Παυλόπουλος για ΠΓΔΜ: Να ξεχάσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ αν συνεχίσει την ίδια πολιτική στο Προσφυγικό
Σκληρό μήνυμα στα Σκόπια, χωρίς να κατονομάζει την χώρα, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σκέφτεται ευρωπαϊκή πορεία και πορεία εντός του ΝΑΤΟ εάν τηρεί μια στάση αντίθετη με τις αρχές του ανθρωπισμού και των δικαιωμάτων του ανθρώπου απέναντι στους πρόσφυγες.
Κατά την συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσιρνάντακ, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε:
«Το προσφυγικό και η αντιμετώπισή του υπό όρους ανθρωπισμού και δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι ένα θέμα αρχής και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα φυσικά. Άρα, χώρες της Βαλκανικής που τηρούν μια στάση αντίθετη με τις αρχές του ανθρωπισμού και των δικαιωμάτων του ανθρώπου απέναντι στους πρόσφυγες είναι αυτονόητο ότι, εφόσον συνεχίσουν αυτήν την τακτική, δεν μπορεί να σκέφτονται ευρωπαϊκή πορεία και πορεία εντός ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον Βόσνιο πολιτικό, τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλες τις χώρες της Βαλκανικής και επισήμανε πως επιθυμεί τη συνεργασία σε όλους τους τομείς. Σε ό,τι αφορά την πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Παυλόπουλος παρέπεμψε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο κ. Τσιρνάντακ με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος δήλωσε πως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι ένα θετικό παράδειγμα στην περιοχή μας και πρέπει όλοι να στηρίξουμε το δρόμο της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών άριστες και τόνισε πως «συμφωνήσαμε για την εμβάθυνση αυτών των καλών σχέσεων και στον πολιτικό, διπλωματικό αλλά και στον τουριστικό, οικονομικό και γενικότερα σε όλους τους τομείς».
Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας, όπως είπε, και στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα, αλλά και γενικότερα στο θέμα των εμπειρογνωμόνων, στο δρόμο της χώρας του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα και στον τρόπο αντιμετώπισης του, σημείωσε πως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν εμπλέκεται άμεσα στον διαβαλκανικό διάδρομο και παρατήρησε πως «δυστυχώς, σε όλο αυτό το διάστημα δεν είδαμε μια ενιαία και σθεναρή απάντηση της Ευρώπης στο θέμα αυτό». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και θα πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο.
Τέλος, επανέλαβε την πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφτεί τη χώρα του σύντομα και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα από την αρχή δέχθηκε τη Βοσνία έτσι όπως είναι, σεβόμενη τους τρεις λαούς που την αποτελούν, σεβόμενη τις δύο μεγάλες οντότητες που υπάρχουν και το πολιτικό μας σύστημα».