Εντατικές διαβουλεύσεις εν όψει της πρώτης αξιολόγησης
Εντατική μορφή έχουν λάβει οι διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες.
Οι τεχνικές ομάδες βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, έχοντας προγραμματίσει για σήμερα σημαντικές συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την άμεση συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων, που θα επιτρέψουν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών και την έναρξη της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, την οποία επικαλείται η Deutsche Welle, η ανταλλαγή στοιχείων δεν αφορά μόνο το συνταξιοδοτικό, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2016, καθώς και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2019.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό, η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι οι πληροφορίες που αναμένουν από την Αθήνα αφορούν κυρίως το δημοσιονομικό σκέλος, δεδομένου ότι επί της αρχής οι θεσμοί έχουν τοποθετηθεί θετικά, αφού η πρόταση της κυβέρνησης ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των θεσμών, που είναι η ενοποίηση των ταμείων. Στο δημοσιονομικό ενώ είναι σαφείς οι στόχοι, η πρόταση δεν εξηγεί επαρκώς πως θα επιτευχθούν και εκεί επικεντρώνονται οι παρεμβάσεις των θεσμών για διευκρινήσεις και πληροφορίες.
Καλό κλίμα παρά τις δυσκολίες
Σχετικά με το κλίμα, η συνεδρίαση του Εurogroup την περασμένη Πέμπτης έδειξε ότι είναι καλό, παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με κρίσιμα θέματα προς συζήτηση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους που θα ακολουθήσει.
Κάποιες τριβές που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες μετά από διαμαρτυρίες που δέχθηκαν οι θεσμοί από ξένους επενδυτές για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις διοικήσεις των τραπεζών ελπίζεται ότι θα ξεπεραστούν στις συζητήσεις που θα γίνουν για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup τέθηκε ευθέως στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θέμα κυβερνητικών παρεμβάσεων στον τραπεζικό τομέα, ενώ ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι έχουν υποβληθεί διαμαρτυρίες και πως η πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα θα πρέπει να σταματήσει. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι αυτό αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.
Πηγή: Deutsche Welle