«Η Ειδομένη είναι γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης»

Την απουσία του κρατικού μηχανισμού από την Ειδομένη κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέπτεται σήμερα εκτάκτως την περιοχή για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί με τους 15.000 τουλάχιστον πρόσφυγες. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ειδομένη βρήκε μόνο έναν κρατικό υπάλληλο και τόνισε ότι «η Ειδομένη είναι γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης, πρέπει να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο άμεσης εκκένωσης σε άλλες δομές… Είναι άθλιες οι συνθήκες που επικρατούν, το κεντρικό κράτος είναι απών».

Ο κ. Μητσοτάκης, που συνοδεύεται από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον αρμόδιο τομεάρχη Βασίλη Κικίλια, ενημερώθηκε για την κατάσταση από ανθρώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αμέσως μετά τον καταυλισμό των προσφύγων ο πρόεδρος της ΝΣ Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το νοσοκομείο του Κιλκίς, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος, Βασίλη Κικίλια, και τον βουλευτή του Κιλκίς, Γεώργιο Γεωργαντά.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου, Αιμίλιο Σαατσόγλου, για τα προβλήματα του νοσοκομείου, που, όπως ανέφερε, είναι η έλλειψη προσωπικού και η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης για να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την περίθαλψη προσφύγων από την Ειδομένη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διοικητή, σήμερα νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική 15 προσφυγόπουλα από την Ειδομένη και ένα επιπλέον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η διαχείριση των προσφύγων που τα συνοδεύουν, γι’ αυτό και έχει ληφθεί μέριμνα για μεταφραστές ώστε να είναι δυνατή η συνεννόηση μαζί τους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε δύο θαλάμους της παιδιατρικής κλινικής, ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί και επισήμανε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις και στο ζήτημα της κάλυψης των κενών σε προσωπικό όσο και της επιπλέον χρηματοδότησης. Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Γεώργιος Γεωργαντάς επισήμανε ότι σε σχέση με πέρυσι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι μειωμένος κατά 27,6 % ενώ ο αναπληρωτής Διοικητής του νοσοκομείου τόνισε ότι ήδη έχει διατυπωθεί αίτημα να γίνει η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Παρών στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ήταν και ο Δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. συνομίλησε επίσης και με εκπροσώπους των εργαζομένων στο νοσοκομείο και αμέσως μετά αναχώρησε για την Αθήνα.