«Αγρότες και δικηγόροι, ενωμένοι και οργισμένοι» είναι τίτλος της εφημερίδας της Süddeutsche Zeitung. Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών: «Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει εκείνους που ζητούν τον αποκλεισμό της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, πλησιάζει ήδη η επόμενη δοκιμασία. Εδώ και μέρες το κύμα των απεργιών και διαμαρτυριών έχει παραλύσει τον δημόσιο βίο» γράφει χαρακτηριστικά και σχολιάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός. «Οι διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού φέρνουν τον έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα σε δύσκολη θέση».
Το θέμα των απεργιών απασχολεί και την ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel. «Κάποτε ήταν ο ήρωάς τους. Τώρα είναι ο αντίπαλός τους. Ο έλληνας Πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να περικόψει τα προνόμια των αγροτών και να αυξήσει τη φορολογία». Συγκεκριμένα το άρθρο κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και στη δημοτικότητα που είχε ο Αλέξης Τσίπρας το 2013: «Τότε ο Τσίπρας ήταν μια ηγετική φιγούρα της αριστερής αντιπολίτευσης, ένας θερμόαιμος που υποσχόταν να αγωνιστεί για το δίκαιο των αγροτών. Σήμερα ως επικεφαλής της κυβέρνησης θέλει να περάσει νόμο που περικόπτει τα προνόμια των αγροτών, διπλασιάζει τη φορολογία και τριπλασιάζει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία». Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι τα περιθώρια του έλληνα Πρωθυπουργού είναι στενά. «Πώς θα αντιδράσει ο Τσίπρας στις μαζικές κινητοποιήσεις; Ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε συζήτηση με τους αγρότες. Όμως συμφωνία δεν διαφαίνεται. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς που θα θέσουν σε κίνδυνο τη θετική αξιολόγηση των δανειστών όσον αφορά την υλοποίηση του συμπεφωνημένου προγράμματος λιτότητας».
Μεγάλη μερίδα του γερμανικού τύπου σχολιάζει την είδηση της απέλασης 80.000 αιτούντων ασύλου από τη Σουηδία, όπως μετέφεραν χθες τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ανακοίνωση της απέλασης 80.000 προσφύγων αποτελεί μια εκδήλωση πολιτικής βούλησης. Η σουηδική ανακοίνωση ταιριάζει στην εικόνα μιας ηπείρου που επιδιώκει τη μείωση της ροής των προσφύγων. Η Σουηδία συγκαταλέγεται στις χώρες με φιλελεύθερη πολιτική μετανάστευσης. Η γενναιόδωρη χορήγηση ασύλου θεωρούνταν κομμάτι της πολιτικής τους κουλτούρας. Λόγω του ότι πρόκειται για μικρή χώρα, η Σουηδία έφτασε νωρίτερα στα όρια των δυνατοτήτων της. Αυτό όμως πρόκειται να εφαρμοστεί και αλλού» διαπιστώνει η εφημερίδα.
Αναφορικά με το ζήτημα τις πιθανές 80.000 απελάσεις η Märkische Oderzeitung γράφει: «Μοιάζει αποτελεσματικό. Όμως η σουηδική αλλά και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να μάθουν ότι η απέλαση δεν είναι τόσο απλή διαδικασία. Εάν οι άνθρωποι δεν έχουν χαρτιά και οι χώρες προέλευσης δεν θέλουν να τους δεχθούν, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Πού να τους πάει κανείς; Δεν γίνεται να τους αφήσει σε ένα νησί ή στην έρημο και να θεωρήσει ότι πλέον δεν τον απασχολούν».
Πηγή: DW