Τα άνω κάω φέρνει στη Ν.Δ. ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος αλλάζει αρχικά την οργανωτική πυραμίδα του κόμματος. Καταργεί τις ΟΚΕ, τις περίφημες ομάδες κοινοβουλευτικού έργου, διευρύνει και αναβαθμίζει τους τομεάρχες, οι οποίοι ουσιαστικά θα αποτελούν τη σκιώδη κυβέρνηση και συγκροτεί Πολιτικό Συμβούλιο. Αυτό θα είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, το οποίο θα λαμβάνει όλες τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα σχεδιάζει να θέσει στο περιθώριο του κόμματος όλη την παλιά φρουρά. Χωρίς αξίωμα θα είναι οι κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτης Γ. Κεφαλογιάννης και Αχ. Καραμανλής. Θα αποτελούν πλέον το σώμα των “δημογερόντων ” της παράταξης, τους οποίους θα συμβουλεύεται ο πρόεδρος όταν κρίνει σκόπιμο. Το μεγαλύτερο βάρος πάντως ο κ. Κ. Καραμανλής το ρίχνει στη σύνθεση του σώματος των τομεαρχών. Τον καλύτερο τομέα, το “φιλέτο” όπως λένε στη Ρηγίλλης, αναλαμβάνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Θα είναι τομεάρχης Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Και αυτοί είναι δυο τομείς τους οποίους μέχρι σήμερα χειριζόταν ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής. Το ερώτημα είναι ποιος θα καταλάβει το τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, τον οποίο μέχρι σήμερα είχε ο κ. Π. Παυλόπουλος. Μετά την αναβάθμισή του σε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, δεν θα είναι πλέον τομεάρχης. Το πιθανότερο είναι αυτό τον τομέα να τον αναλάβει ο κ. Μ. Λιάπης, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού. Αυτή τη θέση τώρα αναμένεται να την καταλάβει ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Αναμένεται επίσης να αναβαθμισθεί ο κ. Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος είναι πιθανό να αναλάβει το σημαντικό τομέα Ανάπτυξης που κατέχει μέχρι σήμερα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Τα νέα πρόσωπα τα οποία ακούγονται για τομεάρχες είναι η κ. Μ. Γιαννάκου ο κ. Θαν. Νάκος ο κ. Γ. Καλός και ο κ. Ν. Νικολόπουλος.
Κορυφαία στελέχη εκτιμούν ωστόσο ότι η πιο σημαντική τομή που κάνει ο κ. Κ. Καραμανλής είναι η κατάργηση των ΟΚΕ. Η εκτίμηση όχι μόνο του κ. Κ. Καραμανλή αλλά και των προηγούμενων προέδρων είναι ότι οι Ομάδες Κοινοβουλευτικού Έργου δεν λειτούργησαν ποτέ ικανοποιητικά, μολονότι τα μέλη της εκλέγονταν με ψηφοφορία μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας. Τώρα στο νέο οργανόγραμμα της Ρηγίλλης κάτω από κάθε τομεάρχη θα υπάρχουν δύο ή τρεις βουλευτές, οι οποίοι ουσιαστικά θα κάνουν τη δουλειά που έκαναν μέχρι σήμερα τα μέλη των ΟΚΕ, δηλαδή κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Όσο για το Πολιτικό Συμβούλιο, η συγκρότησή του δεν έχει ακόμη αποφασισθεί οριστικά από τον κ. κ. Καραμανλή. Ενδέχεται αυτό να συμβεί μετά το Πάσχα. Πάντως όπως λένε οι συνεργάτες του θα είναι ένα όργανο ολιγομελές και ευέλικτο, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετέχουν οι κ.κ. Κ. Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιαννη, Πρ. Παυλοπουλος, Ευ. Μεϊμαράκης, Μ. Λιάπης και Άρ.Σπηλιωτόπουλος
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “