Ομόφωνη καταδίκη του ΣΑ του ΟΗΕ για την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας (upd)

Νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα αποφάσισε να επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καταδίκασε έντονα την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η χώρα νωρίτερα την Τετάρτη. Οι 15 χώρες-μέλη του Σ.Α.. αποφάσισαν ομόφωνα -ακόμη και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας– να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων σε βάρος της Πιονγκ Γιάνγκ, τα οποία θα περιληφθούν σε νέο ψήφισμα.

Ο πρεσβευτής της Ουρουγουάης Έλμπιο Ροσέλι, που προεδρεύει αυτόν τον μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του ΣΑ «υπενθύμισαν ότι είχαν ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής». Με βάση αυτή τη δέσμευση και τη σοβαρότητα της παραβίασης θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η πυρηνική δοκιμή συνιστά μια σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η βόμβα αυτή ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος, διευκρίνισε η ίδια πηγή. «Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από τον εντοπισμό νωρίτερα σήμερα ενός σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας αυτής, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο, η Νότια Κορέα αμφισβητεί ότι η δοκιμή της Βόρειας Κορέας αφορά σε βόμβα υδρογόνου. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία πληροφοριών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ήταν βόμβα υδρογόνου ο μηχανισμός που δοκιμάστηκε σήμερα από το καθεστώς της Πιόνγιανγκ.

Επικουρικά, η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, δήλωσε ο Υφυπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε ότι «θα βρούμε τι συνέβη αφού κάνουμε ακριβείς αναλύσεις, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι μια μικρή ποσότητα υδρογόνου μπορεί να είχε προστεθεί στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή».

 

Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου κατασκευασμένης σε μικρό μέγεθος, αλλά σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

«Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών. «Συνιστά επίσης μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» πρόσθεσε.

Μια δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα θα συνιστούσε μια «πρόκληση που καταδικάζω ανεπιφύλακτα» και μια «σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

«Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για μια βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το οποίο ανήρτησε σήμερα κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στη σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας. Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

«Καταδικάζω απερίφραστα» τη δοκιμή αυτή, είπε και πρόσθεσε: «Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε». Συνιστά επίσης «μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων”, συνέχισε.

Η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε με επιτυχία η Βόρεια Κορέα συνιστά μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου αν επιβεβαιωθεί, δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία χαρακτηρίζεται έτσι κι αλλιώς από ένα πολύ υψηλό δυναμικό στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Η διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής εκ μέρους της Βόρειας Κορέας συνιστά «τεράστια παραβίαση» των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας σχετικά με την παραγωγή πυρηνικών όπλων, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Εάν επιβεβαιωθεί η πυρηνική δοκιμή, τότε θα πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς Συμφώνου του ΟΗΕ σχετικά με τη μη παραγωγή πυρηνικών όπλων» πρόσθεσε η Μογκερίνι και έκανε λόγο για «απειλή της ειρήνης και της ασφάλειας ολόκληρης της βορειοανατολικής Ασίας».

Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι απαράδεκτη και ανησυχητική, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε μήνυμά του στο Twitter. «Πρόκειται για μία ενέργεια, η οποία αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Πιόνγιανγκ και υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής» κατέληξε.

Αν επιβεβαιωθεί ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, θα πρόκειται για «καταφανή παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μια πράξη «βαθιά λυπηρή», σύμφωνα με τον Γιουκίγια Αμάνο, διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA). «Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αν επιβεβαιωθεί, είναι μια καταφανής παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι πολύ λυπηρή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμάνο.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, που έχει την έδρα της στη Βιένη, κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να «εφαρμόσει στο σύνολό τους όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της IAEA». Η IAEA δηλώνει «έτοιμη να συμβάλει σε μια ειρηνική επίλυση» του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας επαναλαμβάνοντας τις επιθεωρήσεις της μόλις «εξευρεθεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών».

Την αναγκαιότητα τερματισμού του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας επανέλαβε το ΝΑΤΟ, καταδικάζοντας τη σημερινή δοκιμή βόμβας υδρογόνου εκ μέρους της Πιόνγιανγκ.

«Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Τζενς Στόλτενμπεργκ και κάλεσε το καθεστώς της Πιόνγιανγκ να συμμετάσχει με «αξιόπιστο και αυθεντικό» τρόπο στις συζητήσεις για την παγκόσμια από-πυρηνικοποίηση.

Ακόμη στενότερη στρατιωτική επιτήρηση της Β. Κορέας εξήγγειλε από την πλευρά της η Υπουργός Άμυνας της Ν. Κορέας, ενώ η Πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκεούν Χίε συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, διαμηνύοντας ότι η Β. Κορέα θα πληρώσει το τίμημα για την πραγματοποίηση της πυρηνικής της δοκιμής.

Πηγή: ΑΠΕ, DW, naftemporiki.gr