Χειροτέχνικα: Τι είδαμε (και μας άρεσε) στη γιορτή της χειροτεχνίας

Η γιορτή του χειροποίητου επέστρεψε το τριήμερο που μας πέρασε και έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες παλιούς και νέους φίλους της χειροτεχνίας – ερασιτέχνες και επαγγελματίες – να ενημερωθούν για νέες τεχνικές, να παρακολουθήσουν ενημερωτικά σεμινάρια και να έρθουν σε επαφή με νέα προϊόντα.

DSC00459Ασφαλώς και βασιλιάς της έκθεσης κάθε χρόνο είναι το ντεκουπάζ, σε κάθε αντικείμενο – ακόμη και στο έπιπλο – ωστόσο οι χειροτέχνες είναι πλέον αναζητούν όλο και μεγαλύτερες “προκλήσεις”, όπως την μείξη τεχνικών για ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Παλαίωση επίπλου

Στο έπιπλο ειδικά, το διαρκές αίτημα για ανανέωση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχει οδηγήσει στην αξιοποίηση μεθόδων και τεχνικών που στον εξωτερικό είναι γνωστές εδώ και αρκετά χρόνια , στην Ελλάδα ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει κοινό, όπως τα διάφορα ειδικά χρώματα για παλαίωση. Οι δύο τεχνικές που παρουσιάστηκαν στην έκθεση ήταν το Chalk paint (μπογιά που δίνει την αίσθηση κιμωλίας, που είναι ήδη γνωστή στους μυημένους και Milk paint (βαφή με φυσική σύνθεση, σε μορφή πούδρας).

DSC00435 DSC00439

DSC00441

Quiling

Στο πεδίο τόσο της διακόσμησης όσο και του κοσμήματος, ίσως η πιο “δυνατή” είσοδος είναι το quiling.  Με τη μέθοδο αυτή, οι “ταπεινές” χαρτολωρίδες γίνονται διακοσμητικά, πίνακες, κοσμήματα ή ό,τι άλλο μπορεί να βάλει η

Δύο χαρακτηριστικά δείγματα:

DSC00473 DSC00474

Πλέξιμο: όταν το κλασικό είναι και μοντέρνο

Το πλέξιμο είναι τέχνη παλιά και δεν χρειάζεται συστάσεις. Εκτός όμως από το κλασικά αντικείμενα (πουλόβερ, κασκόλ κλπ), τα τελευταία χρόνια μπορούμε να πλέξουμε σχεδόν ο,τιδήποτε ή να αξιοποιήσουμε νήματα και υφάσματα με πολλούς και διάφορους τρόπους, φτιάχνοντας τσάντες, κοσμήματα, αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα, από φωτιστικά μέχρι…καθρέφτες και ρολόγια.

Λεπτομέρεια που μας άρεσε: Το νήμα σε τενεκεδάκι του εριάλ. Για να διατηρείται… φρέσκο.

DSC00467 DSC00485

DSC00476 DSC00487

Powertext

To powertext έχει και οι άπειρες χρήσεις του ήταν στο επίκεντρο στις δύο προηγούμενες “Χειροτέχνικα”, ωστόσο μπήκαμε στον πειρασμό να σας δείξουμε πόσα μπορείς να κάνεις με αυτό το θαυματουργό υλικό “σκλήρυνσης:

DSC00488 DSC00490 DSC00491

Και άλλα πολλά…

Οι παρουσιάσεις τεχνικών και υλικών, αλλά και προϊόντων διαθέσιμων προς πώληση… Παραθέτουμε ένα ελάχιστο φωτογραφικό δείγμα. Τα υπόλοιπα, σε λίγους μήνς, στην επόμενη “Χειροτέχνικα”…

DSC00445 DSC00455

DSC00464 DSC00465   DSC00453

DSC00479   DSC00438