Ούτε ένα μήνα δεν κράτησε η εσωκομματική ηρεμία στη Ρηγίλλης. Τα στελέχη της Ν.Δ. κατάφεραν με μεγάλη ευκολία να δημιουργήσουν κλίμα σύγκρουσης φέρνοντας και πάλι τον κ. Κ. Καραμανλή σε δεινή θέση, καθώς δεν είναι εύκολο αυτήν τη ώρα να αποφασίσει με ποιους να πάει και ποιους να αφήσει.
Μητσοτάκης – Καραμανλής. Η χειραψία της 30ής Αυγούστου που έφερε εσωκομματική ηρεμία, κράτησε μόλις ενάμιση μήνα. Οι δηλώσεις Μητσοτάκη περί εξαγοράς Σαμαρά, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στη Ν.Δ. |
Τα όσα είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης περί εξαγοράς του κ. Α. Σαμαρά και η προσφυγή του προέδρου της «Άνοιξης» στη Δικαιοσύνη άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για πολλοστή φορά στο ίδιο θέμα. Το σύνθημα έδωσε ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του πρώην πρωθυπουργού. «Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως από μηχανής θεός στην κυβέρνηση κάθε φορά που αντιμετωτπίζει προβλήματα», ειπε ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης και κατηγόρησε τον κ. Κ. Μητσοτάκη ότι ρίχνει «πισώπλατες μαχαιριές» στον κ. Κ. Καραμανλή και την παράταξη που τον εξέλεξε πρωθυπουργό. Ακόμη κάλεσε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί ή όχι με αυτές τις απόψεις.
Άνοιξε μέτωπο
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όταν πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί δεν έκρυψε την αμηχανία του. Η πραγματική διάθεσή του ήταν να αποφύγει να πάρει θέση για ένα θέμα που το θεωρεί «βαρίδι» του παρελθόντος. Όμως θα άνοιγε άλλο μεγάλο μέτωπο αν άφηνε ακάλυπτο τον κ. Κ. Μητσοτάκη, αφού είχε αρχίσει να ψιθυρίζεται στη Βουλή ότι ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και λειτούργησε κατ’ εντολήν της ηγεσίας. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, εξάλλου, τον ρώτησε: «Θα κάνει δήλωση το κόμμα ή θα πρέπει να μιλήσω η ίδια;». Οι συνεργάτες της πρώην υπουργού διευκρινίζουν πως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν έθεσε τον θέμα εκβιαστικά στον πρόεδρο της Ν.Δ., απλώς τον ρώτησε για να ξέρει πώς θα κινηθεί η ίδια. Έτσι μετά τη συνεδρίαση των τομεαρχών, ο κ. Καραμανλής έδωσε εντολή στον κ. Θ. Ρουσόπουλο να πάρει αποστάσεις από τη δήλωση του κ. Γ. Κεφαλογιάννη. Όπως ήταν αναμενόμενο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για το θέμα αυτό και η απάντηση του ήταν η εξής: «Είναι προσωπική η άποψη του κ. Γ. Κεφαλογιάννη και δεν απηχεί τις απόψεις της Ν.Δ.».
Ύστερα από αυτά, στελέχη της Ν.Δ. φοβούνται ότι το κόμμα εισέρχεται και πάλι σε μια νέα περίοδο εσωστρέφειας με αντιπαραθέσεις, δυσαρέσκειες και ενοχλήσεις όλων εναντίον αλλήλων. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης προφανώς δεν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της Ρηγίλλης. Θα ήθελε τον κ. Καραμανλή να ταυτίζεται μαζί του για το ’93 και να κατακεραυνώνει τον κ. Α. Σαμαρά, ενώ ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης σίγουρα δεν χαίρεται που τον άφησε εκτεθειμένο ο πρόεδρος, για την εκλογή του οποίου πρωτοστάτησε. Και βεβαίως στον χορό που άνοιξε παίρνουν μέρος πολλοί βουλευτές που με δηλώσεις τους τάσσονται υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.
Υπάρχουν πάντως και οι εκτιμήσεις των αισιόδοξων στη Ρηγίλλης, οι οποίοι λένε ότι «πολύ σύντομα θα ξεχασθεί και αυτό το περιστατικό». Σ΄ αυτό ίσως έχουν δίκιο, εκείνο όμως που σίγουρα δεν θα ξεχασθεί, αλλά θα επανέρχεται κάθε τρεις και λίγο, είναι το θέμα Σαμαρά, λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Και προσθέτουν: «Ουσιαστικά ο πρόεδρος της “Άνοιξης” έχει γίνει πιόνι στην εσωκομματική σκακιέρα της Ν.Δ. Και για μια ακόμη φορά ο κ. Καραμανλής καλύπτει τον κ. Κ. Μητσοτάκη, μολονότι εκείνος ουσιαστικά έβαλε το κόμμα και πάλι σε περιπέτειες».
Η επιστροφή Σαμαρά
Στο ερώτημα τι πραγματικά θέλει να κάνει ο κ. Κ. Καραμανλής με τον κ. Α. Σαμαρά, η απάντηση όσων γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα είναι η εξής: «Αυτή την ώρα δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Ρηγίλλης. Αν συμβεί κάποτε, αυτό θα είναι ύστερα από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην οποία θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: ο πρόεδρος της Ν.Δ. να είναι πανίσχυρος με τη η βάση συσπειρωμένη γύρω του και η επιστροφή Σαμαρά να συνδυαστεί με άνοιγμα του κόμματος και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά». Επειδή, λοιπόν, υπάρχει αυτή η προοπτική στην άκρη του μυαλού του προέδρου της Ν.Δ. ο κ. Κ. Μητσοτάκης και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη που το γνωρίζουν, κάθε τρεις και λίγο επαναφέρουν το θέμα ώστε να αναγκάζουν τον κ. Κ. Καραμανλή να δηλώνει ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».
Ο κ. Α. Σαμαράς, από την πλευρά του, βλέπει όσο περνάει ο καιρός να λιγοστεύουν οι πιθανότητες της επιστροφής του και αντιδρά. «Εξάλλου στη Ρηγίλλης τού χρωστάνε, καθώς στις τελευταίες εκλογές το κόμμα του δεν πήρε μέρος και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τη Ν.Δ.», λένε οι φίλοι του προέδρου της «Άνοιξης». Και προσθέτουν: «Πρέπει κάποτε ο Καραμανλής να τολμήσει να αντισταθεί στις πιέσεις και τους εκβιασμούς του κ. Κ. Μητσοτάκη και να ανοίξει τις πόρτες του κόμμματος για όλους που έχουν φύγει και βεβαίως για τον κ. Σαμαρά».
Πάντως, παλιά κοινοβουλετικά στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους χθες εκτιμούσαν πως «το κόμμα εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την εσωστρέφεια, τις ίδιες καταστάσεις, από τα ίδια πρόσωπα, γεγονός που το καθιστά αδύναμο να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».
Δήλωση Αβραμόπουλου
Την ίδια ώρα στο βαρύ κλίμα προστέθηκε μια δήλωση του κ. Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος είπε πως ωρίμασαν οι συνθήκες για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής πρότασης. Αμέσως βουλευτές της Ν.Δ. άρχισαν τις δηλώσεις λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για άλλο κόμμα, ενώ ο κ. Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να κλείσει προς το παρόν το ζήτημα λέγοντας: «Η Ν.Δ. έχει τη νέα πολιτική πρόταση εξουσίας. Χαιρόμαστε που ο δήμαρχος Αθηναίων κάνει την ίδια διαπίστωση με εμάς».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “