Κυβέρνηση αναζητά η Ισπανία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Απόλυτη πλειοψηφία (176 έδρες) δεν προκύπτει καθώς το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ήρθε μεν πρώτο αλλά έχασε πάνω από το ένα τρίτο των εδρών του με τους ψηφοφόρους να μετακινούνται σε άλλα πολιτικά σχήματα.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) κερδίζει την πρώτη θέση με 124 έδρες στο κοινοβούλιο των 350 εδρών με καταμετρημένο το 72% των ψήφων. Κέρδισε το 28% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με 22,6% και 94 έδρες. Το κόμμα των Podemos κερδίζει 68 έδρες και το 20,5%, ενώ το φιλελεύθερο κόμμα των Ciudadanos παίρνει 36 έδρες και το 13,4%.
Τα αποτελέσματα, λένε αναλυτές, δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν να βάλουν τέλος στο δικομματικό σύστημα που κυβέρνησε επί 33 χρόνια την Ισπανία. Στον απόηχο της κρίσης οι Podemos και οι Ciudadanos αμφισβήτησαν την ηγεμονία του δικομματισμού.
«Αυτή η στιγμή σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή για την ισπανική πολιτική», δηλώνει στο Bloomberg ο Vincenzo Scarpetta, πολιτικός αναλυτής στο Open Europe. «Η αβεβαιότητα είναι απόλυτη. Ο Ραχόι θα διεκδικήσει το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά σε αυτή τη φάση είναι μεγάλο ερωτηματικό το πώς θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή».
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να δώσει στον Ραχόι την πλειοψηφία είναι ο ιστορικός του αντίπαλος, οι Σοσιαλιστές. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) και οι Ciudadanos αθροιστικά υπολείπονται 16 έδρες από την πλειοψηφία.
Από την άλλη πλευρά Σοσιαλιστές, Podemos και η πλατφόρμα “Unidad Popular” χρειάζονται 12 ακόμα έδρες από τοπικά κόμματα για να διεκδικήσουν την εξουσία.
Οι πιο κρίσιμες και ιστορικές εκλογές της 35ετίας
Οι πιο κρίσιμες και ιστορικές εκλογές της 35ετίας διενεργούνται σήμερα στην Ισπανία, καθώς για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας τέσσερα κόμματα διεκδικούν επί ίσοις όροις την εξουσία.
Τα δύο νέα κόμματα, οι αριστεροί Podemos (Μπορούμε) και οι κεντρώοι Ciudadanos (Πολίτες) έχουν διεμβολίσει τους δύο παραδοσιακούς πόλους της ισπανικής πολιτικής των τελευταίων 38 ετών της μεταπολίτευσης, το κυβερνών δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και τους Σοσιαλιστές (PSOE), αποσπώντας μεγάλο ποσοστό από τη δεξαμενή ψήφου τους.
Μεγάλο στοίχημα για όλα τα κόμματα είναι αν κατάφεραν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που όλες οι δημοσκοπήσεις τους ανέβαζαν σε υψηλότατα ποσοστά (41-42%). Επίσης αίνιγμα αποτελεί κι η ψήφος των νέων, καθώς η αποχή σε αυτή την ομάδα ψηφοφόρων παραδοσιακά είναι υψηλή (40%).
Κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως είναι ενθαρρυντικό που προσέρχονται τόσοι πολλοί ψηφοφόροι στις κάλπες.
Από την πλευρά του ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ τόνισε πως το μέλλον δεν έχει γραφθεί ακόμη, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το κόμμα του θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, δηλώνοντας εμφατικά «μυρίζει αλλαγή».
Μειωμένη, η συμμετοχή στις εκλογές
Στο 36,9% είχε ανέλθει το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας στις 15:00 ώρα Ελλάδος. Η προσέλευση στις κάλπες είναι μειωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου του 2011, όταν στο ίδιο διάστημα είχε ανέλθει στο 37,9%.
Οι αρχές αναμένουν ότι η συμμετοχή θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες, μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Την ίδια ώρα θα δημοσιευθούν και τα πρώτα exit polls.
Αβέβαιη εκλογική μάχη στην Ισπανία
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα υποδεχθούν τους ψηφοφόρους – 36,5 εκατομμύρια περιλαμβανομένων και των κατοίκων εξωτερικού – μέχρι τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) σε μια ψηφοφορία όπου το Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, μπορεί να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία, ενδεχομένως και την εξουσία
«Έχουμε ήδη κερδίσει», αρέσκονται να λένε οι οπαδοί των Podemos και των Ciudadanos.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με ποσοστό 45% εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία, προηγείται κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες αλλά χωρίς να υπερβαίνει το 30%. Με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, ο νικητής θα δυσκολευθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σε μεγάλη απόσταση από το PP, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) δεν είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσει τη δεύτερη θέση, καθώς δυσκολεύεται να ξεπεράσει το 20%, με τους Podemos και τους Ciudadanos να ακολουθούν κατά πόδας.
Σημειώνεται ότι το PSOE και το PP εναλλάσσονταν μέχρι τώρα στην εξουσία. Το βασίλειο της Ισπανίας έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 1981, έχει ζήσει 21 χρόνια σοσιαλισμού, από το 1982 έως το 1996 με τον Φελίπε Γκονζάλες και στη συνέχεια με τον Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο (από το 2004 έως το 2011) και δώδεκα χρόνια με τη δεξιά υπό την ηγεσία του Χοσέ Μαρία Αθνάρ (από το 1996 έως το 2004) και του Μαριάνο Ραχόι από το 2011.
Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες -και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση έχει ήδη περάσει τον προϋπολογισμό του 2016 και τα χαμηλά επιτόκια και το φθηνό πετρέλαιο σημαίνουν ότι η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα συνεχιστεί, στοιχεία που θα κατευνάσουν τη νευρικότητα στις αγορές εάν πράγματι υπάρξει πολιτική αστάθεια, το ενδεχόμενο να υπάρξει κενό εξουσίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα για την προώθηση του σκοπού τους.
Το ζήτημα της Καταλονίας θα βρεθεί και πάλι πολύ γρήγορα στην εθνική πολιτική ημερήσια διάταξη, καθώς τα αυτονομιστικά κόμματα καλούνται να αποφασίσουν για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συμμαχίας στην επαρχία έως την 9η Ιανουαρίου.
Εάν αποτύχουν, θα προκηρυχθούν νέες τοπικές εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε δύο μήνες.
Πηγές, naftemporiki, in.gr, euro2day