Με ισχυρά επιχειρήματα, μέσω μιας “φρέσκιας” ματιάς στην κατάσταση με τους πρόσφυγες, προσπαθεί να εξοπλιστεί η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχίζει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με βασικό αντικείμενο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται προφανώς η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Χίο και τη Λέρο, προκειμένου να επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) των δύο νησιών και να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών.
Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και αναμένεται να φτάσουν στη Χίο στις 2 μμ.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Πέμπτη-Παρασκευή).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το πρωί της Πέμπτης με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και εν συνεχεία θα συμμετάσχει στη συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, πριν ξεκινήσει το απόγευμα η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η Ε.Έ. και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής.
Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή από το ίδιο βήμα ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.
Ως προς την επιλογή των κέντρων ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης στα νησιά, ο κ. Τσίπρας είχε εξηγήσει ότι δεν επιβλήθηκε ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Ε.Ε., αλλά από την ίδια την πραγματικότητα και τη γεωγραφία. Η Ελλάδα έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, υλικοτεχνική υποδομή από τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλες χώρες για τις αυξημένες ανάγκες της, που όμως δεν έχουν καλυφθεί.
Χτες ενόψει της Συνόδου στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Προσφυγικό, ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν – που είχε επισκεφθεί τη Λέσβο μαζί με τον Πρωθυπουργό προ δύο μηνών- δήλωσε ότι απαιτείται ακόμη αρκετή πολιτική, οικονομική και οργανωτική υποστήριξη για την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως επίσης και ένας στενότερος συντονισμός με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι “δεν επιτρέπεται να στρουθοκαμηλίζουμε αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση”.
Πάντως, όπως αναφέρει ο skai.gr, η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί σε κλοιό πιέσεων στη σύνοδο, στο επίκεντρο της οποία θα βρεθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετατροπή της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία θα έχει δυνατότητα επέμβασης στα σύνορα ενός κράτους-μέλους ακόμα και χωρίς εθνικό αίτημα για βοήθεια, εφόσον κριθεί ότι η εν λόγω χώρα «δεν μπορεί ή δεν θέλει να δράσει».
Ήδη πολλά κράτη αντιδρούν στην ιδέα απώλειας του απόλυτου δικαιώματος να ελέγχουν τα σύνορά τους και η συζήτηση αναμένεται να είναι δύσκολη, παρά το γεγονός ότι η πρόταση των Βρυξελλών φαίνεται ότι απολαμβάνει τη στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Θετική φαίνεται να είναι και η πρώτη αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου – το οποίο θα πρέπει να επικυρώσει την όποια απόφαση των ηγετών – χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αναταράξεων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Αθήνα προβάλλει ισχυρές ενστάσεις σε δύο προβλέψεις της: Πρώτον στη δυνατότητα επέμβασης του νέου σώματος όπου κριθεί απαραίτητο ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του κράτους-μέλους, και δεύτερον στο ενδεχόμενο ανάληψης κοινών επιχειρήσεών της νέας δύναμης με δυνάμεις γειτονικών τρίτων χωρών (π.χ. την Τουρκία).
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, φέρεται να απειλεί και με άσκηση βέτο, αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις.
«Θεωρητικώς πιθανή» χαρακτήρισε την επέμβαση της νέας Συνοριοφυλακής χωρίς συγκατάθεση του κράτους-μέλους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φράνς Τίμερμανς, απαντώντας στις πιέσεις των χωρών.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου προβλέπει αυστηρές συστάσεις προς τα κράτη-μέλη σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής (Hotspots) και την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων.
Η νέα υπηρεσία θα αποκτήσει 1.000 μόνιμους υπαλλήλους έως το 2020. Θα μπορεί επίσης να ζητήσει ανά πάσα στιγμή από τα κράτη-μέλη να παράσχουν άμεσα προσωπικό για τη συγκρότηση δύναμης ταχείας αντίδρασης τουλάχιστον 1.500 ανδρών, η οποία θα μπορεί να αναπτυχθεί σε λιγότερο από τρεις ημέρες σε κάποια μεθόριο όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη.
Παράλληλα, η ευρω-συνοριοφυλακή θα έχει ενισχυμένο προϋπολογισμό, που θα φτάσει τα 322 εκατομμύρια ευρώ ετησίως το 2020 (από 143 εκατ. για τη FRONTEX το 2015) και τη δυνατότητα να προμηθεύεται δικό της εξοπλισμό και υλικά, ενώ η FRONTEX στηρίζεται στις παροχές των κρατών-μελών.
«Η FRONTEX ήταν περιορισμένη στο να υποστηρίζει τα κράτη-μέλη να διαχειρίζονται τα εξωτερικά τους σύνορα, η νέα υπηρεσία θα πάει πέρα από αυτό. Αυτό που δημιουργούμε σήμερα είναι περισσότερη Ευρώπη», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ