πρέπει να κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου.
Σε άλλο σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «Φτάσαμε στα πολιτικά μας όρια, υπογράφοντας τη συμφωνία του Ιουλίου. Θα την τηρήσουμε, δεν θα κάνουμε παραπάνω, αλλά ούτε λιγότερα» προσέθεσε, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαπραγμάτευση «να τηρήσουν όλοι όσα υπέγραψαν».
Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει μέχρι τις 22 του μήνα και πως η κυβέρνησή του θα δικαιωθεί.
Στις “ανοησίες”-όπως είπε- που έγιναν από το 2010 στο πρόγραμμα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, φέρνοντας ως παράδειγμα το λάθος με τους πολλαπλασιαστές, το 2013, το οποίο χαρακτήρισε ευθέως ανοησία, την οποία μάλιστα αναγνώρισε και επίσημα το ΔΝΤ. «Αυτός ήταν ο λόγος που κάθε πρόβλεψη του ΔΝΤ για την οικονομία υποτιμούσε τις εκτιμήσεις για ύφεση» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» κάθε πρόβλεψη του Ταμείου.
Επίσης έκανε υπενθύμιση της δημόσιας απολογίας της Κριστίν Λαγκάρντ για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους υπόλοιπους θεσμούς, αλλά και τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί, όπως είπε, «μπορεί το Ταμείο να πρότεινε, αλλά όλοι συμφωνούσαν».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, τόσο το Ταμείο όσο και η Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο είναι πολύ ευνοϊκότερη, σε σύγκριση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα με τις υπογραφές του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός, είπε ότι ευθύνες έχουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ενώ τόνισε ότι «το ΔΝΤ αμφισβητεί τη συμφωνία, την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας. Βρίσκει σύμμαχο στη ΝΔ, η οποία ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις του, περιμένοντας να μην υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
«Αυτός είναι ο πόθος του και ο διακαής πόθος πολλών, που για πρώτη φορά αισθάνονται ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που θέλει να αφήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει» είπε ο κ. Τσίπρας, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αδιαφορεί για τις συνέπειες της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Στο βάθος συμφωνούν πλήρως με μία σειρά από αυτές τις απαιτήσεις του Ταμείου, με την ιδεολογία της λιτότητας για τους πολλούς. Είναι μία ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αριστερά και τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
«Το ΔΝΤ αρνείται τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο και ζητά περισσότερα μέτρα για να στηρίξει συζήτηση για το χρέος. Κι όμως, στη συμφωνία προβλέπεται να ανοίξει συζήτηση για το χρέος μετέπειτα» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι το Ταμείο “ζητά μέτρα που τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία του Ιουλίου. Είναι να σαν μας λένε να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και αυτοί θα μας πιάσουν. Το Ταμείο ναι μεν θέλει μείωση στόχων, αλλά τα μέτρα που ζητά για να πιαστούν οι στόχοι είναι παράλογα».
Τόνισε ακόμη ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΕ για την πορεία της οικονομίας.
Σχετικά με το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα capital controls, είπε ότι «Αν η ΝΔ θέλει να κάνει Εξεταστική για τα capital controls, την καλώ να την καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
«Ακόμη και η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για άδικα και ακραία αιτήματα από το ΔΝΤ. Όμως, η ΝΔ σπεύδει, δια του Άδωνι Γεωργιάδη, να στηρίξει. Στη ΝΔ καταστροφολογούν και κινδυνολογούν διαρκώς για την οικονομία. Δεν είναι παραδεισένια η κατάσταση, αλλά όχι όπως λένε» υπογράμμισε.
«Η ύφεση ήταν μικρότερη το 2015 απ’ ό,τι έλεγαν, χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, είχαμε την πρώτη θέση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αύξηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 5,5 μονάδες, φτάσαμε στα 6,75 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση και είναι σταθερές» είπε ακόμη.
«Όσοι θέλουν να στήσουν μια ιστορική φάρσα, θα πέσουν στο κενό» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Όσο για την σημερινή “βόμβα” των Panama Papers, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν «απουσιάζει από καμία λίστα φοροφυγάδων ο κ. Παπασταύρου ή είναι μέσα σε όλες τις λίστες;» καθώς και αν «θα συνεχίσει και τώρα να τον καλύπτει ο κ. Μητσοτάκης».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «Θα ξεπεράσουμε τον κάβο με τόλμη και αποφασιστικότητα».