Μετά την προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου για τα VLTs και τη διεκδίκηση του ενός δισ. ευρώ, η διοίκηση του ΟΠΑΠ προετοιμάζει νέες νομικές ενέργειες στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια για τον πρόσθετο φόρο στα παιχνίδια του οργανισμού.
Παράλληλα πρόκειται να κινηθεί νομικά και για την παράταση του ιδιόμορφου καθεστώτος στην αγορά διαδικτυακού στοιχήματος το οποίο, όπως τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού Καμίλ Ζίγκλερ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για αποτελέσματα εννεαμήνου, παραβιάζει τη συμφωνία αποκλειστικότητας που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με τον OΠΑΠ.
Ο κ. Ζίγκλερ υποστήριξε, όπως σημειώνει το euro2day, πως σειρά εταιρειών που δραστηριοποιείται με προσωρινές άδειες στο διαδικτυακό στοίχημα δεν επιβαρύνονται με τον πρόσθετο φόρο που θα πληρώνει ο OΠΑΠ.
«Πρόκειται για διακριτική μεταχείριση» σε βάρος του OΠΑΠ τόνισε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο οργανισμός ιδιωτικοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια και πως όσα συμβαίνουν με την αιφνίδια αλλαγή του κανονισμού στα VLTs και τον πρόσθετο φόρο δίνουν αρνητικά μηνύματα στους ξένους επενδυτές, την ίδια στιγμή που είναι απαραίτητοι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η διοίκηση του OΠΑΠ τόνισε πως τους τελευταίους μήνες κατέβαλλε κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με την Επιτροπή Παιγνίων (ΕΕΕΠ), χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.
Επισήμανε, όμως, πως στην περίπτωση που τελικώς επιτευχθεί συμβιβασμός, ο OΠΑΠ είναι σε θέση να ξεκινήσει τη λειτουργία των VLTs «μέσα σε λίγες εβδομάδες».
Για τον πρόσθετο φόρο, ξεκαθάρισε πως οι στόχοι εσόδων που έχει θέσει το ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται να επιτευχθούν, ενώ θα υπάρξουν εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις και στα οικονομικά αποτελέσματα του OΠΑΠ με αποτέλεσμα να περιορίζονται και άλλα τα έσοδα που μπορεί να συλλέξουν στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, έχουν ενημερώσει σχετικά τόσο την κυβέρνηση, όσο και τους δανειστές, όπως είπαν.
Οπως είπε, “πιστεύουμε πως έχοντας λάβει υπόψη α) την αναμενόμενη μακροοικονομική επιδείνωση το 2016, η οποία θα επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη και δαπάνη και β) τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παράνομους και μη-αδειοδοτημένους παρόχους, ο οποίος θα ενταθεί μετά την εφαρμογή του μέτρου, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία δημοσίων εσόδων δεν θα πραγματοποιηθούν. Επιπρόσθετα, οποιαδήποτε ενδεχόμενη μείωση προκληθεί στην κερδοφορία του ΟΠΑΠ θα οδηγήσει σε κατά πολύ μικρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα”.
Νομικές ενέργειες
“Έχουμε προβεί σε νομικές ενέργειες, ασκώντας το δικαίωμα που μας παρέχει ο νόμος και οι συμβάσεις παραχώρησης για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της OΠΑΠ, των μετόχων, των συνεργατών και των πρακτόρων της” τόνισε ο Καμίλ Ζίγκλερ και πρόσθεσε πως “ο ΟΠΑΠ συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία”. Καταβάλλουμε τους περισσότερους φόρους στη χώρα, και μέσω του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, στηρίζουμε μεταξύ άλλων την ανακαίνιση των Νοσοκομείων Παίδων, έργο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σας διαβεβαιώνω ότι η εταιρεία μας θα συνεχίσει να επιτελεί τον σημαντικό κοινωνικό ρόλο που έχει”.
Αναλυτικά, για τα VLTs ο κ. Ζίγκλερ επισήμανε:
“Το project παραμένει παγωμένο. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει η επανεκκίνηση του έργου. Έχουμε διεξοδικά ενημερώσει τόσο την κυβέρνηση, όσο και την ΕΕΕΠ σχετικά με τις αρνητικές και τις επιζήμιες του νέου κανονισμού. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι τα μόνα αποτελέσματα του νέου κανονισμού θα είναι η γιγάντωση του παράνομου τζόγου, η απώλεια δημοσίων εσόδων και η μη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα”.
“Για το λόγο αυτό υποχρεωθήκαμε να καταθέσουμε στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου αίτημα διαιτησίας, κατά τα οριζόμενα στην από 2011 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της OΠΑΠ ΑΕ για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι η διαδικασία της προσφυγής στο Λονδίνο θα ολοκληρωθεί χρονικά όπως οι αντίστοιχες περιπτώσεις. Έχουμε ακράδαντα επιχειρήματα στη συγκεκριμένη υπόθεση”.
Για τον πρόσθετο φόρο ο κ. Ζίγκλερ υποστήριξε πως “δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να κοινοποιήσουμε έγγραφη ειδοποίηση στην Ελληνική Δημοκρατία σχετικά με παραβάσεις της Σύμβασης Παραχώρησης που σχετίζονται με την επιβολή του ειδικού τέλους. Θεωρούμε πως, μεταξύ άλλων, αυτό το τέλος συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μη-αδειοδοτημένων και μη-εποπτευόμενων στην Ελλάδα διαδικτυακών παρόχων, οι οποίοι λειτουργούν κατά παράβαση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της ΟΠΑΠ ΑΕ”.
“Αντιδράσαμε αμέσως και ενημερώσαμε εγκαίρως την κυβέρνηση. Παρείχαμε αναλυτικά στοιχεία για την αναποτελεσματικότητα αυτού του τέλους καθώς και για τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες που θα έχει σε πολλαπλά επίπεδα, συγκεκριμένα στην επιχειρηματική δραστηριότητα του OΠΑΠ, στην αύξηση της παράνομης δραστηριότητας, στο κλείσιμο καταστημάτων του δικτύου πρακτόρων, κλπ”.
Ερωτηθείς εάν η ΟΠΑΠ θα προβεί και σε άλλες νομικές ενέργειες για τον φόρο, δήλωσε, συνεχίζει το euro2day: “Προετοιμαζόμαστε και για άλλες ενέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αναμένουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν με ερμηνευτική εγκύκλιο”. Τόνισε πως “δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη η επιβολή φόρου, αυτού που η κυβέρνηση ονομάζει ειδικό τέλος και ταυτόχρονα και επιβολή φόρου επί των μικτών εσόδων”
“Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω της καταπολέμησης της παράνομης αγοράς τυχερών παιχνιδιών (επιχειρηματική δραστηριότητα των νόμιμων VLTs, κυνήγι της φοροδιαφυγής σε διαδικτυακό επίπεδο, κλπ.) και παραθέσαμε απτά στοιχεία για τα μεγαλύτερα οφέλη –οικονομικά και κοινωνικά– που θα έχει το ελληνικό Δημόσιο από την αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας σε σχέση με το φόρο που επιβλήθηκε”.
Όσον αφορά για τον Ιππόδρομο και την επένδυση της ΟΠΑΠ ο κος Ζίγκλερ τόνισε: «συνεχίζουμε το project αποδεικνύοντας ότι είμαστε αξιόπιστοι επενδυτές».