Πρώτα ήταν ο Άρης. Ύστερα ήρθε ο Θόδωρος. Δύο άνθρωποι που δεν συναντώνται πουθενά. Όσο κι αν ψάξει κανείς δεν θα βρει ομοιότητες ανάμεσα στον πρώην και τον νυν εκπρόσωπο της Ν.Δ. Όμως ούτε ο ένας ούτε ο άλλος κατάφερε να γλιτώσει από τα βέλη παλαιών και νεώτερων στελεχών της Ν.Δ., αλλά και εφημερίδων που πρόσκεινται στο κόμμα.
Στον Άρη Σπηλιωτόπουλο τούς ενοχλούσε η πολυπραγμοσύνη του και η μεγάλη εξουσία που διέθετε. Στον Θοδωρή Ρουσόπουλο τούς ενοχλεί το χαμηλό προφίλ του και η απουσία του από την τηλεόραση. Αποτέλεσμα; Γκρίνια και τότε, γκρίνια και τώρα. Ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής δεν δείχνει πάντως να ενοχλείται διότι, όπως εξηγούν οι συνομιλητές του, “το έχει πάρει απόφαση πως ό,τι και να κάνει πάντα κάποιοι θα διαμαρτύρονται. Και κυρίως ότι δεν πρόκειται να πουν καλή κουβέντα για τις επιλογές του τα στελέχη που έχουν τον ίδιο στο στόχαστρό τους”. Έτσι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι αποφασισμένος πια να αγνοήσει τις όποιες αντιδράσεις προκαλούνται με την επιλογή συνεργατών του. Και για να το καταστήσει σαφές μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο με πρώτη ευκαιρία να αποκαταστήσει τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο και του αναθέσει και πάλι υψηλά καθήκοντα. Κατά πάσα πιθανότητα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες “σχεδιάζει να τον τοποθετήσει στον Πολιτικό Σχεδιασμό ή να τον ορίσει πολιτικό του σύμβουλο. Αν συμβεί κατι τέτοιο, τότε ο πρώην και ο νυν εκπρόσωπος θα υποχρεωθούν παρά την όποια καχυποψία είναι πιθανό να υπάρχει και από τις δύο πλευρές να συνεργαστούν στενά και να συμβιώσουν μέχρι τις προσεχείς εκλογές. Και οι δύο ήδη γνωρίζουν τις προθέσεις του προέδρου και έτσι φροντίζουν να μη διαταράξουν τις προσωπικές τους σχέσεις και κάνουν πιο δύσκολη μια ενδεχόμενη μελλοντική τους συνεργασία.
Στη νέα ομάδα Επικοινωνίας και Σχεδιασμού που αναμένεται να συγκροτηθεί μετά το συνέδριο θα συμμετάσχει και ο Ν. Καραχάλιος. Ένας άνθρωπος ο οποίος εργάστηκε για τη Ν.Δ. επί ηγεσίας και Έβερτ και Καραμανλή στον τομέα της Επικοινωνίας, στη συνέχεια δούλεψε στο “2004”, αλλά παραιτήθηκε και εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται πάλι στη Ρηγίλλης.
Διαφορετικοί
Οι διαδρομές που ακολούθησαν μέχρι σήμερα στη ζωή τους οι κ.κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και Θ. Ρουσόπουλος είναι διαφορετικές, όπως και διαφορετικός είναι και ο τρόπος της εισόδου τους στην πολιτική. Ο πρώτος προέρχεται από τον κομματικό μηχανισμό. Εργάστηκε ως στέλεχος του Πολιτικού Σχεδιασμού επί ηγεσίας Έβερτ. Εκεί έγιναν φίλοι με τον κ. Κ. Καραμανλή και όταν ο δεύτερος ανέλαβε την ηγεσία τον όρισε εκπρόσωπο του κόμματος. Στην ουσία όμως ήταν κατι περισσότερο από αυτό. Ήταν ο άνθρωπος-κλειδί για τον πρόεδρο. Αυτός που διεκπεραίωνε για λογαριασμό του δουλειές πέραν των αρμοδιοτήτων του. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό από τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη άρχισαν τα όργανα…
Επιθέσεις
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ. δέχθηκε ομοβροντία επιθέσεων και ο κ. Κ. Καραμανλής επί δύο χρόνια δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις να τον απομακρύνει με το επιχείρημα ότι “η παρουσία του στη θέση του εκπροσώπου εκθέτει τον ίδιο και το κόμμα”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην αρχή γινόταν έξω φρενών όταν του έλεγαν “διώξε τον Άρη”. Ο ίδιος άλλωστε ήταν απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Μάλιστα σε συνέντευξη του στα “ΝΕΑ” είχε πει: “Η επιλογή μου δικαιώθηκε”, απαντώντας έτσι σε όσους ζητούσαν την κεφαλή του επί πίνακι. Πέρασε ο καιρός, ο Άρης, παρά τις αντιδράσεις, εδραιώθηκε και η εξουσία του γινόταν όλο και μεγαλύτερη, μέχρι που ήλθε η ήττα των εκλογών και όλα άλλαξαν σε μια νύχτα.
Άπειρος καθώς ήταν, δεν διέβλεψε ότι την επομένη των εκλογών θα είναι το εξιλαστήριο θύμα, καθώς όσοι δεν μπορούσαν να χτυπήσουν τον πρόεδρο θα χτυπούσαν τον ίδιο. Έτσι, επί δύο μήνες βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα με αιχμές για την προσωπική του ζωή του.
Μπροστά στη θύελλα ο κ. Κ. Καραμανλής αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει κάνοντας αποδεκτή την παραίτησή του. Τώρα οι φίλοι του λένε “στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα”. Και εξηγούν: “Ο Άρης θα είχε γλιτώσει πολλά αν από την νύχτα των εκλογών είχε υποβάλει την παραίτησή του και είχε επιμείνει σ’ αυτήν”.
Αιφνιδιασμός
Η επόμενη επιλογή του προέδρου ήταν εντελώς διαφορετική. Επέλεξε για στενό του συνεργάτη έναν άνθρωπο επαγγελματικά καταξιωμένο με καλή δημόσια εικόνα και φήμη. Μετά τον αιφνιδιασμό της πρώτης στιγμής όμως άρχισαν οι επιθέσεις. Η πρώτη κατηγορία ήταν ότι δεν προέρχεται από την παράταξη και επομένως είναι ξένο σώμα. Και ύστερα από μια μικρή ανάπαυλα άρχισε ο δεύτερος κύκλος. Τώρα κατηγορούν τον εκπρόσωπο ότι είναι “άφαντος”. Και εξηγούν ότι δεν εμφανίζεται σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς προκειμένου να εξηγεί τις θέσεις της Ν.Δ. σε θέματα της επικαιρότητας. Και ακόμη τον επικρίνουν πως όταν κάνει δηλώσεις, είναι σε χαμηλούς τόνους, με αποτέλεσμα το κόμμα να δίνει την εντύπωση ότι φοβάται την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
Ο ίδιος αποφεύγει να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, λέει ότι δεν θέλει να γίνει ο “ισχυρός άνδρας της Ρηγίλλης” διότι “όταν ο εκπρόσωπος είναι ισχυρός, αυτό σημαίνει ότι είναι αδύναμος ο αρχηγός”. Η τακτική που ακολουθεί, όπως λένε οι συνεργάτες του, είναι διαφορετική από εκείνη των προκατόχων του. Δηλαδή, δεν επιθυμεί στα θέματα αιχμής να είναι εκείνος που θα βγει μπροστά, αλλά τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Διότι, όπως εξηγεί, το ζητούμενο δεν είναι η δική του προβολή. Για τον λόγο αυτό επικοινωνεί με τους υπεύθυνους των ΜΜΕ και τους ζητεί να εμφανίζουν στα δελτία και τις εκπομπές τους αρμόδιους τομεάρχες.
Παράλληλα ενημερώνει κάθε πρωί μέσω του Διαδικτύου όλους τους βουλευτές και ευρωβουλευτές για τις θέσεις του κόμματος και τα θέματα επικαιρότητας ώστε να έχουν πλήρη εικόνα πριν προβούν σε δηλώσεις. Η άποψή του “είναι ότι αυτή η συλλογική δουλειά στο μέλλον θα αποδώσει, αλλά τώρα είναι ακόμη στην αρχή. Όσο για τις προσωπικές του εμφανίσεις, πιστεύει ότι δεν πρέπει να είναι συχνές και όταν θα βγαίνει προς τα έξω θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος και να έχει κάτι σημαντικό να πει. Έτσι, προς το παρόν, ενημερώνεται σχολαστικά για όλα τα θέματα, ώστε “ο βηματισμός του στην πολιτική να είναι αργός και σταθερός”.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “