Στη σθεναρή αντίσταση της Μέρκελ φαίνεται ότι σκοντάφτουν οι προσπάθειες της Αυστρίας και των χωρών που συντάσσονται στην απόφαση για το κλείσιμο της αποκαλούμενης βαλκανικής οδού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο των διαβουλεύσεων για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, την πρόθεσή της να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο δήλωσε και η ίδια η Καγκελάριος, προσερχόμενη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο κορυφής, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε».
Η γερμανίδα Καγκελάριος επιμένει στην εξεύρεση «βιώσιμης λύσης», από κοινού με την Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά διατύπωσε, «Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια “βιώσιμη λύση” από κοινού με την Τουρκία».
Στην ίδια γραμμή απάντησε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς, η οποία χαρακτήρισε «εικασίες» τα σενάρια που θέλουν να διατυπώνεται στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής η φράση «η Βαλκανική Διαδρομή είναι τώρα κλειστή», ζητώντας να περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τις αναμενόμενες δηλώσεις της γερμανίδα Καγκελαρίου.
«Μου είναι κάπως δύσκολο (να τοποθετηθώ), διότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Υπό αυτό την έννοια δεν μπορώ εκφραστώ επ’ αυτού, αλλά απλώς να σας παρακαλέσω να περιμένετε πώς θα εξελιχθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις και μετά να ακούσετε την καγκελάριο, η οποία μάλλον γνωρίζει καλύτερα εάν υπέγραψε κάτι ή όχι, και την συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου -διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνομιλίες συνήθως κρατούν περισσότερο του αναμενόμενου», απάντησε η κ. Βιρτς, σε σχετική ερώτηση, διευκρινίζοντας ότι: «Δεν θέλω να εκφραστώ με κανέναν τρόπο για αυτές τις εικασίες. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι πρόκειται για εικασίες. Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε πώς θα ολοκληρωθούν».
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας αναφέρθηκε και στα βασικά σημεία της γερμανικής ατζέντας, στα ζητήματα που δίνει προτεραιότητα αυτή τη στιγμή η γερμανική Κυβέρνηση και που δεν είναι άλλα από το τρίπτυχο φύλαξη εξωτερικών συνόρων – συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας – στήριξη της Ελλάδας.
«Μπορώ επί της αρχής να αναφέρω ποιες πτυχές βρίσκονται στην ατζέντα για την γερμανική κυβέρνηση: από τη μια πλευρά είναι βεβαίως το θέμα του πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας και -πολύ σημαντικό- το κατά πόσο μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την στιγμή την Ελλάδα, πώς μπορούμε στην πράξη να δώσουμε οικονομική ή γενικά στήριξη, για τους πρόσφυγες που φθάνουν τώρα στην Ελλάδα», ανέφερε η Κριστιάνε Βιρτς.
Σημειώνεται ότι τη διαφωνία του Βερολίνου με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» επιβεβαίωσαν νωρίτερα και αξιωματούχοι από το Βερολίνο.
Ανάλογη αντίδραση για το ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων υπήρξε και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ. Σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild, αναφέρει ότι κορυφαία στελέχη του SPD , όπως η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, υποστηρίζουν πως, το κλείσιμο της διαδρομής στα δυτικά Βαλκάνια δεν αποτελεί καμία λύση στην προσφυγική κρίση.
Η στάση της Γαλλίας
Γαλλία και Γερμανία συγκλίνουν στα βασικά σημεία του σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Η υποστηρίζει ένα σχέδιο που βασίζεται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη χώρα εισόδου των μεταναστών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τοποθετείται στον αντίποδα των γερμανικών θέσεων σε ό,τι φορά το κλείσιμο των συνόρων, θεωρώντας ότι έχει ήδη διατυπωθεί στο προσχέδιο.
Ο Φρ. Ολνάντ έκανε λόγο για «ειλικρινή και αποτελεσματική» συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ, και διευκρίνισε θα ζητηθεί η δέσμευση της Τουρκίας να καταπολεμήσει τους διακινητές, να δεχτεί την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών που ήρθαν στην Ευρώπη από το έδαφός της, ενώ παράλληλα η Ευρώπη εξετάζει ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.
Αναφερόμενος στα εξωτερικά σύνορα του Αιγαίου ο γάλλος Πρόεδρος παρέπεμψε στα αναμένονται αποτελέσματα από τη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Παραδέχτηκε ότι σήμερα ο Δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός και, όπως είπε, η Ελλάδα θα δεχτεί σημαντικό αριθμό προσφύγων που συνεχίζουν να έρχονται- και γι’ αυτό πρέπει να βοηθηθεί. Όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος, η λύση είναι να μειωθούν οι ροές των προσφύγων και γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία με την Τουρκία.
Η μεταστροφή της Ελλάδας
Στο μεταξύ φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες έχει αλλάξει και η ελληνική στάση. Ενώ κύκλοι του Πρωθυπουργού ανέφεραν αρχικά ότι «το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση», τώρα κυβερνητικές μιλούν για «αλλαγή κλίματος», κάνοντας λόγο για νέο σχέδιο δήλωσης, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται διατύπωση για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.
Είναι γεγονός ότι υπάρχει σύγκλιση Ελλάδας – Γερμανίας σε ό, τι αφορά την απουσία διατύπωσης για το κλείσιμο των συνόρων στο κείμενο της τελικής δήλωσης της έκτακτης Συνόδου.
Κατά τη συνομιλία του με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις που συνοψίζονται στα εξής βασικά σημεία: τη μείωση των ροών, τις άμεσε επιστροφές προς την Τουρκία, την άμεση μετεγκατάσταση πτος την ΕΕ και την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.
Προς τον Τούρκο ομόλογό του ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη να εφαρμοστούν από πλευράς Τουρκίας τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.
Οι τουρκικές απαιτήσεις
Ενώ το ενδιαφέρον στην αναζήτηση βιώσιμης λύσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η πίεση όλων στρέφονται προς την Τουρκία, αυτή εγείρει απαιτήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης και τη λήψη διαβεβαιώσεων για την ένταξή της στην ΕΕ.