"Ακατανόητες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ από την Ελλάδα"

“Τα χέρια ψηλά” σήκωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέναντι στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

«Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητά πολύ περισσότερα μέτρα συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας ότι «η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις διακυβεύει την επιτυχή ολοκλήρωση το ελληνικού προγράμματος».

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να μην υπάρξει νέα περικοπή των συντάξεων ενώ χαρακτήρισε παραπλανητικά τα στοιχεία που επικαλείται ο Πόλ Τόμσεν και τα οποία ανεβάζουν τη δαπάνη του δημοσίου για τις συντάξεις στο 10% του ΑΕΠ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων, μια πολιτική που έχει ήδη εφαρμοστεί σε Γαλλία και Ιταλία.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσωπων των θεσμών κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δεν θα είναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο”, σημείωσε.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί έχουν κάνει δεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης για ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων. Συνεχίζοντας ανέφερε πως το επιχείρημα ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απορροφά μεγάλο ποσοστό δαπανών είναι παραπλανητικό γιατί είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ έχει ένα καλό επιχείρημα: ξοδεύουμε πολλά ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως είπε, είναι δύσκολο να το αλλάξεις αυτό όταν είσαι στον πάτο της ύφεσης. Αυτή τη στιγμή οι συντάξεις είναι αυτές που στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες, επισήμανε, τονίζοντας όμως ότι μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό δεν πρέπει να καλύπτει την κοινωνική προστασία.

Κάνοντας τη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μπορούμε σταδιακά να μεταφέρουμε πόρους στην προστασία των αδυνάτων που σήμερα στηρίζονται στις συντάξεις, τόνισε.

«Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να εξεταστούν, όπως οι αλλαγές της αγοράς γάλακτος, για τις οποίες εμείς λέμε ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα την εγχώρια παραγωγή. Η Αθήνα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις μετά το καλοκαίρι και ολοκληρώσαμε τα δυο πρώτα σετ των προαπαιτούμενων» τόνισε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ.

Και συμπλήρωσε:

«Στην αξιολόγηση, τα μεγάλα μέτωπα είναι:

Δημοσιονομικό κενό για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2109.

Ασφαλιστικό

Φορολογική μεταρρύθμιση

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν γίνει πολλές κινήσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, με αξιοποίηση των λιστών και τα μέτρα που ετοιμάζονται για την χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και το λαθρεμπόριο καπνικών.

“Αισθανόμαστε ότι οι θεσμοί δεν δίνουν βαρύτητα σε αυτό”, τόνισε.

Οι Θεσμοί έφυγαν λέγοντας ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες και περνάει ένας μήνας, σημείωσε ο υπουργός. Απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Κύρτσου αναφορικά με τις συντάξεις και το εάν υπάρχει συμβιβασμός που προτείνει η ελληνική πλευρά, επανέλαβε ότι είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι σε ό,τι υπογράψαμε: να εξασφαλίσουμε όφελος 1% του ΑΕΠ.

Ορισμένα νούμερα που χρησιμοποιεί ο Π. Τόμσεν αλλά και ο Γ. Στουρνάρας είναι παραπλανητικά, είπε, ενώ επανέλαβε ότι μειώσαμε τις συντάξεις αλλά το γεγονός ότι έπεσε το ΑΕΠ 25% δημιουργεί αυτές τις παρερμηνείες στις συγκρίσεις με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ζητείται τεχνική βοήθεια από διάφορους οργανισμούς και παράλληλα γίνεται προσπάθεια για την ενεργοποίηση πόρων. Επίσης, προωθείται ο αναπτυξιακός νόμος που έχει στόχο να δώσει επτά χρόνια καθαρό πεδίο σε ό,τι αφορά τη φορολογία.

«Δεν συνδέουμε προσφυγικό με αξιολόγηση»

Πολλοί θέλουν να πετύχουμε και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος, τόνισε. Δεν ζητάμε να αλλάξει το πρόγραμμα λόγω προσφυγικού. Αυτό που λέμε ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους γιατί υπάρχουν παραπάνω δαπάνες λόγω προσφυγικού αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δείχνουμε τις ευρωπαϊκές αξίες με τα όσα κάνουμε για το προσφυγικό και υπάρχει στήριξη από τους Ελληνες πολίτες. Ελπίζω ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μεταφερθεί και στις άλλες χώρες. Αναγνώρισε ότι η Κομισιόν προσπαθεί να βοηθήσει αλλά σημείωσε ότι κάποιες φορές τα χρήματα δίνονται αφότου έχουν προηγουμένως ξοδευτεί και αυτό σε μια χώρα με προβλήματα ρευστότητας δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες.