Βγήκαν τα μαχαίρια στη Ν.Δ. Μία επιστολή της Ντόρας Μπακογιάννη στην Εκτελεστική Επιτροπή ήταν αρκετή για να αρχίσει ο προσυνεδριακός πόλεμος πριν από τις γιορτές.
Η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορεί τον Κ. Καραμανλή για τις διαγραφές κορυφαίων στελεχών, ενώ ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έριξε λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει από το καλοκαίρι ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και τον Κ. Μητσοτάκη για τον Αντώνη Σαμαρά |
Και σαν να μην έφθανε αυτό, στον κ. Κ. Καραμανλή άνοιξε ακόμη ένα μέτωπο ο έμπιστος φίλος του και πρώην στενός συνεργάτης του κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ζήτησε την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά, συμφώνησε με την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για εκλογή προέδρου από το συνέδριο σε τακτά χρονικά διαστήματα και πρότεινε για υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας τον κ. Στ. Μάνο. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είναι έτοιμος να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του ενδεχομένως και εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου. Ο ίδιος πάντως όταν ερωτάται αποφεύγει να πει οτιδήποτε για τον χρόνο της ανακοίνωσης. Λέει μόνο γελώντας πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πάντως, ο δήμαρχος δέχθηκε και χθες τα πυρά βουλευτών της Ν.Δ. Οι κ.κ. Γ. Κεφαλογιάννης και Β. Μιχαλολιάκος χαρακτήρισαν ενώπιον του κ. Κ. Καραμανλή ανέντιμη τη συμπεριφορά του, ενώ η κ. Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου μίλησε για διάττοντες αστέρες.
Πρόεδρος και ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούσαν μέχρι χθες το μεσημέρι ότι η συνεδρίαση θα ήταν μια υπόθεση ρουτίνας στην οποία θα αποφάσιζαν την ημερομηνία του συνεδρίου. Λογάριαζαν όμως χωρίς την «ξενοδόχο», η οποία στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη. Από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, η πρώην υπουργός έστειλε γραπτώς τις απόψεις της για την πορεία του κόμματος. Μόλις η επιστολή διαβάστηκε, η διάθεση όλων άλλαξε και ο πρόεδρος του κόμματος έδωσε το σύνθημα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο να περάσει στην αντεπίθεση. Έτσι και πάλι στη Ν.Δ. παίχτηκε το ίδιο έργο, με τον τίτλο: «Καραμανλικοί εναντίον μητσοτακικών».
Η επιστολή τής κ. Ντόρας Μπακογιάννη ήταν γεμάτη αιχμές εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. και των στελεχών που τον πλαισιώνουν. Ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα βαδίζει χωρίς τακτική, χωρίς ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα και με αποκλεισμούς στελεχών. Για να εισπράξει μια ιδιαίτερα αιχμηρή απάντηση από τον Προκόπη Παυλόπουλο, η οποία στόχευε ευθέως στον κ. Κ. Μητσοτάκη. «Η δημοκρατική λειτουργία του κόμματος επέτρεψε την ενσωμάτωση στελεχών άλλων πολιτικών χώρων, τα οποία θα είχαν χαθεί αν δεν είχε βρεθεί αυτή η πολιτική στέγη».
Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην επιστολή της επισημαίνει ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει: «Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαγραφές, χωρίς προσωπικές στρατηγικές, αλλά με λειτουργική επάρκεια και λειτουργικούς στόχους, φιλόδοξους και αξιολογήσιμους. Ακόμη απαιτείται ιδεολογικό ξεκαθάρισμα, άρση των αντιφάσεων, επεξεργασία και διατύπωση εναλλακτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση της Ελλάδος. Πρέπει να επιδιώξουμε τη συμμετοχή των στελεχών και των πολιτών στην προσυνεδριακή διαδικασία αρκεί να έχουν λόγο. Πρέπει να εκφρασθεί η φωνή της βάσης, της κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς. Δεν χρειαζόμαστε χειροκροτητές».
Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη χρεώνει στον κ. Κ. Καραμανλή τις κινήσεις Αβραμόπουλου για νέο κόμμα και τον κατηγορεί για τις διαγραφές κορυφαίων στελεχών: «Η πρόσκληση απαιτεί έντιμες και γενναίες πρωτοβουλίες προς όλους. Τόσο προς την παραδοσιακή αλλά και δημοκρατική Δεξιά όσο και προς το Κέντρο. Είναι γεγονός ότι λάθη και παρεξηγήσεις, εσφαλμένες επιλογές και παραλείψεις έχουν οδηγήσει εκτός κόμματος ένα σημαντικό και αξιόλογο πολιτικό δυναμικό, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή (από τον Γ. Σουφλιά και τον Στ. Μάνο μέχρι τον Δ. Αβραμόπουλο και τον Α. Ανδριανόπουλο) όσο και στην περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες». Η πρώην υπουργός καταλήγει απευθυνόμενη στον κ. Κ. Καραμανλή ως εξής: «Κύριε πρόεδρε, κυρίαρχος στόχος μας πρέπει να είναι ένα νέο κόμμα. Ένα κόμμα που να εκφράζει τη μεγάλη δυνατή και ενιαία Κεντροδεξιά».
Ο κ. Κ. Καραμανλής απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Μιλώντας όμως για λογαριασμό του, ο κ. Π. Παυλόπουλος είπε: «Το συνέδριο και η Ν.Δ. είναι ανοιχτή προς όλους εκείνους που θέλουν να συμπράξουν μαζί της για την αναγέννηση του τόπου. Και ιδίως προς αυτούς που για διάφορους λόγους βρέθηκαν εκτός αυτής. Τους περιμένουμε στη Ν.Δ. και μπορούν να προσφέρουν πολλά. Η απόφαση για ανταπόκριση στην πρόσκληση και η αντίστοιχη ευθύνη είναι πλέον δική τους».
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον της κ. Ντ. Μπακογιάννη λέγοντας ότι «γίνεται από κάποιους εμπόριο διαφωνιών» και ζήτησε από όλα τα στελέχη να ιδεολογικοποιήσουν τις όποιες διαφορές τους χωρίς αυτές να αποτελούν αντικείμενο προσωπικής αντιδικίας.
Και πριν ακόμη καταλαγιάσει ο θόρυβος της «βόμβας» που εστάλη από την Αμερική, έφθασε στη Ρηγίλλης ο θόρυβος και από τους πυροβολισμούς τού κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου. Ο βουλευτής μιλώντας στην Έλλη Στάη στον ΑΝΤ1 έριξε λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει από το καλοκαίρι ανάμεσα στον κ. Κ. Καραμανλή και στον κ. Κ. Μητσοτάκη για τον Αντώνη Σαμαρά. Την ώρα που ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να κλείσει το θέμα λέγοντας ότι « δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής του προέδρου της Πολιτικής Άνοιξης, ο πρώην εκπρόσωπος αποκάλυψε ουσιαστικά παλαιότερες προθέσεις του προέδρου της Ν.Δ. λέγοντας: «Πιστεύω πως αν δώσουμε πίστωση χρόνου θα ξεχασθούν και τα τελευταία γεγονότα κάποια στιγμή από σήμερα. Δεν σας λέω αύριο μεθαύριο, αλλά σε ένα-δυο χρόνια και με πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτό μπορεί να συμβεί». Και πρόσθεσε πως και ο κ. Κώστας Μητσοτάκης που είναι μεγάλος πολιτικός θα καταλάβει και αυτός από τη δική του προσπάθεια να ξεπεράσει το παρελθόν ότι δεν «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαρίζουμε κανέναν».
Έντονες συζητήσεις και πολλά σχόλια προκάλεσε η επίθεση του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη. Τον κατηγόρησε ότι χαρακτήρισε επιτυχία τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη Νίκαια την ώρα που το σύνολο του κόμματος έχει αντίθετη άποψη. Είπε ακόμη ότι έπρεπε να έχει αρθεί η ασυλία του πρώην πρωθυπουργού για την υπόθεση Σαμαρά.
Κατά τα άλλα, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε οριστικά το συνέδριο να διεξαχθεί τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη είναι να γίνει 16, 17 και 18 Μαρτίου και μάλλον αυτή η πρόταση θα γίνει αποδεκτή.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “