Αιχμές για συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ, κεντροευρωπαϊκές, οι οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν τις ευθύνες που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου σε εκτενή του ανακοίνωση του στην οποία υπογραμμίζει ότι «επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές».
Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού, στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει η Ευρώπη. Τονίζουν επίσης ότι η επιτυχής άσκηση της πολιτικής της Ε.Ε. απαιτεί αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα άλλα μέρη.
Σύμφωνα με τους κύκλους του Μαξίμου, όπως αναφέρεται στο naftemporiki.gr, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του, η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους πρόσφυγες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.
«Το blame game δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα»
Οι κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη μόνο ενωμένη μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα και παρατηρούν ότι το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών (blame game) δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Εν συνεχεία, οι ίδιοι κύκλοι καταλογίζουν σε μία σειρά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) ότι παρά την κοινή δέσμευση της Ε.Ε. στο προσφυγικό, προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η πολιτική αυτή, συνεχίζουν οι κύκλοι του Μαξίμου, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Την προσπάθεια να κλείσουν στα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
- Την άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.
- Την άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.
- Την κατάθεση «ιδεών» άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.
Παράλληλα, οι πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για προτάσεις που:
- Ενσωματώνουν μια ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική.
- Αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
- Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.
«Αναγκαία μια πιο αποφασιστική απάντηση από την Ευρώπη»
Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, η Ελλάδα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη και στέκονται στην ανάγκη «μιας πιο αποφασιστικής απάντησης προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο που έχει αποφασίσει».
«Ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
«Η χώρα μας πρωτοστατεί στον αγώνα να υλοποιηθεί μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης και να αποτραπεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού χώρου και η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση», καταλήγουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.